Η ήττα στεναχωρεί, αλλά διδάσκει. Αν και πλασματική ως προς το εύρος, κατά την άποψη μας, η νίκη του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, με σκορ 85-65, επί της ομάδας της Καβάλας, το απόγευμα του Σαββάτου στο “Ιβανόφειο” κλειστό γυμναστήριο, ήταν αναμφισβήτητα δίκαιη. Η γηπεδούχος ομάδα βελτιώθηκε σημαντικά στην άμυνα στο β΄ ημίχρονο του παιχνιδιού και χάρη στην ευστοχία των παικτών της στα σουτ τριών πόντων και ιδιαιτέρως του Μιχάλη Γιαννακίδη, ο οποίος είχε 5/6 έξω από τη γραμμή των έξι μέτρων και εβδομήντα πέντε εκατοστών, κατάφερε να πάρει με σχετική άνεση τους δύο βαθμούς.
Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, προπονητής του Ηρακλή Θ., έκανε το αυτονόητο στο β΄ ημίχρονο, αυξάνοντας την πίεση στην άμυνα και εξουδετερώνοντας τον “κινητήριο μοχλό” της ομάδας της Καβάλας, τον Άντι Μάζουρτσακ, ο οποίος αγωνίστηκε σχεδόν σαράντα λεπτά(!), ελλείψει λύσεων στην περιφερειακή γραμμή. Στις δύο πρώτες περιόδους, ο Πολωνός γκαρντ είχε 10 πόντους, με 4/6 σουτ και 2/3 ελεύθερες βολές, καθώς και 4 ριμπάουντ και μία τελική πάσα. Στο β΄ ημίχρονο είχε 5 πόντους, με 2/5 σουτ, 1/1 ελεύθερη βολή και τρεις τελικές πάσες.
Επίσης, η άμυνα πάνω στον Σάββα Μανούσο περιόρισε τη δράση του έμπειρου σέντερ της “Καβάλα B.C.”, που δεν βρήκε χώρους για να σκοράρει. Έτσι, η μοναδική επιθετική λύση ήταν ο Σωκράτης Γκέλιος, ο οποίος σκόραρε 20 πόντους εκ των οποίων τους 11 στο β΄ ημίχρονο. Ο Γιώργος Μούκας, αν και σκόραρε 12 πόντους, δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα στο μακρινό σουτ (σ.σ. τελείωσε το παιχνίδι με 0/9 τρίποντα).
Χωρίς το μακρινό σουτ, ήταν ζήτημα χρόνου η Καβάλα B.C. να χάσει την επαφή στο σκορ. Παρά το απελπιστικό 0/9 τρίποντα στο α΄ ημίχρονο και τα 7 λάθη στη 2η περίοδο, από ένα μόλις στην 1η περίοδο, η ομάδα της Καβάλας βρέθηκε πίσω στο σκορ στο τέλος του ημιχρόνου με σκορ 41-37.
Στην 3η περίοδο, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης σταθεροποίησε το προβάδισμά του και με την πάροδο του χρόνου επέβαλε τον ρυθμό του. Στη λήξη της περιόδου, η διαφορά στο σκορ απέκτησε την μέγιστη τιμή (13 πόντοι) υπέρ της ομάδας της Θεσσαλονίκης (62-49). Όσο κι αν προσπάθησαν στην τελευταία περίοδο οι: Γκέλιος, Μάζουρτσακ, Μούκας, οι παίκτες του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, με διαδοχικά εύστοχα τρίποντα (6/13 στο β΄ ημίχρονο), δεν άφησαν κανένα περιθώριο ελπίδας στην Καβάλα B.C.
To +20 της διαφοράς στο τελικό σκορ, διαμορφώθηκε λόγω της ευστοχίας του “Ηρακλή” στα τρίποντα (10/23) και αντιστρόφως, της μεγάλης αστοχίας της ομάδας της Καβάλας (1/19). Γι’ αυτό και προαναφέραμε πως η έκταση της νίκης του “Ηρακλή” είναι πλασματική. Τα 17 λάθη των παικτών της “Καβάλα B.C.”, επίσης, δείχνουν ότι χάθηκε γρήγορα η συγκέντρωση των παικτών της. Τέλος, χωρίς τρία σημαντικά “γρανάζια της μηχανής”, τους: Σκλήβα, Ερεβμπενάζιε, Κελαϊδή, το έργο του Ηλία Μωσαϊδη στο “Ιβανόφειο” έγινε ακόμα δυσκολότερο. Αναγκάστηκε να “ψάξει πολύ βαθιά” στον πάγκο, όμως οι επιλογές που είχε ήταν ελάχιστες. Ο Σταμάτης Αναστασάκης, που αγωνιζόταν 4-5 λεπτά στα προηγούμενα παιχνίδια, εναντίον του Ηρακλή Θεσσαλονίκης αγωνίστηκε 15 λεπτά, ο Γιώργος Μανάκας (19 ετών) αγωνίστηκε 17 λεπτά και ο Πέτρος Σαββίδης (18 ετών) αγωνίστηκε 11 λεπτά!
Το σκορ ανά περίοδο ήταν: 15-17, 26-20, 21-12, 23-16 και οι συνθέσεις των ομάδων οι ακόλουθες:
Ηρακλής Θ.
Αγγελακόπουλος 6, Γιαννακίδης 15(5 τρίποντα), Τότσιος 10, Ονάσογλου 3(1 τρ.), Χρυσόπουλος 4, Γκαγκαλούδης 8(1 τρ.), Δέσπος 4, Ρουτκάουσκας 17, Χείλαρης 14, Καλαϊτζίδης 4(1 τρ.).
Καβάλα B.C.
Αναστασάκης, 2, Μανούσος 7, Μάζουρτσακ 15, Σαββίδης, Κυριακού, Κουμλέλης 5, Γκέλιος 20(1 τρ.), Μούκας 12, Μανάκας 4.
Πριν την έναρξη και μετά τη λήξη του παιχνιδιού, ύπηρξαν ευχάριστα “πηγαδάκια” μεταξύ των καλαθοσφαιριστών του Ηρακλή Θεσσαλονίκης που αγωνίστηκαν τα προηγούμενα έτη με την ομάδα της Καβάλας και μελών της αποστολής της “Καβάλα Β.C.”. Να αναφέρουμε ότι στην Καβάλα B.C. αγωνίστηκαν οι: Δημήτρης Καλαϊτζίδης (αρχηγός της ομάδας την περασμένη περίοδο στην Α1 εθνική κατηγορία), Βασίλης Αγγελακόπουλος, Κώστας Τότσιος, Γιάννης Γκαγκαλούδης, Μιχάλης Γιαννακίδης, ενώ διετέλεσε προπονητής ο Βαγγέλης Αλεξανδρής.
Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής ημέρας του πρωταθλήματος της Α2 εθνικής κατηγορίας ήταν τα εξής: Ηρακλής Θεσσαλονίκης-Καβάλα B.C. 85-65, Ψυχικό-Αίολος Αστακού 66-67, Παγκράτι-Μαχητές Δόξας Πεύκων 81-60, Πανιώνιος Γ.Σ.Σ.-Φάρος Κερατσινίου 76-75, Εθνικός Πειραιώς-Αμύντας 93-86, Δούκας-Χολαργός 86-68, Γ.Σ. Λαρισαίων 1928-Αρκαδικός Τρίπολης 83-72. Η αγωνιστική ημέρα θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 με το παιχνίδι: Ηράκλειο-Α.Ε. Λάρισας.
Η βαθμολογία
Πανιώνιος Γ.Σ.Σ. 20, Ηρακλής Θεσσαλονίκης 19, Δούκας 18, Φάρος Κερατσινίου 16, Εθνικός Πειραιώς 16, Αίολος Αστακού 15, Α.Ε. Λάρισας 14, Αρκαδικός Τρίπολης 14, Μαχητές Δόξας Πεύκων 14, Χολαργός 14, Αμύντας 14, Ψυχικό 14, Καβάλα B.C. 13, Γ.Σ. Λαρισαίων 12, Παγκράτι 12, Ηράκλειο 12.
Η επόμενη αγωνιστική ημέρα (Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016)
Καβάλα B.C.-Γ.Σ. Λαρισαίων 1928, Αίολος Αστακού-Παγκράτι, Μαχητές Δόξας Πεύκων-Ηράκλειο, Φάρος Κερατσινίου-Ψυχικό, Αμύντας-Πανιώνιος Γ.Σ.Σ., Χολαργός-Εθνικός Πειραιώς, Αρκαδικός Τρίπολης-Δούκας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ