Το εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη «φόρεσε τα γιορτινά» του και φέτος, για να φιλοξενήσει την 25η έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας, ή KavalaExpo 2017 όπως αλλιώς καλείται, που «άνοιξε τις πύλες» της το βράδυ της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου 2017. Τα εγκαίνια τελέστηκαν, για μία ακόμα χρονιά, χωρίς εκπρόσωπο της κυβέρνησης και έπειτα από αρκετά συναπτά έτη, χωρίς την παρουσία του εκλιπόντα μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου, Προκοπίου. Επίσης, η τελετή είχε ένα ακόμα συναισθηματικό στοιχείο, αφού ήταν η τελευταία για τον Άγγελο Τσατσούλη στη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας, αλλά και για τον καθηγητή του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρη Πογαρίδη, ως επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, το οποίο διεξάγεται παράλληλα με την έκθεση του Επιμελητηρίου.
«Φεύγω γεμάτος με πολύ καλές αναμνήσεις. Ήταν ένα «ταξίδι» που κράτησε δώδεκα χρόνια. Στη ζωή, όμως, κάποιοι κύκλοι κλείνουν. Έφτασε η ημέρα να «γυρίσω σελίδα», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κλείνοντας τον χαιρετισμό του. Νωρίτερα, δήλωσε ότι η KavalaExpo 2017 στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και ανάπτυξης. «Εδώ είναι η Ελλάδα της παραγωγής, της ανάπτυξης, που αντέχει στην κρίση», τόνισε και πρόσθεσε ότι η συνέχιση της έκθεσης, παρά τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση στη χώρα, που έχει πλήξει σοβαρά την επιχειρηματικότητα, είναι στρατηγική επιλογή της διοίκησης του Επιμελητηρίου.
Ανέφερε, ακόμα, ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία αναπτυξιακή έκρηξη, με αιχμή τις ιδιωτικές επενδύσεις και ενίσχυση της ανταγωνιστικής παραγωγής. «Ο μόνος δρόμος, είναι η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με εξωστρέφεια και επενδύσεις. Ενισχύστε την εργασία και όχι την ανεργία», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι στη φετινή διοργάνωση δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιχειρηματικότητα που αφορά στον τουρισμό.
Ο Δημ. Πογαρίδης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τους φορείς που στήριξαν και συνεχίζουν να συνδράμουν στη διοργάνωση του πανελλαδικού φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής και δεσμεύτηκε τα επόμενα να έχουν διεθνή χαρακτήρα. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, είπε, χρειάζεται μεγαλύτερη οικονομική στήριξη. «Έχουμε την τεχνογνωσία, μπορούμε να πάμε ψηλότερα, εάν έχουμε περισσότερα χρήματα», ανέφερε. Καταλήγοντας, δήλωσε ότι το φεστιβάλ είναι και δικό του δημιούργημα, γι’ αυτό θα παραμείνει αρωγός στην προσπάθεια και μετά τη συνταξιοδότηση του ως καθηγητής.
Χαιρετισμούς απηύθυναν, ακόμα, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η οποία είπε ότι η KavalaExpo αποτελεί «εργαλείο» για την τοπική επιχειρηματικότητα, αλλά και για την τοπική ανάπτυξη. Κάλεσε όλους τους φορείς και τους πολίτες, να αποκτήσουν κουλτούρα συνεργασίας και δήλωσε ότι η Καβάλα μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμός δώδεκα μήνες το έτος. Για τον στόχο αυτό, πρόσθεσε, ο Δήμος και η «Δημωφέλεια» εργάζονται μεθοδικά και με σχέδιο, προκειμένου να αξιοποιήσουν την αλματώδη αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην πόλη.
Την έκθεση εγκαινίασε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο οποίος επεσήμανε ότι η Περιφέρεια στηρίζει όλες τις εμπορικές εκθέσεις που γίνονται στην επικράτεια της, γιατί θεωρεί πως συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στην προβολή των τοπικών προϊόντων, τα οποία είναι ποιοτικά και ανταγωνιστικά. «Η KavalaExpo είναι εμπορικό και οικονομικό γεγονός για όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Είμαι βέβαιος ότι η προσπάθεια θα έχει συνέχεια», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η διοίκηση ενισχύει την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό μέσω των ειδικών δομών που δημιουργούνται και χρηματοδοτήσεων.
Στην KavalaExpo 2017 συμμετέχουν αποστολές από τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Σερβία, την Τουρκία, από άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και, φυσικά, από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
ΠΡΟΤΑΣΗ: ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ KAVALA EXPO ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΕΤΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΙΚΟ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΑΦΟΥ ΤΟΣΟ Η ΚΑΛΑΜΙΤΣΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΑΜΟΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΑ ΓΗΠΕΔΑ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΟΠΩΣ Η ΚΑΒΑΛΑ. ΕΤΣΙ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ ΤΟ 1,5 ΕΚΑΤ. ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΣΚΕΠΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΑΝΘΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΕΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΔΛΔ ΤΙΣ ΘΥΡΕΣ 6,7,& 8 ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2.500 ΘΕΑΤΩΝ.