-“Είναι τιμή που βρίσκομαι στον τόπο, όπου η Λυδία, έμπορος πορφυρών ενδυμάτων, προσηλυτίστηκε στον Χριστιανισμό”, είπε η πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην αντιφώνηση που έκανε για την παραλαβή του χρυσού μεταλλίου της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως, Θάσου στον χώρο που, σύμφωνα με την Χριστιανική παράδοση, έγινε η βάπτιση της αγίας Λυδίας από τον απόστολο Παύλο στον Ζυγάκτη ποταμό.

-Η λέξη προσηλυτισμός στις μέρες μας χρησιμοποιείται με αρνητικό τρόπο. Είναι η προσπάθεια, με αθέμιτα μέσα, διείσδυσης στην θρησκευτική συνείδηση του άλλου. Γι’ αυτό, στο άρθρο 13, παράγραφος 2, του Συντάγματος της Ελλάδας, ο προσηλυτισμός απαγορεύεται. Την εποχή του απόστολου Παύλου, ο Χριστιανισμός ήταν μία νέα θρησκεία. Για να διαδοθεί στον κόσμο χρειαζόταν “οπαδούς”. Ο Παύλος ήρθε στην Ελλάδα, για να διαδώσει την νέα θρησκεία, αφού είδε όραμα, στο οποίο ένας άνδρας τον κάλεσε στην Μακεδονία για να βοηθήσει τους κατοίκους.

-Ήρθε, λοιπόν, για να κηρύξει την νέα θρησκεία κατόπιν “πρόσκλησης”. Τα μέσα που χρησιμοποίησε ήταν ο λόγος (κήρυγμα) και η γραφή (επιστολές). Τα μέσα αυτά βρήκαν απήχηση στον κόσμο που πίστευε σε άλλη θρησκεία. Ο εκχριστιανισμός του πληθυσμού δεν έγινε με βίαιο τρόπο, ή την χρήση της προπαγάνδας. Η Λυδία και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της βαφτίστηκαν οικειοθελώς χριστιανοί. Ασπάστηκαν αυτά που άκουσαν από τον κήρυκα της νέας θρησκείας, Παύλο, ο οποίος δεν λειτουργούσε για το προσωπικό όφελος, δηλαδή δεν κέρδιζε χρήματα από τα κηρύγματα, ούτε είχε πολιτικό όφελος, ούτε ήταν αρχηγός μιας νέας θρησκευτικής Οργάνωσης.

-Η ελληνική γλώσσα έχει αρκετές λέξεις που αφορούν στην διάδοση ιδεών, θρησκευτικών, πολιτικών, κοινωνικών, φιλοσοφικών, επιστημονικών, κ.λπ., όπως ο προσηλυτισμός, η κατήχηση, το κήρυγμα, η προπαγάνδα. Η σωστή έκφραση για την αγία Λυδία, κατά την άποψη μου, είναι ότι σπάστηκε τις ιδέες του Χριστιανισμού και έγινε οπαδός της νέας θρησκείας, χωρίς να δεχτεί ψυχολογική, ή σωματική, βία. Επομένως, ο Παύλος έκανε κήρυγμα των νέων θρησκευτικών και κοινωνικών ιδεών σ’ εκείνους που ήθελαν να τον ακούσουν. Και όχι προσηλυτισμό, ή προπαγάνδα, με αθέμιτα μέσα, για να διεισδύσει στην θρησκευτική συνείδηση των άλλων.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ