-Στις 8 Μαΐου 2024, αμέσως μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων χριστιανών, θα διεξαχθεί ο β΄ γύρος της εκλογής προέδρου και συγχρόνως βουλευτικές εκλογές στο κρατίδιο των Σκοπίων. Επικρατέστερη για την προεδρία είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ενώ στις βουλευτικές εκλογές το εθνικιστικό κόμμα VMRO. Γιατί αναφερόμαστε στις εκλογές στο γειτονικό κρατίδιο; Καταρχάς, γιατί η κατά πάσα πιθανότητα νέα πρόεδρος, Γκ. Σιλιάνοφσκα, έκανε μία ενδιαφέρουσα δήλωση, που αφορά στην σχέση που θα έχει το κρατίδιο αυτό με την Ελλάδα. Επίσης, με την δήλωσή της αποδεικνύει ότι, η συμφωνία των Πρεσπών δεν έλυσε (οριστικά) το ζήτημα της προπαγάνδας, της ιστορικής καπηλείας και του αλυτρωτισμού, από σημαντική μερίδα των Σκοπιανών πολιτικών παραγόντων και των κατοίκων της χώρας. Η υποψήφια πρόεδρος των Σκοπίων είπε ότι: «Όταν λέω πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω τον όρο «βόρεια», δεν εννοώ ότι θα τον αφαιρέσω από τις πινακίδες μπροστά από τα κτήρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα. Εγώ μιλάω προσωπικά για τον εαυτό μου. Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό αποτελεί προσωπικό δικαίωμα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε διατάξει να χρησιμοποιήσεις κάτι, που δεν το αποδέχεται το μυαλό και η καρδιά σου». Και πρόσθεσε: «Σε ότι με αφορά, αυτό το ζήτημα δεν θα κλείσει ποτέ».
-Η Γκ. Σιλιάνοφσκα δεν θα είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, μετά από την εκλογή της στο αξίωμα της προέδρου, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024. Και δεν θα διστάσει ως πρόεδρος να εκφράσει δημοσίως την προσωπική της άποψη για το «δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού». Εάν όπως ανέφερε θα σεβαστεί την συμφωνία των Πρεσπών, δεν χρειαζόταν να επισημάνει πως η συμφωνία είναι «επίμαχο θέμα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και ότι «συνιστά σοβαρή παραβίαση των συλλογικών και ατομικών ανθρώπινων δικαιωμάτων των πολιτών της «Μακεδονίας» και τόσο από νομικής, όσο και από πολιτικής άποψης εξακολουθεί να θεωρεί ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό. Αντιλαμβάνεστε πως η προσωπική άποψη, μετά από την εκλογή, θα γίνει και επίσημη πολιτική θέση.
-Με την συμφωνία των Πρεσπών, επομένως, η Ελλάδα εξασφάλισε μία περίοδο έξι ετών, στην οποία δεν ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο σοβαρό εθνικό ζήτημα. Στην ουσία, η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση, έβαλαν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», κατά την προσφιλή τους τακτική. Νομίζοντας ότι θα κερδίσουν χρόνο, για να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία. Όμως, το πρόβλημα δεν λύθηκε! Η επιβεβαίωση ήρθε με την παραπάνω προκλητική δήλωση της επικρατούσας υποψήφιας για την προεδρία του κρατιδίου των Σκοπίων.
-Η λαϊκή ρήση λέει ότι: «Όπως έστρωσες θα κοιμηθείς», που ταιριάζει στον χειρισμό του ζητήματος της προπαγάνδας των Σκοπίων από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Δυστυχώς, η ελληνική διπλωματία έχει κοντόφθαλμη οπτική, ευκαιριακή στρατηγική και μικροπολιτική σκοπιμότητα. Γι’ αυτό και τα μείζονα εθνικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, ενώ η πίεση προς την χώρα αυξάνεται από τους εξωτερικούς παράγοντες. Κι όσο αυξάνεται η πίεση, μειώνεται η αντίσταση! Όλοι διεκδικούν (σ.σ. ακόμα κι ένα προτεκτοράτο με πλαστή εθνική ταυτότητα) από την Ελλάδα και η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβάλλει τίποτα!
-Οι πολιτικές μαριονέτες των Σκοπίων, που πρωτοστάτησαν στην συμφωνία των Πρεσπών, κάποια ημέρα θα έμπαιναν στο περιθώριο. Αλλά, ο άκρατος εθνικισμός είναι ριζωμένος στον λαό του κρατιδίου, που κάνει απεγνωσμένη προσπάθεια να αποκτήσει την εθνική ταυτότητα που του έδωσε ο «νονός» και αείμνηστος Γιόσιπ Μπροζ, ή Τίτο, ο «αρχιτέκτονας» της σοσιαλιστικής ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας. Πλαστογραφώντας την ελληνική ιστορία, που έχει ρίζες τριών χιλιετιών!
-Υ.Γ. Αφού η Γκορντάνα όταν μιλάει θα χρησιμοποιεί τους όρους Μακεδονία, μακεδονικός, θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιούμε, από την πλευρά μας, τους όρους Σκόπια, σκοπιανός. Εκείνη έχει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό κι εμείς στον διαφορετικό προσδιορισμό.