– Δεν γνωρίζουμε εάν οι ενστάσεις που υπέβαλαν οι Δήμοι Κομοτηνής και Ξάνθης, κατά του αποτελέσματος για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.), θα έχουν, τελικά, αντίκρισμα στην επιτροπή που θα τις εξετάσει. Και αν θα «δικαιωθούν» από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα και τη σχετική χρηματοδότηση στους Δήμους που επελέγησαν.
– Εκείνο που γνωρίζουμε, είναι ότι οι γείτονες της Θράκης, για μία ακόμα φορά, επιχειρούν να βάλουν εμπόδιο στην προσπάθεια της Καβάλας να καλύψει το «χαμένο έδαφος» των δεκαετιών, που η Θράκη απολάμβανε τα αναπτυξιακά κίνητρα και τα άλλα προνόμια, τα οποία δεν κατέκτησε, αλλά της παραχωρήθηκαν για εθνικούς λόγους.
– Η προνομιακή αυτή μεταχείριση από την κεντρική διοίκηση, επί σειρά ετών, συνεχίζεται και είναι η αιτία που η ανατολική Μακεδονία (Καβάλα και Δράμα) υποβαθμίστηκαν από τα διαδοχικά «χτυπήματα».
– Κατά την άποψη μας, δεν ευθύνονται οι φίλοι και γείτονες της Θράκης, για τη νοοτροπία που έχουν και δεν «επιτρέπουν» στην Καβάλα και στη Δράμα να «σηκώσουν κεφάλι». Την αποκλειστική ευθύνη έχει η κεντρική διοίκηση, η οποία συνέβαλε στην αποβιομηχάνιση της ανατολικής Μακεδονίας, στην αποψίλωση της από Υπηρεσίες, στην καθυστέρηση σημαντικών έργων και στη διόγκωση της ανεργίας.
– Ο Χρήστος Μέτιος, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δήλωσε στην πρώτη του επίσκεψη στην Καβάλα, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, ότι: «η Καβάλα προσθέτει στο αναπτυξιακό κεφάλαιο της Περιφέρειας». Κι αυτό είναι η (μεγάλη) αλήθεια.
– Ακόμα και στη χαλεπή περίοδο, η Καβάλα μπορεί να έχασε την αίγλη της, όμως άντεξε στην κρίση, στην «πίεση» της Θράκης και ετοιμάζεται να κάνει μία νέα αρχή. Στα δύσκολα χρόνια συνέχισε να «στηρίζει» την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., κυρίως χάρη στον τουρισμό, που είναι το «πυρηνικό όπλο» της, όπως δείχνουν τα αριθμητικά στοιχεία, τα οποία παρουσίασε η πρόεδρος της «Δημωφέλεια», στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας.
– Είμαστε βέβαιοι, ότι αν η αρμόδια επιτροπή βαθμολογούσε στις δύο πρώτες θέσεις τις προτάσεις των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Κομοτηναίων, οι Δήμοι Καβάλας και Δράμας ίσως να εξέφραζαν ένα «παράπονο», αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υπέβαλαν ένσταση για την ακύρωση του αποτελέσματος.
– Αυτή είναι η διαφορά μας με τους φίλους και γείτονες της Θράκης. Παρά το ότι η ανατολική Μακεδονία «ζει στη σκιά» τους, έχει την αξιοπρέπεια και όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά θα καταφέρει να πάρει τη θέση που δικαιούται και της αξίζει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ