Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018 στο Δημαρχείο Καβάλας πολύωρη σύσκεψη σε ανώτατο επίπεδο εκπροσώπησης εκ μέρους του Διαδριατικού Αγωγού (Τ.Α.Ρ.), με πρωτοβουλία της δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα και την παρουσία μελών της διοίκησης του Δήμου, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, καθώς και εκπροσώπων των αγροτών και των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων. Από πλευράς του Διαδριατικού Αγωγού, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Welter Peeraer και ο γενικός διευθυντής Luca Schieppati. Το σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: «Το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν, η προοπτική της αλλαγής της εγκεκριμένης δια νόμου όδευσης του αγωγού στα τενάγη Φιλίππων. Τα στελέχη του Τ.Α.Ρ. εξήγησαν πως δεν είναι δυνατή η αλλαγή όδευσης και πως κάθε άλλη όδευση, μεταξύ αυτών και η προτεινόμενη όδευση διαμέσου του ορεινού όγκου, θα έχει περισσότερες δυσμενείς συνέπειες από την εγκεκριμένη, κυρίως σε ό,τι αφορά το περιβάλλον.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας πρότειναν, η πραγματοποίηση των εργασιών στη εγκεκριμένη όδευση, να γίνει υπό την επίβλεψη τόσο της διοίκησης του Δήμου Καβάλας, όσο και άλλων φορέων, καθώς και των ίδιων των εκπροσώπων των αγροτών, ώστε να καμφθεί κάθε επιφύλαξη. Ο Τ.Α.Ρ. πρότεινε, επίσης, να αυξήσει το χρονικό διάστημα παρακολούθησης της επιστροφής στην παραγωγικότητα της γης στη συγκεκριμένη περιοχή σε πέντε χρόνια, από τρία που ισχύει σήμερα στην υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εύφορης πεδιάδας των Φιλίππων.

Σε ότι αφορά τις συλλήψεις οκτώ ατόμων, μεταξύ των οποίων και τεσσάρων αιρετών του Δήμου Καβάλας, εξέφρασαν τη λύπη τους και δήλωσαν ότι σε καμία περίπτωση η εταιρεία δεν θα επεδίωκε να έρθει σε τέτοιου είδους αντιπαράθεση με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, πόσο μάλλον με δημοτικούς συμβούλους.
Κατόπιν των ανωτέρω και με την αταλάντευτη και πάγια βούληση και αναγνώριση εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου Καβάλας, πως η ολοκλήρωση του αγωγού Τ.Α.Ρ. είναι υψίστης εθνικής σημασίας και σε συνδυασμό με την αρνητική δικαστική έκβαση ενώπιον του ΣτΕ, καθίσταται προφανές, όπως δήλωσε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, πως πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η νομιμότητα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει ποινικές διώξεις σε βάρος αιρετών που σέβονται τη νομιμότητα κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους.
Τέλος, αναμένεται άμεσα η υλοποίηση, εκ μέρους του υπουργού Γιώργου Σταθάκη, της ενυπόγραφης δέσμευσης του και η έναρξη των εργασιών που αφορούν στην ύδρευση και άρδευση της δημοτικής ενότητας Φιλίππων, ενός τεράστιου προβλήματος δεκαετιών, στο οποίο θα δοθεί οριστική λύση με προοπτική πολλών ετών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ