Ελλάδα και Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. θέλουν ένα «θαύμα», για να αποφύγουν τα πρόστιμα στη διαχείριση των απορριμμάτων!

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ένα «θαύμα» πρέπει να πετύχουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και η Ελλάδα έως το έτος 2020 στον τομέα της διαχείρισης των αστικών και άλλων αποβλήτων. Πράγματα τα οποία έπρεπε να γίνουν πριν είκοσι έτη, έχουμε δεσμευτεί (σ.σ. ως χώρα) να τα υλοποιήσουμε εντός των επόμενων δυόμισι ετών! «Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα», είπε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, στον χαιρετισμό που απηύθυνε πριν την έναρξη της συνάντησης εργασίας για τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017 στο ξενοδοχείο Lucy.

Τις εργασίες της συνάντησης παρακολούθησε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος ανέφερε ότι ειδικά στην ανακύκλωση, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει ποσοστό 6%, ενώ η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να φτάσει στο 50% έως το 2020! «Η συνάντηση αυτή έχει ουσιαστικό χαρακτήρα. Είναι μία συνάντηση εργασίας και φεύγοντας από εδώ, πρέπει να έχουμε κάνει ένα βήμα παραπάνω», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος δήλωσε, ακόμα, ότι η Ελλάδα πρέπει να δει τη διαχείριση των αποβλήτων από άλλη «οπτική γωνία», προκειμένου να κάνει γρήγορα και ουσιαστικά βήματα προόδου. Ο βασικός στόχος, πρόσθεσε, είναι να υπάρχουν καλά στελεχωμένοι και λειτουργικοί φορείς, που θα αποτελέσουν το «εργαλείο» για την επίτευξη των στόχων. Στο επόμενο νομοσχέδιο, ανέφερε, θα δοθούν κίνητρα στην τοπική αυτοδιοίκηση, με σκοπό να αναπτύξει περισσότερες δραστηριότητες στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όπως συμβαίνει και σε άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας, ο λεγόμενος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων δεν έχει προχωρήσει. Άλλοι Δήμοι έκαναν κάποια βήματα και άλλοι βρίσκονται πίσω. Οι λόγοι, όπως είπε η δήμαρχος Καβάλας, είναι αρκετοί, όπως: οι περιορισμένοι πόροι, η υποστελέχωση των Υπηρεσιών, η έντονη γραφειοκρατία, η έλλειψη πολιτικής βούλησης και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. «Τα προβλήματα είναι πολλά. Η διαχείριση, επίσης, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και θέλουμε να είναι. Η υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού είναι σημαντική και απαραίτητη. Αλλά, δεν είναι απλή υπόθεση. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και απαιτείται συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Δ. Τσανάκα και σημείωσε, ακόμα, ότι οι παράγοντες που θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου, είναι: η διάθεση και η ικανότητα των φορέων, η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών και η αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών. Οι πολίτες, τόνισε, είναι το «κλειδί» της επιτυχίας. «Ο πυρήνας κάθε πετυχημένου συστήματος, είναι ο τελικός χρήστης. Πρέπει να εμπνεύσουμε τους πολίτες», τόνισε.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και μίλησαν: ο περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ., Χρήστος Μέτιος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Α.Μ.-Θ. και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, βουλευτές, εκπρόσωποι του φορέα «Διαχείριση Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Α.Ε.», δήμαρχοι και στελέχη Δήμων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ