- Θεωρούμε ακατάλληλη την περίοδο που επέλεξε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από αυτό, για να κάνουν «αντιπολίτευση» στη σημερινή και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, για τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η Ελλάδα, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα, για να συγκρατήσουν την «επέλαση» ενός επικίνδυνου ιού για την ανθρώπινη υγεία και τη ζωή. Ο αγώνας αυτός πρέπει να δοθεί με ενότητα και αποφασιστικότητα.
- Δεν προσφέρει τίποτα στην παγκόσμια εκστρατεία αντιμετώπισης του κορονοϊού, το σχόλιο των εκπροσώπων της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» στο διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, ότι οι 30.000 κενές οργανικές θέσεις στο σύστημα υγείας, πριν την πανδημία, καλύπτονται, μόνο, με διορισμούς μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων και όχι με δωρεές προς τα δημόσια νοσοκομεία.
- Τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του περιορισμού στην κυκλοφορία, οι πολίτες βλέπουν καθημερινά (στους τηλεοπτικούς δέκτες τους) την αγωνιώδη προσπάθεια, που καταβάλλουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στην Ιταλία, την Ισπανία και την Μεγάλη Βρετανία, για να ανταπεξέλθουν στα χιλιάδες κρούσματα από τον ιό. Στα κράτη αυτά, το δημόσιο σύστημα υγείας θεωρείται σαφώς καλύτερο από την Ελλάδα. Τα νοσοκομεία είναι πλήρως στελεχωμένα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και διαθέτουν υψηλού επιπέδου μηχανήματα. Γιατί, όμως, βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης;
- Καταρχάς, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν είναι πρωτόγνωρος. Και ο αριθμός των κρουσμάτων αμέτρητος, ενώ αυξάνεται κάθε 24ωρο κατά εκατοντάδες! Αφενός δεν έχουν το φάρμακο και αφετέρου, η μεγάλη διασπορά του ιού στον πληθυσμό έχει λάβει ανεξέλεγκτη διάσταση. Καλώς, ή κακώς, το μοναδικό «φάρμακο» και συγχρόνως «όπλο» στον πόλεμο που βιώνουμε, είναι η «ατομική ευθύνη» του κάθε πολίτη. Ακόμα κι αν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας διέθετε εκατό, ή διακόσιες, κλίνες, δεν θα ήταν αρκετές για να καλύψουν περισσότερα σοβαρά κρούσματα. Τα οποία θα είχε και η πόλη της Καβάλας, εάν δεν λαμβάνονταν εγκαίρως τα περιοριστικά μέτρα, που για μερικούς είναι σκληρά, αντιδημοκρατικά και ελλιπή.
- Κατά την άποψη μας είναι επαρκή για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη χώρα και την αξιέπαινη ανταπόκριση που δείχνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Οι εξαιρέσεις, δεν δίνουν «πάτημα» ώστε τα μέτρα να κριθούν ελλιπή. Όσο περνούν οι ημέρες και γίνεται καλύτερη ενημέρωση για τις προφυλάξεις, οι πολίτες αισθάνονται μεγαλύτερη «ατομική ευθύνη» για τη διασπορά του ιού. Άλλωστε, λένε πως ο σωστά ενημερωμένος πολίτης, είναι και υπεύθυνος πολίτης.
- Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει όλο το βάρος της (υγειονομικής) κρίσης να σηκώσουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και τα δημόσια νοσοκομεία. Στον «πόλεμο» πρέπει να βοηθήσει και ο «άμαχος πληθυσμός». Οι κυβερνώντες και οι υγειονομικοί δεν ζήτησαν τίποτα περισσότερο από τους απλούς πολίτες, παρά να εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες και να στηρίξουν τα μέτρα, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Αυτό, λοιπόν, γίνεται και η Ελλάδα αποφεύγει το χάος που βλέπουμε σε πιο προηγμένες, υγειονομικά και οικονομικά, χώρες.
- Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει πολλούς γιατρούς και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία, όμως αξίζουν περισσότερο από τους αντίστοιχους στα δημόσια συστήματα υγείας των κρατών που έχουν σχεδόν καταρρεύσει στην πανδημία. Έχουν, όμως, ένα όριο (ανθρώπινης) αντοχής, το οποίο οφείλουμε οι υπόλοιποι πολίτες να διαφυλάξουμε. Όσον αφορά εκείνους που ασκούν κριτική στην πολύ κρίσιμη αυτή περίοδο, να γνωρίζουν πως κρίνονται από τον ελληνικό λαό. Το Κ.Κ.Ε., για παράδειγμα, κάνει κριτική στον ιδιωτικό τομέα, αλλά οι ιδιώτες είναι αυτοί που «βάζουν πλάτη» για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας στην μεγάλη κρίση. Δύο εταιρείες προσέφεραν μισό εκατομμύριο χειρουργικές μάσκες, για τις ανάγκες των γιατρών και των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία. Κανένα κόμμα στην Ελλάδα, δεν έκανε ανάλογη προσφορά.
Ο Κ-ΤΥΠΟΣ χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη και ταχύτερη περιήγησή σας. Με την πρόσβαση σας στο k-tipos.gr αποδέχεστε την χρήση.OKΠερισσότερα