Σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Ξάνθη, Καβάλα και Έβρο παραμένουν ανοιχτές, αυτή την περίοδο, οι περισσότερες θέσεις ένταξης στο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης-πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για χίλιους άνεργους νέους 18 έως 24 ετών, που υλοποιεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος.
Περισσότεροι από δύο χιλιάδες νέοι, προερχόμενοι από τις πέντε Περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας (Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία), έχουν υποβάλει αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα: edu.sepve.org.gr που δημιούργησε ο Σ.Ε.Π.Β.Ε., προκειμένου να αποκτήσουν δεξιότητες σε web development, mobile development, cloud computing, digital marketing, web design, robotics, e-commerce, αντικείμενα κατάρτισης, που προσφέρουν στη συνέχεια τη δυνατότητα απασχόλησης στον τομέα των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας.
Κι ενώ στις περισσότερες από τις είκοσι τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της βόρειας Ελλάδας, η ροή των αιτήσεων εξελίσσεται αντίστοιχα με τα ποσοστά ανεργίας των νέων σε κάθε περιοχή (ή και σε ορισμένες όπως π.χ. στη Δράμα, ή στην Καρδίτσα, ξεπερνούν τα τοπικά στατιστικά ποσοστά της ανεργίας), στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Καβάλας, Ξάνθης και Έβρου, ο αριθμός των αιτήσεων δεν θεωρείται επαρκής για τα δεδομένα του προγράμματος.
Οι άνεργοι νέοι των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων έχουν, για λίγες ακόμα ημέρες, την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να καλύψουν τις θέσεις κατάρτισης και απασχόλησης που προσφέρονται για την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών. Επιδιώκοντας την ίση κατανομή, ανά Περιφέρεια, των ευκαιριών κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων, ο Σ.Ε.Π.Β.Ε. έχει παρατείνει την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τους ανέργους, αλλά και για τις επιχειρήσεις Πληροφορικής που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Οι άνεργοι νέοι που θα επιλεγούν για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπολογίσουν ότι οι 120 ώρες θεωρητικής κατάρτισης, που θα παρακολουθήσει ο κάθε ωφελούμενος, επιδοτούνται προς 5 ευρώ την ώρα. Οι 260 ώρες πρακτικής κατάρτισης, σχετικές με τα αντικείμενα του προγράμματος, σε επιχειρήσεις της Περιφέρειάς τους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, επιδοτούνται με 3 ευρώ την ώρα, ενώ σε όλο το διάστημα λειτουργίας του προγράμματος καλύπτονται και οι ασφαλιστικές εισφορές τους.
Τα αντικείμενα κατάρτισης (web development, mobile development, cloud computing, digital marketing κ.λπ.) συμπεριλαμβάνονται στον ενδεικτικό κατάλογο των δεξιοτήτων υψηλής ζήτησης στον τομέα τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.