Εκδικάστηκε στο τριμελές πλημμελειοδικείο Καβάλας η προσφυγή της Energean, για την κατάληψη των χερσαίων εγκαταστάσεων των Πετρελαίων Καβάλας, από εργαζόμενους της εταιρείας, που έληξε με την αστυνομική επιχείρηση της 21ης Δεκεμβρίου 2021. Την ημέρα εκείνη, ομάδα αστυνομικών εισήλθε στο εργοστάσιο που τελούσε υπό κατάληψη από εργαζόμενους, οι οποίοι απαγόρευαν την είσοδο σε διοικητικά στελέχη της Energean και σε συναδέλφους τους που ήθελαν να εργαστούν και δεν συμμετείχαν στην επίσχεση εργασίας που κήρυξε το συνδικαλιστικό σωματείο. Οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση με νερό, που εκτοξεύτηκε από οχήματα πυρόσβεσης, πέτρες και μπουλόνια. Το χειρότερο, οι καταληψίες προέβησαν σε σκοπούμενη διαρροή υδρόθειου, που είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή! Επίσης, από την ρίψη νερού προκλήθηκε έκρηξη σε μετασχηματιστή ηλεκτρικού ρεύματος του εργοστασίου! Μία μερίδα των εργαζομένων κατέφυγε σε πύργο και αρνούνταν να παραδοθούν στους αστυνομικούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έγιναν δέκα συλλήψεις εργαζομένων, ενώ οι περισσότεροι από τους καταληψίες τράπηκαν σε φυγή. Τις επόμενες ημέρες και μετά από την ανακριτική διαδικασία, απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους «πρωτεργάτες» του επεισοδίου, μεταξύ αυτών και μελών της διοίκησης του συνδικαλιστικού σωματείου.

Το τριμελές πλημμελειοδικείο Καβάλας καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης 8 έως 14 μηνών, με αναστολή, ή μετατροπή, τα μέλη της διοίκησης του σωματείου των πρώην εργαζομένων, καθώς και 4 ακόμα εργαζόμενους, κυρίως για το αδίκημα της παράνομης βίας. Ένας πρώην εργαζόμενος καταδικάστηκε για το αδίκημα της παράνομης οπλοφορίας και αντίστασης. Ακόμα, το δικαστήριο απάλλαξε τους προαναφερθέντες από τις άλλες κατηγορίες, ενώ συνολικά απάλλαξε τους 141 πρώην εργαζόμενους που είχαν διωχθεί ποινικά.

Να αναφέρουμε ακόμα, ότι έως τώρα εκδόθηκαν 6 αποφάσεις από το Πρωτοδικείο Καβάλας, που αφορούσαν εργατικές διαφορές των δύο πλευρών. Σε όλες τις υποθέσεις και για διαφορετικούς λόγους, η πλευρά των πρώην εργαζομένων ζητούσε να ακυρωθούν οι απολύσεις που ακολούθησαν τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2021. Όλες οι αγωγές, που αφορούν πάνω από 180 πρώην εργαζόμενους, απορρίφθηκαν και οι απολύσεις ισχύουν κανονικά, με βάση τις πρωτόδικες αποφάσεις.

Η Energean άσκησε αγωγή, για να κηρυχθεί παράνομη η επίσχεση εργασίας των πρώην εργαζομένων, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Και αυτή η αγωγή απορρίφθηκε. Ήταν η πρώτη χρονικά δικαστική απόφαση που εκδόθηκε. Με βάση αυτή την απόφαση, το συνδικαλιστικό σωματείο και οι δικηγόροι του, διαβεβαίωναν τους πρώην εργαζόμενους, ότι είναι βέβαιο πως, αφού δεν κρίθηκε παράνομη η επίσχεση εργασίας τους, θα επιστρέψουν στην δουλειά τους. Κάτι που δεν έγινε, μετά από τις 6 δικαστικές αποφάσεις, που δεν ακύρωσαν τις απολύσεις. Τελικά, οι 141 απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες, αλλά έχασαν τις θέσεις εργασίας και αναστατώθηκε η ζωή τους, τα τελευταία δυόμισι έτη, γιατί πίστεψαν ορισμένους πρώην συνδικαλιστές και πρώην διοικητικά στελέχη των Πετρελαίων Καβάλας.

Η απόφαση του δικαστηρίου με την «οπτική» των πρώην εργαζομένων

Από την πλευρά τους, οι πρώην συνδικαλιστές σχολίασαν την τελευταία δικαστική απόφαση ως εξής: «Έπειτα από μία σκληρή νομική μάχη και με την εμπνευσμένη υπεράσπιση του συνηγόρου υπεράσπισης μας, Χρυσόστομου Βελάκη, το εις βάρος των εργαζομένων κατηγορητήριο που υποστήριξε η εταιρία Εnergean και τα στελέχη της, με την εκδοθείσα ομόφωνη αθωωτική απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου Kαβάλας, κατέρρευσε για τους εργαζόμενους στο σύνολό του και συντριπτικά ουσιαστικά για το μέγιστο μέρος αυτού. Από τους 146 κατηγορουμένους εργαζομένους κρίθηκαν αθώοι για το σύνολο των κατηγοριών οι 136 κατηγορούμενοι, ενώ μόλις για μία επουσιώδη ουσιαστικά κατηγορία (άρνηση εισόδου στις εγκαταστάσεις) κρίθηκαν ένοχοι οι 9 κατηγορούμενοι, οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι για τις υπόλοιπες 10 κατηγορίες κι ένας κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για τις τρεις από τις 11 κατηγορίες και αθώος για τις υπόλοιπες οκτώ, θεωρώντας, ενόψει των στοιχείων της αποδεικτικής διαδικασίας, την δικαίωσή τους στον δεύτερο βαθμό απόλυτα βέβαιη. Η συγκλονιστική ανατροπή, από την εκδοθείσα ομόφωνη αθωωτική απόφαση του ποινικού δικαστηρίου ενός βαρύτατου κατηγορητηρίου, που με ψεύτικους ισχυρισμούς υποστήριξε εις βάρος των εργαζομένων η εταιρία Εnergean και τα στελέχη της, συνιστά την απόλυτη δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων και των ιδανικών που οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους υποστήριξαν. Στο τέλος, η αλήθεια νικά πάντοτε το ψέμα! Αισθανόμαστε, από αυτή την θέση, την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον συνήγορο υπεράσπισης μας, Χρυσόστομο Βελάκη, χωρίς την ύπαρξη του οποίου στο πλευρό μας, το συγκεκριμένο αθωωτικό αποτέλεσμα θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί, από την εκδοθείσα ομόφωνη αθωωτική απόφαση του ποινικού δικαστηρίου. ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ