Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη Φιλιππούπολη, για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, μέλη της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας (Ε.Λ.Β.Ε.) επισκέφτηκαν το πολιτιστικό Κέντρο-βιβλιοθήκη του Λυκείου «Αλέκο Κοσταντίνοφ». Εκεί, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, οι Βούλγαροι λογοτέχνες άκουσαν, κατόπιν επιλογής, ποιήματα των μελών της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου  Ελλάδας, μεταφρασμένα στη γλώσσα τους, από την ξεναγό-αρχαιολόγο, Ευγενία Κούκουρα. Ακούστηκαν τα ποιήματα των: Aνδρομάχη Διαμαντοπούλου «Εφτά, ή Οκτώ;», Κωνσταντίνου Καραγιαννίδη «Θεσσαλονίκη», Φωτεινής Φωτιάδου «Alaja Monastery», Αγγελικής Ταλιγκάρου «Μισεμός», Γεωργίας (Γοργώ) Αλεξίου «Ώρα δειλινού στη Θεσσαλονίκη», Πολυξένης Χουρίδου «Η Ελλάδα», Αναστασίας Λειβαδοπούλου «Τυχαία συνάντηση», Αναστασίας Χατζή «Κατευόδωση της μνήμης», Ελευθέριου Μουφτόγλου «Όμορφη ζωή», Δέσποινας Στρίγκου-Καρκανιά «Κρυσταλλοψιχάλες», Κωνσταντίνας Αλαμπορινού «Δροσοσταλίδα», Ελένης Καρασσαβίδου «Ανθρώπινες σχέσεις», ενώ παρουσιάστηκε κι ένα ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη (χωρίς τίτλο).

Μετά την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ακολούθησε δεξίωση, με βουλγαρικές πίτες και γλυκά, σε κλίμα αμοιβαίας αποδοχής και ευφορίας όλων των παρευρισκόμενων. Τα ποτήρια υψώθηκαν, με την ευχή όλων για ειρήνη, συναδέλφωση και συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο.

Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Λ.Β.Ε. παραβρέθηκαν: η πρόεδρος Γεωργία (Γοργώ) Αλεξίου, η αντιπρόεδρος Αναστασία Χατζή και ο ταμίας Ελευθέριος Μουφτόγλου. Τη σεμνή εκδήλωση τίμησαν αρκετοί Βούλγαροι λογοτέχνες, συγγραφείς και ποιητές, μεταξύ των οποίων: η Άνι Περσεχιάν, ο Ιβάν Χριστώφ και η Λιούμπκα Σλάβοβα, από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Λογοτεχνών Φιλιππούπολης.

Οι ποιητές επισκέφτηκαν το μοναστήρι της Παρθένου Μαρίας στο Μπάτσκοβο και περιηγηθήκαν στην αρχαία, ρωμαϊκή, βυζαντινή και μεσαιωνική Φιλιππούπολη. Ακολούθως, πήγαν στη Σόφια, όπου στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας συναντήθηκαν με τον Ντιμίτρι Χριστώφ από τον σύλλογο λογοτεχνών Σόφιας και ξεναγηθήκαν στο ναό του Αλεξάντερ Νέφσκι, τον ρώσικο ναό του Αγίου Νικολάου, την Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου και το αρχαιολογικό μουσείο. Γενικά, απόλαυσαν τη φιλοξενία που τους προσέφεραν οι Βούλγαροι ποιητές.

Την όλη οργάνωση της εκδήλωσης, ανέλαβε η πολυβραβευμένη ποιήτρια της Φιλιππούπολης, Μαριέλα Κόνοβα, η οποία ήταν και με την ιδιότητα της ξεναγού σε όλη την όμορφη διαδρομή. Τη Θάσο εκπροσώπησε άξια η ποιήτρια, Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, με ποίημα που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση για την πρωτοτυπία του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ