Παρεμβάσεις που έχουν σκοπό την προστασία των καμένων εκτάσεων από τη διάβρωση και την αντιμετώπιση των πλημμυρών στα πεδινά του νησιού, περιλαμβάνει η α΄ φάση του μεγάλου έργου αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θάσου το έτος 2017. «Με τον συντονισμό των Υπηρεσιών μας, πετύχαμε την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων των παρεμβάσεων. Τώρα, πρέπει να κάνουμε ένα σωστό προγραμματισμό, για να πετύχουμε την καλύτερη κατανομή των πόρων και των δράσεων στο χρόνο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Νικήτας Φραγκισκάκης, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνάντηση εργασίας που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης, Θόδωρος Μαρκόπουλος, το πρωί της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου 2017 στο γραφείο του στο Διοικητήριο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.
«Πρέπει να συντονιστούμε, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», συμφώνησε ο Θ. Μαρκόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις τρεις πηγές χρηματοδοτήσεων, μία εξ’ αυτών από το «Πράσινο Ταμείο», που ανέρχονται, συνολικά, στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ. «Θα φροντίσουμε, ώστε να έχουμε τη μέγιστη απορροφητικότητα των χρημάτων αυτών. Δεν είναι πολλά, αλλά είναι ευτύχημα που καταφέραμε να τα εξασφαλίσουμε. Και γι’ αυτό, θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση, που ενέκρινε τα κονδύλια», συμπλήρωσε ο Ν. Φραγκισκάκης.
Εντός του 2017 θα γίνουν τα βασικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, δηλαδή παρεμβάσεις που αφορούν στην αποφυγή της διάβρωσης του εδάφους, που κάηκε η βλάστηση, από τις βροχοπτώσεις, π.χ. κατασκευή μικρών φραγμάτων από κορμούς δέντρων (ξυλοφράγματα και κορμοδέματα) στις βουνοπλαγιές, καθώς και αντιπλημμυρικές, όπως ο καθαρισμός των ρεμάτων. Για τις παραπάνω παρεμβάσεις θα διατεθεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου επτακοσίων χιλιάδων ευρώ.
Το 2018, θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις όπως, η κατασκευή υδατοδεξαμενών, η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και αναδασώσεις, με σκοπό να ενισχυθεί η φυσική αναγέννηση του δάσους και η μελλοντική προστασία του από πυρκαγιές. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, για τα έργα αυτά θα διατεθούν γύρω στις 950.000 ευρώ, ενώ ενδέχεται να κατασκευαστούν και φράγματα από σκυρόδεμα. Οι παρεμβάσεις του 2018 θα επανεκτιμηθούν, με κριτήριο την αποτελεσματικότητα των έργων που θα γίνουν το 2017, γι’ αυτό ίσως υπάρξει τροποποίηση του αρχικού προγραμματισμού.
«Μετά την καταστροφική πυρκαγιά, είναι η πιο ευχάριστη ημέρα για τη Θάσο, διότι προγραμματίζουμε τα έργα που θα τη θωρακίσουν από τις πλημμύρες. Ομολογούμε, ότι ακολούθησε μία δύσκολη περίοδο, με αγωνία για την έγκριση της χρηματοδότησης, αφού η γραφειοκρατία στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχτεί πιο καταστροφική από ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο», σχολίασε ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας με συνεργάτες του.
Το «παρών» έδωσαν, ακόμα, οι βουλευτές Νομού Καβάλας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, υπηρεσιακοί παράγοντες των Δασικών Υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών Π.Ε. Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ