Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιτυχία του 1ου διεθνούς Brevet Φιλίππων, που διεξήχθη εντός των ορίων επτά Δήμων της ανατολικής και κεντρικής Μακεδονίας και συμπεριλάμβανε πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις, για μικρούς και μεγάλους, επί ένα τριήμερο (19, 20, 21 Οκτωβρίου 2018). Μία διοργάνωση, για την οποία συνεργάστηκαν άψογα η επιστημονική ομάδα/ΑΜΚΕ «Οψόμεθα εις Φιλίππους» και ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καβάλας «Κύκλοτρον», με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: «Παρά τα πρόσκαιρα καπρίτσια του καιρού, με βροχόπτωση στη μέση της διαδρομής, δεκάδες ποδηλάτες κάθε ηλικίας απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και οι συνοδοί τους, διέσχισαν το «Πάρκο Φιλίππων» απολαμβάνοντας τις φυσικές ομορφιές, αλλά και την ξεχωριστή φιλοξενία των κατοίκων, που τους υποδέχτηκαν με αγάπη και χειροκρότησαν την προσπάθειά τους απ’ όπου κι αν πέρασαν. Σ’ ένα αγώνα που είχε μόνο νικητές, καθώς δεν μετρούσε η ατομική χρονομέτρηση, οι συμμετέχοντες διέτρεξαν τη διαδρομή των 200 χιλιομέτρων Κρηνίδες (αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων)-Αμφίπολη-Κρηνίδες, διασχίζοντας τους Δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Αμφίπολης και Παγγαίου.
Ταξίδι στο χώρο και το χρόνο
Σ’ αυτό το μοναδικό «ταξίδι» στο χώρο και στο χρόνο, περνώντας από ιστορικούς τόπους ξεχωριστής σημασίας, οι ποδηλάτες (έμπειροι αθλητές, ή ερασιτέχνες φίλοι της ποδηλασίας) γίνονταν δεκτοί με χειροκροτήματα, επευφημίες και κεράσματα από τους τοπικούς συλλόγους που συστρατεύτηκαν ολοπρόθυμα με τους διοργανωτές. Στο Καλαμπάκι, τη Φτελιά, τον Καλαμώνα, το Μικροχώρι, την Δράμα, τα Κοκκινόγεια, την Καλή Βρύση, την Καλλιθέα, την Αμφίπολη, την Παλαιοκώμη, την Κορμίστα, τη Νικήσιανη, τη Γεωργιανή, τους Αντιφιλίππους, την Ελευθερούπολη και τα Αμισιανά, εκατοντάδες άνθρωποι παρατάχθηκαν στους δρόμους, περιμένοντας τους ποδηλάτες και προσφέροντας αληθινή μακεδονική φιλοξενία στους συμμετέχοντες στην απαιτητική διαδρομή. Με τον τρόπο αυτό, πραγματοποιήθηκε ο τριπλός στόχος της διοργάνωσης: α) Η προβολή του ιστορικού τόπου και του ξεχωριστού φυσικού περιβάλλοντός του μέσω μιας μεγάλης αθλητικής-τουριστικής διοργάνωσης, β) η συμμετοχή ανθρώπων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σε μία διοργάνωση, που δίνει προοπτικές στον τόπο κι αναζωογονεί το ενδιαφέρον για όσα σημαντικά διαδραματίστηκαν εντός των ορίων του «Πάρκου Φιλίππων» στο παρελθόν (π.χ. οι σπουδαίες πόλεις της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας Φίλιπποι και Αμφίπολη, η Μάχη των Φιλίππων που έκρινε την τύχη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 42 π.Χ., η έλευση του Αποστόλου Παύλου και η διάδοση του Χριστιανισμού στην ευρωπαϊκή ήπειρο από τους Φιλίππους το 49 μ.Χ., κ.α.) και γ) η σύσφιξη των σχέσεων και η ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των κατοίκων των επτά Δήμων του «Πάρκου Φιλίππων» μέσω κοινών δράσεων, έτσι όπως σχεδιάστηκαν από την επιστημονική ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους», προκειμένου να τονωθούν η ολιστική ανάπτυξη του τόπου και οι προοπτικές του μέσα από μεγάλες δράσεις, όπως το Brevet Φιλίππων.
Για την επιτυχή διοργάνωση του 1ου Brevet Φιλίππων, αυτής της μεγάλης γιορτής αθλητισμού-τουρισμού και ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας, εργάστηκαν στενά από κοινού η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και οι οργανισμοί επιστημονική ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» και Ποδηλατικός Σύλλογος Καβάλας «Κύκλοτρον», καθώς και ο Δήμος Καβάλας και η «Δημωφέλεια», ο Δήμος Δράμας και η ΔΕΚΠΟΤΑ, ο Δήμος Δοξάτου, ο Δήμος Προσοτσάνης, ο Δήμος Παγγαίου και ο Δήμος Αμφίπολης. Η επιτυχία, όμως, δεν θα ήταν εξασφαλισμένη, αν δεν υπήρχε η συγκινητική συμπαράσταση δεκάδων τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, επιχειρήσεων, χορηγών και εθελοντών, που συνέβαλαν στη δημιουργία και την επίτευξη του συνολικού προγράμματος της διοργάνωσης.
Παράλληλες δράσεις
Το 1ο Brevet Φιλίππων ήταν μία «σύνθετη» διοργάνωση, καθώς η κεντρική ποδηλατική/αθλητική εκδήλωση πλαισιωνόταν από πολλές άλλες δραστηριότητες, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν για ένα τριήμερο. Έτσι, τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές του.
Κατά την πρώτη ημέρα, (Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018), οι συμμετέχοντες και οι συνοδοί τους (πάνω από 60 άτομα) ξεναγήθηκαν στην πόλη της Καβάλας, από την αρχαιολόγο-ξεναγό και ενεργό μέλος των «Οψόμεθα», Αγγελική Κόμσιου. Η δεύτερη ημέρα (Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018) άρχισε με το απαιτητικό ποδηλατικό ταξίδι στο «Πάρκο Φιλίππων» και συνεχίστηκε με πολλές παράλληλες δράσεις, όπως η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (με ιδιαίτερη αναφορά και στη Μάχη των Φιλίππων), η οποία ενθουσίασε τους περισσότερους από εκατό συμμετέχοντες. Το ίδιο απόγευμα περιλάμβανε την πρωτότυπη «ποδηλατοβόλτα» για γονείς και παιδιά με τίτλο: «Στη Μάχη με ένα ξύλινο ποδήλατο». Η ευγενική χορηγία της Cocomat με δέκα ξύλινα ποδήλατα πρόσφερε αξέχαστες εμπειρίες σε δεκάδες γονείς και παιδιά, που ξεχύθηκαν σε μία ποδηλατο-ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
Γύρω στις 4 το απόγευμα άρχισε η τελετή λήξης του Brevet στην πλατεία Πελεκανίδη των Κρηνίδων, με τη σημαντική κοιμητηριακή Βασιλική των ανατολικών νεκροταφείων των αρχαίων Φιλίππων, επί της αρχαίας Εγνατίας οδού (στο σημερινό πεζόδρομο Κρηνίδων). Καθώς οι φιλοξενούμενοι ποδηλάτες τερμάτιζαν κουρασμένοι από τα 200 χιλιόμετρα του γύρου του «Πάρκου Φιλίππων», τους περίμεναν πλούσια εδέσματα των χορηγών και συνεργατών της διοργάνωσης, υπέροχη μουσική, χορός και οι ακούραστοι εθελοντές υπό την οργανωτική διεύθυνση της ομάδας των «Οψόμεθα», που επαινούνταν απ’ όλους για την επιτυχία της διοργάνωσης.
Η γιορτή, που συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ, επεφύλαξε «ξεσηκωτική» μουσική από το συγκρότημα Pasta Tomato, χορό από τους Lindy Hop Greece (Xanthi), φαγητό από το Δ.Ι.Ε.Κ. Καβάλας με γεύσεις από το βιβλίο συνταγών του Kavala Tales of Taste, έκθεση παλιών ποδηλάτων από την Ομάδα Συλλεκτών και Φίλων Παλαιών Ποδηλάτων Δράμας κι ένα θεατρικό δρώμενο από την ομάδα Drama Effect Art team της Σταυρούλας Δράμογλου (για την εξέλιξη του ανθρώπου σε σχέση με τον τροχό και το ποδήλατο). Παράλληλα, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, είχαν στήσει περίπτερα με εκθέματα και αναμνηστικά από τις περιοχές και τις δράσεις τους.
Το τριήμερο ολοκληρώθηκε με πρόσκληση από τον Ποδηλατικό Όμιλο Δράμας, για αθλητική ποδηλασία στις περιοχές της Δράμας, της Καβάλας και του Παγγαίου (κυρίως στο παραλιακό τμήμα).
Με δικαιολογημένη ικανοποίηση, ο υπεύθυνος του τεχνικού τομέα του 1ου Brevet Φιλίππων, Γιάννης Γκίκας, δήλωσε τα εξής: «Ένα χρόνο νωρίτερα σχεδιάζαμε τη διαδρομή του Brevet Philippi. Ένα χρόνο μετά, υλοποιήσαμε τον σχεδιασμό μας, που συνολικά κράτησε δύο χρόνια. Τα σχόλια των αθλητών ήταν συγκινητικά, ακόμα πιο συγκινητική ήταν η παρουσία των κοινωνιών του «Πάρκου Φιλίππων» κατά μήκος της διαδρομής. Η κληρονομιά της προσπάθειάς μας, είναι τα παιδιά του δημοτικού σχολείου της Καλής Βρύσης Δράμας, τα οποία πρόσφεραν την εφημερίδα που εκδίδουν στους αθλητές, με τόση απλότητα. Τα παιδιά της Καλλιθέας, που περίμεναν από νωρίς το πρωί την έλευση των ποδηλατών, για να τους συνοδεύσουν. Οι κύριοι και οι κυρίες όλων των συλλόγων, που ημέρα Σάββατο παράτησαν οικογένειες και δουλειές, για να χειροκροτήσουν τους ποδηλάτες και να προετοιμάσουν εδέσματα για να τους υποδεχθούν καθώς διέσχιζαν τις περιοχές τους. Για τους ανθρώπους του κοινωνικού ιστού της περιοχής, οι ποδηλάτες ήταν η φλόγα που τους άγγιξε. Για τους ποδηλάτες, οι άνθρωποι του «Πάρκου Φιλίππων» ήταν ο λαμπρότερος ήλιος, ακόμα κι αν έβρεχε στο μεγαλύτερο διάστημα. Του χρόνου, εμπειρότεροι και με λιγότερα λάθη, κρατώντας τα όμορφα σχόλια σαν φυλαχτό, θα το επιχειρήσουμε ξανά. Είναι χρέος μας».
Τα ενθουσιώδη σχόλια των ποδηλατών
Ενθουσιασμένοι έμειναν από τη συμμετοχή τους στην πρώτη διοργάνωση του Brevet Φιλίππων και την επαφή με τον κόσμο της περιοχής οι ποδηλάτες. Κι όλοι δήλωσαν την πρόθεση να επιστρέψουν και του χρόνου, για να πάρουν μέρος στο 2ο Brevet Φιλίππων.
Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας
Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας του «Πάρκου Φιλίππων», απ’ άκρη σ’ άκρη, στη διοργάνωση. Όπως είπε κι ένας από τους συμμετέχοντες ποδηλάτες: «αφυπνίστηκε η περιφερειακή συνείδηση». Η οργανωτική ομάδα του Brevet Φιλίππων ευχαριστεί, απεριόριστα, όλους τους συντελεστές για την επιτυχία της διοργάνωσης, που συμμετείχαν ενεργά και με ένθερμο ενδιαφέρον. Τους πολιτιστικούς συλλόγους: Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυστύλου Καβάλας, Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων Καβάλας, Σύλλογος Ποντίων Κρηνίδων «Το Βυζάντιο», Πολιτιστικός Σύλλογος Αμισιανών Καβάλας, Πολιτιστικός Σύλλογος Νικήσιανης Παγγαίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Γεωργιανής Παγγαίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αντιφιλίππων Παγγαίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας, Σύλλογος Εβριτών Δράμας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Προσοτσάνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινογείων Προσοτσάνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης Προσοτσάνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρού Σουλίου Αμφίπολης.
Τις Τοπικές Κοινότητες: Παλαιοκώμης, Κορμίστας, Μεσολακιάς του Δήμου Αμφίπολης. Την Cocomat και τις τοπικές επιχειρήσεις: Johnnie’s Βeer, ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου, Blueberry, Χαλβαδοποιία Ελευθερίου, Μενοίκιο, Σπήλαιο Αλιστράτης, Αρτοποιείο Φελλαχίδη, Μπύρα Marmita, Κτήμα Ερείκη, Ξυλόφουρνος Ιωσηφίδη, Ζαχαροπλαστείο Στέφανος, Φούρνος Γιαννάκη, Παρφέ, Τοπικά προϊόντα «Γης», Tsai Academy, Αρτοποιϊα-Ζαχαροπλαστική Σκλαρής, Σιδηροκατασκευές Χρήστος Μεσονύκτης, Εστιατόριο «Ναύτης».