• Δεν έχουν άδικο οι κάτοικοι της συνοικίας Νεάπολη της Καβάλας, που ζήτησαν να σταματήσει η χρήση της ονομασίας Δ.Ε.ΠΟ.Σ. για την περιοχή που κατοικούν. Το ζήτημα της εκκαθάρισης της κοινοπραξίας της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης (Δ.Ε.ΠΟ.Σ.) και του Δήμου Καβάλας, έγινε (μεγάλο) «αγκάθι» για τις δύο πλευρές.
  • «Μόνο στην Καβάλα, το χρέος της Δ.Ε.ΠΟ.Σ. προς την Κοινοπραξία, που είχε συστήσει με τον Δήμο Καβάλας, ξεπερνάει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ», έγραψε τον Δεκέμβριο του 2009, ο πρώην δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, ενώ συμπλήρωσε ότι: «Αδιαφορεί πλήρως για τους μισθούς των εργαζομένων στην Κοινοπραξία, οφείλει για ενοίκια ένα σημαντικό ποσό και ήδη, ο Δήμος Καβάλας αναγκάστηκε να φιλοξενήσει σε δικό του χώρο, προσωρινά, τους μισθωτούς και τα έπιπλα, για να πάψει να διασύρεται ο ίδιος, εξαιτίας της Δ.Ε.ΠΟ.Σ., ενώ αντιμετωπίζει και κατάσχεση ακίνητης περιουσίας της, από επισπεύδοντες δανειστές».
  • Ένα έτος μετά, τον Δεκέμβριο του 2010, η Δ.Ε.ΠΟ.Σ., όπως και οι Κοινοπραξίες που έκανε με τους Δήμους Καβάλας και Ταύρου, τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης με το νόμο 3895/2010. Έκτοτε, αγνοούμε το αποτέλεσμα της διαδικασίας.
  • Εκείνο που έχει ενδιαφέρον, πέρα από τα χρήματα που οφείλονται στον Δήμο Καβάλας, είναι η γη που απέκτησε (με παραχώρηση από το ελληνικό δημόσιο το έτος 1981) η Δ.Ε.ΠΟ.Σ. στην Καβάλα. Πρόκειται για μία έκταση 2.060 στρεμμάτων, όπως ανέφερε ο Κ. Σιμιτσής, εκ των οποίων η επιχείρηση οικοπεδοποίησε τα 700 στρέμματα εντός σχεδίου πόλεως.
  • «Ο Δήμος Καβάλας διεκδικεί, από τη Δ.Ε.ΠΟ.Σ., το μερίδιο που του αναλογεί από την εκκαθάριση της Κοινοπραξίας και, παράλληλα, διεκδικεί, από την ελληνική Πολιτεία, τα εκτός σχεδίου πόλεως 1.300 στρέμματα που απέμειναν, προκειμένου να υλοποιήσει, ο ίδιος, τον σκοπό της παραχώρησής τους από το κράτος, δηλαδή κοινωνική στέγη, κατασκευή ξενοδοχειακών και τουριστικών υποδομών, δημιουργία χώρων πρασίνου. Προς τούτο, έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, που υποβλήθηκε στην απερχόμενη διοίκηση της Δ.Ε.ΠΟ.Σ., τον Απρίλιο του 2009. Ούτε η διοίκηση, ούτε η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Οικονομίας απάντησαν έως τώρα», σχολίασε ο Κ. Σιμιτσής.
  • Τα 1.300 στρέμματα μπορούν να αποτελέσουν μία πολύ καλή «τράπεζα γης» για τον Δήμο Καβάλας. Η δημοτική αρχή πρέπει να καλέσει τον Κ. Σιμιτσή και να του ζητήσει το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, για να προχωρήσει εκείνη την αξιοποίηση της γης αυτής. Είναι καιρός, επίσης, να κλείσει η εκκρεμότητα με την Κοινοπραξία και ο Δήμος Καβάλας να προχωρήσει στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δεν πρέπει, επ’ ουδενί, να χαθούν τα χρήματα και τα 1.300 στρέμματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ