-Ο Στέργιος Ηλιόπουλος έκανε το αυτονόητο! Προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Μακεδονίας-Θράκης), για να ζητήσει την ακύρωση απόφαση της περιφερειακής επιτροπής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία έγινε δεκτό αίτημα του σωματείου «Επιτροπή ελληνισμού» για την τοποθέτηση πλάκας με «σύνθημα» κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου διοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

-Αρχικά, ο Στ. Ηλιόπουλος κάλεσε τον περιφερειάρχη να παρέμβει και να ακυρώσει την απόφαση της περιφερειακής επιτροπής. Έπειτα από δικό μας σχολιασμό αντιλήφθηκε ποιος είναι ο «σωστός δρόμος» και στις 12 Ιουνίου 2024 έστειλε την έγγραφη προσφυγή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Από το παραπάνω φαίνεται καθαρά, καταρχάς, η μικροπολιτική σκοπιμότητα της «διαμαρτυρίας» του Στ. Ηλιόπουλου, με στόχο την περιφερειακή διοίκηση και τον περιφερειάρχη. Δεν είναι λογικό ένας υποψήφιος περιφερειάρχης, να αγνοεί τα συλλογικά και τα ελεγκτικά όργανα της αυτοδιοίκησης. Αντί να υποβάλλει, αμέσως, την έγγραφη ένσταση εκεί που πρέπει, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, έκανε μία «επικοινωνιακή» κίνηση αποστέλλοντας δελτίο Τύπου, με σκοπό να «εκθέσει» τον περιφερειάρχη.

-Από κει και πέρα, όσον αφορά την ουσία της προσφυγής του Στ. Ηλιόπουλου, έγινε επίσης για επικοινωνιακό λόγο. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είναι αρμόδια για τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων της αυτοδιοίκησης (περιφερειακής, δημοτικής). Ο Στ. Ηλιόπουλος δεν αναφέρει, στην προσφυγή του, ότι υπάρχει ζήτημα νομιμότητας στην λήψη της απόφασης της περιφερειακής επιτροπής. Αναφέρει ότι: «… κινδυνεύουμε να στοχοποιηθούμε, να δεχθούμε εχθρότητα, ή να εμπλακούμε ακούσια σε δημόσιες, ή ιδιωτικές εχθροπραξίες, καθ όλα αντίθετες πράξεις απ’ όσα ορίζουν η διεθνής συμφωνία των Πρεσπών» με την απόφαση της περιφερειακής επιτροπής. Είναι μία προσωπική εκτίμηση του Στ. Ηλιόπουλου με πολιτικό χαρακτήρα. Κάποιος άλλος πολίτης, μπορεί να συμφωνήσει με την τοποθέτηση της πλάκας, με το επιχείρημα ότι πρέπει να υπάρχει ελευθερία στην έκφραση των απόψεων. Στην Ελλάδα, αλλά και στο κράτος των Σκοπίων, διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις για την συμφωνία των Πρεσπών. Άλλοι συμφωνούν με την συμφωνία και άλλοι διαφωνούν. Είναι δικαίωμα όλων να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αλλιώς, δεν ζούμε σε καθεστώς ελευθερίας και δημοκρατίας.

-Η τοποθέτηση μιας πλάκας από ομάδα πολιτών σε δημόσιο χώρο με μήνυμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας. Αντίθετα, είναι σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας, η πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου των Σκοπίων, να δηλώνουν πως δεν θα χρησιμοποιούν την συμφωνημένη ονομασία του κρατιδίου, αλλά εκείνη που πιστεύουν και θέλουν. Βεβαίως οι διεθνείς συμφωνίες είναι δεσμευτικές για τα Μέρη που τις συνυπογράφουν, ωστόσο μπορεί να αλλάξουν, να ανασταλούν, ή και να καταπέσουν! Είναι πασιφανές πως, η συμφωνία των Πρεσπών δεν ικανοποίησε σημαντικές μερίδες των κοινωνιών στην Ελλάδα και τα Σκόπια. Πρόκειται για μία προβληματική συμφωνία, που έχει ημερομηνία λήξης.

-Θεωρούμε πως, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, είναι αναρμόδια να κρίνει πολιτικά ένα αίτημα πολιτών και την απόφαση ενός περιφερειακού οργάνου. Γι’ αυτό, εκτιμούμε πως η προσφυγή του Στ. Ηλιόπουλου θα απορριφθεί. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό από απόψεως νομιμότητας. Το σωματείο «Επιτροπή ελληνισμού» υπέβαλε το αίτημά του και η περιφερειακή επιτροπή το εξέτασε και ψήφισε δημοκρατικά.

-Υ.Γ. Ο Στ. Ηλιόπουλος «διυλίζει τον κώνωπα κα καταπίνει την κάμηλο», όπως λέει μία ρήση, ενώ στις πρόσφατες ευρωεκλογές ένα κόμμα που προπαγανδίζει την ύπαρξη τουρκικής και «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, αναδείχτηκε πρώτο σε ψήφους στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης. Οι θέσεις του κόμματος αυτού, προσβάλλουν την ελληνική κοινωνία, το ελληνικό κράτος και την διεθνή συνθήκη της Λωζάνης.

-Υ.Γ.2 Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε, άραγε, στον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που δεν ακύρωσε την συμμετοχή του συγκεκριμένου κόμματος στις ευρωεκλογές; Για να κάνουμε και μία μικρή δόση χιούμορ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ