«Ενθουσιώδεις, δυνατοί, αλλά χωρίς σύστημα, οι Καβαλιώτες παίκτες πάλεψαν καλά τους αντιπάλους και μέχρι το τελευταίο λεπτό αγωνίστηκαν με σθένος. Μας έπεισαν, ότι στην πόλη μας υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανόδου στο μπάσκετ. Φτάνει να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι και να εργαστούν πιο μεθοδικά».

Το παραπάνω είναι απόσπασμα από την κριτική στην εφημερίδα «Πρωινή», του αγώνα φιλικού χαρακτήρα μεταξύ της νεοσύστατης ομάδας καλαθοσφαίρισης του Αθλητικού Ομίλου «Καβάλα» και της ομάδας της Τεχνικής Σχολής «Δημόκριτος» της Θεσσαλονίκης, που διεξήχθη στις 4 Μαΐου 1969, ημέρα Κυριακή, στο δημοτικό στάδιο Καβάλας (νυν «Βερούλειο» γήπεδο).

Ήταν η πρώτη εμφάνιση, τα «αποκαλυπτήρια», της ομάδας basketball του Α.Ο. «Καβάλα» μπροστά στους πολυπληθείς Καβαλιώτες φιλάθλους και η απαρχή για το τμήμα καλαθοσφαίρισης του συλλόγου, το οποίο ίδρυσε ο αείμνηστος πρόεδρος, Χρήστος Μπάτσης. Το ίδιο έτος, 1969, η ομάδα ποδοσφαίρου του Α.Ο.Κ. πανηγύρισε την άνοδο στην Α΄ εθνική κατηγορία, για πρώτη φορά στην ιστορία της! Τα επόμενα έτη, το τμήμα καλαθοσφαίρισης οργανώθηκε και προόδευσε αγωνιστικά. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μάλιστα, η ομάδα ανδρών του Α.Ο.Κ. κατάφερε να ανέλθει στην Β΄ εθνική κατηγορία (εκείνη την εποχή υπήρχαν δύο εθνικές κατηγορίες), αφού αναδείχτηκε πρωταθλήτρια στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Για το πρώτο παιχνίδι φιλικού χαρακτήρα με τον «Δημόκριτο», επίσης, η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» έγραψε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι νεαροί παίκτες του Α.Ο.Κ. αγωνίστηκαν με φιλότιμο και κατά διαστήματα ανέβηκαν αρκετά σε απόδοση. Η νίκη, όμως, δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί.

Το δεύτερο εικοσάλεπτο του αγώνα, ήταν πιο δυνατό και γόνιμο. Οι Καβαλιώτες παίκτες διέπραξαν λάθη τακτικής. Αν δεν ήταν κάτω από το καλάθι τους ο Λαμπαδίτης, τότε οι πόντοι των νικητών θα ήταν περισσότεροι».

Νικήτρια αναδείχτηκε η ομάδα του «Δημόκριτου», με στην οποία αγωνίστηκαν δύο από τους «αστέρες» της ελληνικής καλαθοσφαίρισης εκείνη την εποχή. Ο Απόστολος (Λάκης) Τσάβας, ο οποίος άρχισε την σταδιοδρομία του από την Χ.Α.Ν.Θ. Αποκτήθηκε από την Α.Ε.Κ. και κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (1961, 1964, 1965, 1966, 1968) Ελλάδας και στις 4 Απριλίου 1968 το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης, ενώ το 1966 αγωνίστηκε στο φάιναλ φορ του κυπέλλου πρωταθλητριών. Υπήρξε 47 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα της Ελλάδας και σημείωσε 151 πόντους. Συμμετείχε στο Ευρωμπάσκετ 1967, στους Μεσογειακούς αγώνες 1967, στους βαλκανικούς αγώνες 1962, 1966 και στο προ-ολυμπιακό τουρνουά 1968.

Ο Κώστας Μπογατσιώτης, ο οποίος αναδείχτηκε στην Χ.Α.Ν.Θ. και αγωνίστηκε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης (1964 έως 1977), την Α.Ε.Κ., τον Απόλλωνα Πάτρας και τον Παπάγου, ενώ ασχολήθηκε και με την προπονητική.

Το σκορ του φιλικού αγώνα ήταν 84-56 (31-17 το σκορ του α΄ ημιχρόνου) και οι συνθέσεις των ομάδων οι ακόλουθες:

Α.Ο. «ΚΑΒΑΛΑ»

Τζέτζιας (προπονητής και αρχηγός) 2 πόντοι, Λαμπαδίτης 9, Παπαδόπουλος 5, Χατζησταύρου 6, Χατζηκωνσταντίνου 6, Άτσαλος 4, Μουράτης 14, Δράκος 10, Μαργαρίτης, Τσαλίκης, Χολίδης.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Τσάβας 12, Αντωνιάδης 14, Γούδας 12, Μπογατσιώτης 14, Μαρκόπουλος 12, Παπακάτσικας 4, Βαμβακούδης 3, Λόρτος 11, Κοντογιώργος 2, Τσίσκαρης, Κυρατζίδης, Κουγιουμτζόγλου.

Η φωτογραφία είναι από το παιχνίδι εκείνο. Η κερκίδα του δημοτικού σταδίου Καβάλας ήταν κατάμεστη από φιλάθλους!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ