Κοινό δελτίο Τύπου απέστειλαν τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου Καβάλας, του 14ου δημοτικού σχολείου Καβάλας, του 17ου δημοτικού σχολείου Καβάλας και του δημοτικού σχολείου Φιλίππων, στο οποίο εκφράζουν την διαμαρτυρία τους για τις μεταβολές των σχολείων που αποφάσισε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρουν τα ακόλουθα: «Τις τελευταίες ημέρες, έχει προκύψει ένα πολύ σοβαρό θέμα με την υποβάθμιση δημοτικών σχολείων του Δήμου Καβάλας για το σχολικό έτος 2024-2025. Με την με αριθμ. Φ.11.2/2563 (20/06/2024) απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, το 7ο δημοτικό σχολείο (Παναγία), το 14ο δημοτικό σχολείο (Προφήτης Ηλίας) και το 17ο δημοτικό σχολείο (Αγία Παρασκευή) υποβαθμίζονται από 6θέσια σε 5θέσια και το δημοτικό σχολείο Φιλίππων από 6θέσιο σε 4θέσιο. Σε σχέση με το θέμα αυτό, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Η απόφαση αυτή ελήφθη από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση. Μάλιστα, όλο το προηγούμενο διάστημα, η Διεύθυνση διαβεβαίωνε ορισμένα από τα σχολεία, ότι δεν επρόκειτο να γίνει καμία μεταβολή για το έτος 2024-2025.

Απέναντι σε μία τέτοια αιφνιδιαστική και μονομερή απόφαση, ήταν «μονόδρομος» για τους συλλόγους γονέων των υποβαθμιζόμενων δημοτικών σχολείων, να καταθέσουμε εξώδικη διαμαρτυρία-αίτηση θεραπείας κατά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, προκειμένου να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να αρχίσει μία δομημένη και συντεταγμένη συζήτηση, για το πώς μπορούν οι σχολικές μονάδες που υποβαθμίζονται να στηριχθούν, ώστε να διατηρηθούν στην βαθμίδα του 6/θέσιου και να συνεχίζουν να παρέχουν ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά μας.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας οφείλει να σεβαστεί το πλαίσιο που θέτει η Υπουργική Απόφαση με αριθ. 170405/ΓΓ1 (ΦΕΚ Β 6273/28.12.2021) άρθρ.1 παρ.8, η οποία προβλέπει ότι οι διευθυντές εκπαίδευσης οφείλουν να «ενεργούν γενικότερα με γνώμονα την αρχή ότι, η διοίκηση της εκπαίδευσης πρέπει να ασκείται όχι μόνο με την εφαρμογή νομικών διατάξεων και επιστημονικών αρχών, αλλά και με την αντίληψη της υποχρέωσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών και της κοινωνίας».

Όπως επίσης, οφείλει να εφαρμόσει την σαφή γενική επισήμανση της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας με αριθ. 118145/ΓΔ4-20/10/2023 «Μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2024-2025», η οποία ορίζει τα εξής: «Κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την διατύπωση της καλύτερης δυνατής πρότασης προς όφελος των μαθητών/τριών και της εκπαίδευσης και την αποφυγή εκ των υστέρων διαμαρτυριών».

2. Απορία προκαλεί, η επιλογή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, να προτάξει την συγχώνευση της Α και Β τάξης των θιγόμενων δημοτικών σχολείων.

Εμείς γνωρίζουμε πως η συνδιδασκαλία Α και Β τάξης έρχεται σε αντίθεση με τον προγραμματισμό των μαθημάτων, όπως ορίζει το άρθρο 3 του νόμου 4692/2020 (Α΄111) και πως σε 5/θέσιο σχολείο δεν προβλέπεται συνδιδασκαλία Α και Β τάξεων, η οποία είναι αποδεκτή μόνο ως τρίτη επιλογή και όχι ως πρώτη.

Η Διεύθυνση οφείλει να δώσει εξηγήσεις:

-Γιατί προέταξε την αντιπαιδαγωγική συγχώνευση της Α και Β τάξης, ενώ αυτή δεν προβλέπεται;

-Σε τι αποσκοπεί, τελικά, η επιλογή αυτή, δεδομένου πως μία τέτοια συγχώνευση θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη «διαρροή» μαθητών από τα υποβαθμιζόμενα δημοτικά σχολεία, οδηγώντας τα τελικά σε οριστικό κλείσιμο;

3. Τέλος, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο απέκρυψε την διαφωνία του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΠΕ) στην επίσημη απόφαση με την οποία υποβαθμίζονται τα σχολεία μας. Η απόκρυψη της διαφωνίας ενός υπηρεσιακού οργάνου σε μία απόφαση, συνιστά πλήγμα για την αρχή της διαφάνειας που πρέπει να διέπει τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας και εγείρει ερωτήματα για την σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής.

Καταλήγοντας, ζητούμε από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας τα εξής:

-Να ανακαλέσει την απόφαση για υποβάθμιση των σχολείων μας.

-Να εφαρμόσει την γενική επισήμανση του Υπουργείου παιδείας και να αρχίσει έναν δομημένο και συντεταγμένο διάλογο και με τους συλλόγους γονέων, ως θεσμοθετημένους εταίρους της εκπαιδευτικής κοινότητας, για το μέλλον των σχολικών μονάδων στον Δήμο μας.

Όλοι γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε το πολύ σοβαρό πρόβλημα μείωσης του μαθητικού πληθυσμού στην περιοχή μας. Μπροστά σε αυτό έρχονται, ή θα έλθουν αντιμέτωπα όλα τα σχολεία του Δήμου μας, ακόμα και αυτά που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό της Καβάλας, γεγονός που θα σημάνει την γενικότερη παρακμή της πόλης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των σχολικών μονάδων και φυσικά των παιδιών μας, δεν μπορούν να λαμβάνονται μονομερώς, αιφνιδιαστικά και σε βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης κι ενός υγιούς σχολικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, ο διάλογος θα πρέπει να έχει στόχο να αποφευχθούν συγχωνεύσεις τάξεων και κλείσιμο σχολείων και να εφαρμοστούν οι βέλτιστες λύσεις που θα αναβαθμίζουν την παιδεία και την μόρφωση των παιδιών μας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ