Η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Καβάλας, Αναστασία Ιωσηφίδου, προσέφυγε στην αρμόδια επιτροπή που ελέγχει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, κατά της απόφασης της οικονομικής επιτροπής για την συμφωνία που θέλει να υπογράψει ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.), για την παραχώρηση της ακτής Καλαμίτσα. Η Αν. Ιωσηφίδου, επίσης, θέτει το ζήτημα της αποκατάστασης της νομιμότητας στην ακτή, ώστε να είναι ελεύθερα προσβάσιμη στους λουόμενους και να αποφέρει έσοδα στον Δήμο. Αναλυτικά στο δελτίο Τύπου που απέστειλε αναφέρει τα ακόλουθα: «Πριν από 50 και πλέον χρόνια, στην ακτή της Καλαμίτσας συντελέσθηκε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, με την αυθαίρετη τσιμεντοποίηση του αιγιαλού, προς χάριν μιας δήθεν τουριστικής αξιοποίησης. Αυτό συνεχίσθηκε το 2013, με την μεταβολή της γραμμής αιγιαλού, με πρωτοβουλία της τότε διοίκησης του Δήμου. Σήμερα, με απόφαση του κου Μουριάδη, μέσω της γνωστής απόφασης της οικονομικής επιτροπής, το έγκλημα αυτό πάει να ολοκληρωθεί σε βάρος όχι μόνο του περιβάλλοντος, αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης της Καβάλας. Γιατί τουριστική ανάπτυξη, με «φτιασιδωμένες» σάπιες υποδομές της δεκαετίας του ’70, που υπηρετούν ένα παρωχημένο σήμερα τρόπο αξιοποίησης ακτής, δεν μπορεί να υπάρξει.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην θέση του δημοτικού συμβούλου και απέναντι σε όσους με ανέδειξαν στην θέση αυτή, κατέθεσα προσφυγή εναντίον της απόφασης της οικονομικής επιτροπής, γνωρίζοντας ως νομικός, ότι μία τέτοια πράξη αποτελεί την αρχή μιας ενδεχομένως μακράς νομικής διαδικασίας, η οποία πολύ πιθανό να οδηγήσει μέχρι τις δικαστικές αίθουσες του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Από την πρώτη στιγμή, είχα δηλώσει ότι απέναντι στα εκβιαστικά τελεσίγραφα της ΕΤ.Α.Δ., η μόνη διαπραγμάτευση του Δήμου με αυτή, θα έπρεπε να είναι η κατεδάφιση των αυθαίρετων, σάπιων και εντελώς άχρηστων, πλέον, κτηριακών εγκαταστάσεων, η αποκατάσταση της ακτής σε όλο το μήκος και πλάτος της, η επαναφορά της γραμμής αιγιαλού και η αξιοποίηση της παραλίας με το πετυχημένο και δοκιμασμένο μοντέλο των υπόλοιπων παραλιών μας (αμμόλοφοι, Ηρακλείτσα κ.λπ.).

Μόνο μία τέτοια αξιοποίηση, με φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές, που δεν περιορίζουν την ακτή και την πρόσβαση σε αυτή και συνάμα αποφέρουν κέρδη από την εκμετάλλευση τους, μπορεί να αποτελέσει μία πραγματικά βιώσιμη και προς όφελος όλων των πλευρών λύση.

Καλώ τον δήμαρχο Καβάλας, έστω και την ύστατη στιγμή, να εγκαταλείψει την μοναχική και αδιάλλακτη στάση του, με την οποία ούτε ο ίδιος προσωπικά συμφωνεί και να εισάγει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο που εκφράζει την βούληση του λαού της Καβάλας, ώστε να υπάρξει ΜΙΑ και ΙΣΧΥΡΗ απάντηση προς την ΕΤ.Α.Δ., η οποία θα εξασφαλίσει την επωφελέστερη προς τους δημότες και τον Δήμο επίλυση του ζητήματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση, φέρει αποκλειστικά την ευθύνη όσων θα επακολουθήσουν».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ