Άρχισε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017 στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) στη Νέα Πέραμο, η πανευρωπαϊκή συνάντηση εμπειρογνωμόνων για το χέλι, με τη συμμετοχή 32 επιστημόνων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός Ε.Ε., όπως η Τουρκία. Η συνάντηση διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση των Θαλασσών, σε συνεργασία με την Επιτροπή για την Αλιεία στη Μεσόγειο θάλασσα του FAO και διεξάγεται στο πλαίσιο των ενεργειών, για την προστασία και την ενίσχυση των πληθυσμών του ευρωπαϊκού χελιού.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το πανευρωπαϊκό απόθεμα του χελιού παρουσιάζει δραματική μείωση και έχει χαρακτηριστεί από την «κόκκινη λίστα» των απειλούμενων ειδών ως κρισίμως κινδυνεύον. Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η ρύπανση, η υπεραλίευση, αλλά και ανθρώπινες δραστηριότητες, π.χ. τα φράγματα που εμποδίζουν την αναπαραγωγική μετανάστευση του είδους που γίνεται στη θάλασσα των Σαργασσών στην Καραϊβική. Συνεπώς, καθίσταται αναγκαία η λήψη μέτρων, για την ορθολογική διαχείριση των πληθυσμών, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση του αποθέματος του είδους.

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 θα παραδοθεί στους παραπάνω οργανισμούς, η τελική έκθεση των εμπειρογνωμόνων, που θα αφορά στην κατάσταση των πληθυσμών του χελιού εντός και εκτός Ε.Ε., ενώ παράλληλα θα προτείνει νέες δράσεις, για την ενίσχυση των ήδη θεσμοθετημένων διαχειριστικών μέτρων τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Μεσόγειο θάλασσα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων στις λιμνοθάλασσες του Δέλτα Νέστου, όπου γνώρισαν τις τεχνικές αλιείας στις Μεσογειακές λιμνοθάλασσες και δοκίμασαν τα αλιευτικά τους προϊόντα, όπως οι κέφαλοι, το μπλε καβούρι, καπνιστό χέλι, αβγοτάραχο και τη φημισμένη τσιπούρα των λιμνοθαλασσών του Νέστου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ