Τιμώμενη Περιφέρεια, είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στις φετινές διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών Detrop & Oenos, που πραγματοποιούνται από 18 έως και 20 Φεβρουαρίου 2023, στο διεθνές εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. «Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, να είναι τιμώμενη Περιφέρεια στις φετινές εκθέσεις Detrop και Oenos. Η Detrop είναι μία εμβληματική διοργάνωση στον τομέα της αγροδιατροφής και η συμμετοχή μας κάθε χρόνο σε αυτή, δίνει στις επιχειρήσεις ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην προσπάθειά τους για αναγνωρισιμότητα, εξωστρέφεια και επέκταση των εμπορικών τους δραστηριοτήτων», είπε ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, στην αρχή της τοποθέτησης που έκανε στην συνέντευξη Τύπου, με την συμμετοχή του προέδρου της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO, Τάσου Τζήκα, του διευθύνοντα συμβούλου της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO, Δρ. Κυριάκου Ποζρικίδη, του γενικού διευθυντή της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO, Αλέξη Τσαξιρλή, του αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης και κτηνιατρικής της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., Βασίλη Δελησταμάτη και του τομεάρχη καινοτομίας και εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρη Μπάτου.

Ο Χρ. Μέτιος έκανε μία συνολική παρουσίαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και των πλεονεκτημάτων της, ιδιαίτερα στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και του εμπορίου, τονίζοντας πως το στοίχημα στα επόμενα έτη, είναι η περιοχή, εκτός από πέρασμα, να καταστεί και ελκυστικός προορισμός. Ανέφερε πως ο πρωτογενής τομέας και η αγροδιατροφή αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής και πως στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη παράγονται σημαντικές ποσότητες γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. «Η Περιφέρειά μας, είναι πατρίδα ποιοτικών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα», είπε χαρακτηριστικά και έκανε αναφορά στις δράσεις της Περιφέρειας, για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της αγροδιατροφής: α) στην χρηματοδότηση και στην κατασκευή βασικών υποδομών για την γεωργία και την κτηνοτροφία, β) στο ειδικό πρόγραμμα με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την στήριξη των παραγωγών, γ) στην σύσταση της αγροδιατροφικής σύμπραξης, δ) στην χρηματοδότηση αγροδιατροφικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο των επενδυτικών σχεδίων έρευνας και καινοτομίας του Ε.Σ.Π.Α., ε) στην χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων σε αγροτικές περιοχές στους τομείς της παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων μέσω του LEADER, στ) στην διοργάνωση, συμμετοχή και έμπρακτη στήριξη εκθέσεων αγροδιατροφικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Τα προϊόντα μας είναι κομμάτι της πολιτιστικής και γαστρονομικής μας ταυτότητας. Αυτό που επιδιώκουμε, είναι να τα αναδείξουμε ακόμα περισσότερο, να τα καταστήσουμε ακόμα πιο αναγνωρίσιμα και να τα συνδέσουμε με την τουριστική μας ταυτότητα. Να αποτελούν κομμάτι της συνολικής εμπειρίας του επισκέπτη που θα έρθει στον τόπο μας. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις μας που τα παράγουν, να αποτελούν ένα συνεχώς δυναμικό και εξελισσόμενο κομμάτι της περιφερειακής μας οικονομίας», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Για «αυθεντικό γαστρονομικό πλούτο» που διαθέτει η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. έκανε λόγο ο Β. Δελησταμάτης. Ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης εξειδίκευσε τα όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης και έδωσε περισσότερα στοιχεία για τις δράσεις της Περιφέρειας, για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της αγροδιατροφής. Ανέφερε ακόμα, ότι στην φετινή διοργάνωση Detrop & Oenos, η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. συμμετέχει ως τιμώμενη Περιφέρεια με 30 τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων και των ποτών, από κρασιά και γαλακτοκομικά, μέχρι αλλαντικά και ελιές. Οι δύο εκθέσεις, Detrop & Oenos, συγκεντρώνουν φέτος σε εκθεσιακό χώρο 15.000 τετραγωνικών μέτρων περισσότερους από 420 εκθέτες απ’ όλη την Ελλάδα και από τις χώρες: Ουγγαρία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο. Στις δύο εκθέσεις θα βρεθούν 136 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες από 19 χώρες, μεταξύ των οποίων μεμονωμένοι hosted buyers, αλλά και ομαδικές επισκέψεις από τα Σκόπια και την Βουλγαρία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ