-Με ικανοποίηση υποδεχτήκαμε την (πρώτη) συμφωνία μεταξύ του Δήμου Καβάλας και του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας (Ι.Λ.Α.Κ.), με σκοπό την αξιοποίηση και ανάδειξη, θα προσθέσουμε εμείς, του πλούσιου αρχείου, που άφησε παρακαταθήκη ο αείμνηστος Νικόλαος Ρουδομέτωφ. Η συμφωνία, ή σύμφωνο αμοιβαίας κατανόησης, υπογράφηκε στο Δημαρχείο την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024, από τον δήμαρχο, Θόδωρο Μουριάδη και τον εκπρόσωπο του Ι.Λ.Α.Κ., Βίκτωρα Ρουδομέτωφ. Η «πρώτη πράξη» της συνεργασίας αφορά στην παραχώρηση στον Δήμο Καβάλας, όλου του αρχείου εφημερίδων (πανελλήνιας και τοπικής κυκλοφορίας) του Ι.Λ.Α.Κ. Να αναφέρουμε ότι, ο Δήμος Καβάλας έχει αξιόλογο αρχείο τοπικών εφημερίδων, που στεγάζεται στην δημοτική βιβλιοθήκη.

-Επίσης, το Ι.Λ.Α.Κ. θα παραχωρήσει, κατά κυριότητα, στο Αρχείο Ιστορίας του Δήμου Καβάλας, το αρχείο φωτογραφιών της πόλης του Νικόλαου Ρουδομέτωφ, καθώς και καρτ ποστάλ της περιοχής. Το σημαντικότερο είναι, ότι θα υπάρξει συνεργασία, με την διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, για την μελέτη του αρχειακού υλικού που συγκέντρωσε, έως το τέλος της ζωής του, ο Νικόλαος Ρουδομέτωφ. Θα διερευνηθεί, ακόμα, η δυνατότητα χρηματοδότησης ερευνητικού προγράμματος για φοιτητές πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

-Εμείς ευελπιστούμε πως θα αρχίσει μία σοβαρή συζήτηση, για να στεγαστεί ο «θησαυρός» του Ι.Λ.Α.Κ. σε έναν αξιοπρεπή χώρο, από το διαμέρισμα που βρίσκεται στην περιοχή των Ποταμουδίων! Όλα αυτά τα έτη, ο «θησαυρός» αυτός είναι κρυμμένος σε μία πολυκατοικία κι ένα οροφοδιαμέρισμα μερικών τετραγωνικών μέτρων! Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι, στην μνήμη του Νικόλαου Ρουδομέτωφ, θα δοθεί το όνομα του συντοπίτη ιστοριοδίφη, σε μία αίθουσα του Αρχείου Ιστορίας στην δημοτική καπναποθήκη. Υποθέτουμε πως στην αίθουσα αυτή, θα φιλοξενούνται τα επιστημονικά συνέδρια, τα οποία θα συνδιοργανώσουν ο Δήμος και το Ι.Λ.Α.Κ.

-Η δική μας άποψη είναι, ότι το Αρχείο Ιστορίας του Δήμου Καβάλας, εμπλουτισμένο με το αρχειακό υλικό που θα παραχωρήσει το Ι.Λ.Α.Κ., πρέπει να στεγαστεί στο παλιό δικαστικό μέγαρο. Εκεί μπορεί να γίνει μία «κυψέλη» της ιστορίας της πόλης, που θα επισκέπτονται οι φοιτητές πανεπιστημίων, μαθητές των σχολείων πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητές και τουρίστες. Εκεί, επίσης, θα γίνονται οι εκδηλώσεις για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, που θα προσελκύουν πολύ κόσμο πιστεύουμε. Η δημοτική καπναποθήκη είναι ωραίο, αλλά «αχανές» κτήριο, το οποίο εκτός από το μουσείο καπνού, θα γίνει το «πολυπολιτιστικό κέντρο» της Καβάλας. Εκεί, δηλαδή, να γίνονται από παρουσιάσεις βιβλίων μέχρι εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικών καλλιτεχνών. Μαζί με την δημοτική πινακοθήκη και το μουσείο με τα γλυπτά του Βαγή.

-Είναι μία ευκαιρία, θεωρούμε, ο Δήμος Καβάλας να αποκτήσει το παλιό δικαστικό μέγαρο, για να κάνει το κτήριο, πάλι, τοπόσημο της ιστορίας. Η δημιουργία του μουσείου θρησκευτικών κειμηλίων της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, επίσης, είναι ευκαιρία να αξιοποιηθεί ο μελετητής που επέλεξε ο μητροπολίτης, κ. Στέφανος, ο ομότιμος καθηγητής, Παναγιώτης Τζώνος. Η ανακαίνιση του κτηρίου, εσωτερική και εξωτερική, στην συμβολή των οδών Φιλίππου και μητροπολίτη Προκοπίου, θα φέρει την «υπογραφή» του έμπειρου ακαδημαϊκού. Θα είναι ευχάριστο να επιμεληθεί και την ανακαίνιση του παλιού δικαστικού μεγάρου, που βρίσκεται σε εξαιρετική θέση στο κέντρο της πόλης. Απέναντι από το πιο εμβληματικό και επισκέψιμο μνημείο της, το παλιό υδραγωγείο (Καμάρες).

-Συγχαίρουμε τον Θόδ. Μουριάδη και τον Βίκτ. Ρουδομέτωφ, για το σημαντικό βήμα που έκαναν και είναι η αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας του Δήμου Καβάλας και του Ι.Λ.Α.Κ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ