-Έπεται από σαράντα έτη επισκέπτεται την Ελλάδα πρωθυπουργός της Ινδίας! Την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, αφίχθηκε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, ο οποίος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ θα συμμετέχει σε συζήτηση Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών. «Η Ελλάδα και η Ινδία μπορούν να αρχίσουν μία αμοιβαία επωφελή στρατηγική εταιρική σχέση, ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις τους και επενδύοντας στην διασυνδεσιμότητα», δήλωσε ο υπουργός των εξωτερικών υποθέσεων της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ πρόσθεσε: «Για τον σκοπό αυτό, οι θαλάσσιες υποδομές στην Ελλάδα, όπως το λιμάνι του Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στην Ευρώπη, όσον αφορά την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, δύνανται να καταστούν η «πύλη» της Ευρώπης για την Ινδία».

-Πριν από μερικά έτη, μερικοί χλεύασαν την Αναστασία Ιωσηφίδου, γιατί ως πρόεδρος της «Δημωφέλεια», της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Καβάλας, ταξίδεψε στην Ινδία, για να προβάλλει την Καβάλα στην μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου και μία από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως! Μεταξύ εκείνων που περιγελούσαν την Αν. Ιωσηφίδου, είναι και υποψήφιοι δήμαρχοι Καβάλας! Η τέως πρόεδρος της «Δημωφέλεια» πέτυχε να γυριστεί στην Καβάλα μία κινηματογραφική ταινία ινδικής παραγωγής, με την οποία προβλήθηκε η «μικρή και άγνωστη» Καβάλα στην μεγάλη ασιατική χώρα. Δυστυχώς, οι σημερινές διοικήσεις του Δήμου και της «Δημωφέλεια», δεν συνέχισαν την προσπάθεια που άρχισε η Αν. Ιωσηφίδου.

-Η προσπάθεια αυτή ίσως να μην έφερνε «στρατιές» Ινδών τουριστών, αλλά θα μπορούσε να προσελκύσει Ινδούς επιχειρηματίες του τουρισμού, αλλά και να βοηθήσει τοπικούς φορείς, όπως το Επιμελητήριο και τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, να εγκαινιάσουν σημαντικές συνεργασίες με την μακρινή χώρα. Η Καβάλα έχει εξαιρετικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να «διοχετευτούν» στην ινδική αγορά. «Η πρόοδος στην εμπορική συνεργασία αντικατοπτρίζεται στα σχετικά στοιχεία, καθώς ο όγκος του διμερούς εμπορίου μας αυξήθηκε κατά πενήντα οκτώ τοις εκατό το 2022, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών», σημείωσε ο Γ. Γεραπετρίτης.

-Θέλουμε να ενημερώσομε, επίσης, τον υπουργό εξωτερικών, ότι η Ελλάδα διαθέτει κι άλλα αξιόλογα λιμάνια εκτός από το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο είναι «κορεσμένο» σε δραστηριότητες. Έτσι, μπορεί να γίνει «πύλη» στην Ευρώπη για την Ινδία, κατά την άποψη μας, το λιμάνι «Φίλιππος Β», μετά από την επέκταση του κρηπιδώματος που έγινε, τις εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στην χερσαία ζώνη και, κυρίως, την σύνεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Καλούμε, επομένως, την διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρείας «Οργανισμός Λιμένα Καβάλας», να εκμεταλλευτεί την προσέγγιση Ελλάδας-Ινδίας και να ζητήσει να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην διμερή εμπορική συνεργασία (και) το λιμάνι «Φίλιππος Β».

-Και κάτι ακόμα. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Αν. Ιωσηφίδου, η οποία πήγε στην Ινδία, ενώ πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν πάτησε το πόδι του στην ασιατική χώρα! Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, έπειτα από σαράντα έτη, δείχνει την μεγάλη επιθυμία από την ινδική πλευρά, να αναπτύξει στενή σχέση με την Ελλάδα. Έπρεπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, να επισκεφτεί πρώτος το Νέο Δελχί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ