• Θα μας επιτρέψει ο αγαπητός δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καβάλας, εντεταλμένος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, Ζήσης Μπόνιας, να διαφωνήσουμε με τη δήλωση του ότι: «Θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τα ζώα», εννοώντας τα μη δεσποζόμενα που κυκλοφορούν εντός του αστικού ιστού.
  • Βεβαίως ο άνθρωπος πρέπει να συνυπάρχει με (όλα) τα ζώα, αλλά όταν πρόκειται για το αστικό περιβάλλον, η συνύπαρξη αυτή πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Τα αδέσποτα ζώα και ιδιαίτερα εκείνα που σχηματίζουν αγέλες μέσα στην πόλη, δεν γνωρίζουν και δεν εφαρμόζουν τους κανόνες, που διέπουν τη λειτουργία μιας οργανωμένης αστικής κοινότητας. Λειτουργούν με το ένστικτο, όπως θα λειτουργούσαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Όμως, μία ανθρώπινη κοινωνία, είναι πολύ διαφορετική από την κοινωνία των ζώων.
  • Για να συνυπάρξει, επομένως, ο άνθρωπος με ένα ζώο στο αστικό περιβάλλον, πρέπει το ζώο να μάθει ορισμένους κανόνες συμπεριφοράς, δηλαδή να εκπαιδευτεί ώστε να μην είναι επιθετικό, άρα και επικίνδυνο για τα άλλα μέλη του κοινωνικού συνόλου. Την ευθύνη της εκπαίδευσης, αλλά και της ευζωίας του ζώου, έχει ο άνθρωπος στον οποίο «ανήκει» αυτό. Ένα αδέσποτο ζώο, ακόμα κι αν είχε ιδιοκτήτη που το εγκατέλειψε, όταν βρεθεί σε ένα περιβάλλον εχθρικό, θα αναγκαστεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του, γιατί πρέπει να επιβιώσει.
  • Αν συμβαίνει πραγματικά αυτό που ειπώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, ότι μερικοί συμπολίτες μαζεύουν αδέσποτα ζώα από την ύπαιθρο και το βουνό, για να μεταφέρουν στο αστικό περιβάλλον, προκειμένου να τα «περιποιούνται» πιο εύκολα, είναι κατακριτέο.
  • Ο λόγος είναι, ότι έτσι εντείνουν το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων μέσα στην πόλη και δυσκολεύουν την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να ελέγξει και να μειώσει τον αριθμό τους. Δεν γίνεται από τη μία πλευρά να στειρώνονται ζώα, για να μην πολλαπλασιάζονται και από την άλλη πλευρά, να μεταφέρονται περισσότερα από άλλες περιοχές!
  • Εάν οι συμπολίτες με φιλοζωικά αισθήματα και οι σύλλογοι φιλόζωων θέλουν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, μπορούν να συνεργαστούν με τον Δήμο Καβάλας, με σκοπό την επιλογή συγκεκριμένων χώρων εκτός του αστικού ιστού, στους οποίους θα τοποθετηθούν ταΐστρες και ποτίστρες, προκειμένου να μεταφερθούν όλα τα αδέσποτα ζώα που υπάρχουν μέσα στην πόλη.
  • Εκεί, ο Δήμος Καβάλας και οι φιλόζωοι, θα ταΐζουν και θα ποτίζουν τα ζώα με ελεγχόμενο τρόπο. Τα ζώα θα βρίσκονται σε ένα «προστατευμένο» περιβάλλον, μακριά από τους κινδύνους των οχημάτων, της δηλητηρίασης, της κακοποίησης κ.λπ. Οι συμπολίτες που μεταφέρουν αδέσποτα ζώα στην πόλη, δεν προσφέρουν βοήθεια στην επίλυση του προβλήματος. Εκτός κι αν, δεν νοιάζονται για τα δικαιώματα των συνανθρώπων τους. Γιατί, εκτός από τα ζώα, έχουν δικαιώματα και οι άνθρωποι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ