Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε στον ρουφράκτη (φράγμα) της Συμβολής Νομού Σερρών, συνάντηση των Τ.Ο.Ε.Β. της ευρύτερης περιοχής των Νομών Δράμας, Καβάλας, Σερρών, με την συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Μιχάλη Μουρβετίδη, Θόδωρου Μαρκόπουλου, Παναγιώτη Σπυρόπουλου. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, στην συνάντηση διαπιστώθηκε η μεγάλη έλλειψη υδάτινων πόρων για την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής ως αποτέλεσμα της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής, που περιλαμβάνει τις απορροές που καταλήγουν στην κεντρική τάφρο και τις πηγές του Νομού Δράμας, καθώς και την παροχή του ποταμού Αγγίτη. Τονίστηκε ότι, ίσως πρόκειται για το δυσκολότερο έτος, όσον αφορά το διαθέσιμο αρδευτικό νερό.

Ακόμα, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συνεννόησης μεταξύ των Τ.Ο.Ε.Β. των Νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου οι ποσότητες του νερού να είναι διαθέσιμες στο σύνολο των γεωργών, να περιορισθεί κάθε σπατάλη στην διαχείριση του νερού και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις η χρήση των γεωτρήσεων. Σκοπός είναι, να μη «χαθούν» ποσότητες νερού προς την θάλασσα, αλλά να εξασφαλισθεί το απαραίτητο νερό σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βάθος χρόνου, ώστε να περιορισθούν, κατά το δυνατό, οι παραγωγικές και οικονομικές ζημίες των καλλιεργειών. Στην συζήτηση συνεκτιμήθηκαν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, η διαφορετική «φύση» των οργανικών εδαφών των τεναγών, αλλά και η ιδιαιτερότητα της προς τον βορρά εκροής των υδάτων, αρχικά στον Αγγίτη και εν συνεχεία στον Στρυμώνα ποταμό.

Όσον αφορά την λειτουργία του ρουφράκτη της Συμβολής, συστήθηκε τετραμελής επιτροπή από εκπροσώπους των τριών νομών, η οποία με ομόφωνες αποφάσεις θα χειρίζεται το άνοιγμα και το κλείσιμο των «θυρών» του φράγματος. Σκοπός των αντιπεριφερειαρχών και των διοικήσεων των δύο Περιφερειών που εμπλέκονται, καθώς και των Τ.Ο.Ε.Β., είναι να γίνει διαχείριση των μικρών ποσοτήτων των αρδευτικών υδάτων που υπάρχουν στο πλαίσιο των κανόνων της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων, αλλά και της καλής γνώσης των συνθηκών της περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Μ. Μουρβετίδης, δήλωσε: «Είναι μία δύσκολη περίσταση, αλλά θα συνεργαστούμε ώστε όλες οι περιοχές, να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν τον περιορισμένο όγκο νερού. Θέλω να εξάρω την υπευθυνότητα των γεωργών και των Τ.Ο.Ε.Β. των περιοχών των τριών Νομών και να ευχαριστήσω τους συναδέλφους αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι ανατρέψαμε όλο το πρόγραμμά μας και βρεθήκαμε στην προσπάθεια εξεύρεσης της καλύτερης λύσης».

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θ. Μαρκόπουλος, είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους αντιπεριφερειάρχες Δράμας και Σερρών, για την κατανόηση και την συνεργασία. Με την συνεργασία και την σύμφωνη γνώμη των Τ.Ο.Ε.Β. της περιοχής, προσπαθούμε να περιορίσουμε τις ζημίες, οι οποίες σε κάποιες καλλιέργειες φαντάζουν αναπόφευκτες. Παρόλα αυτά, θα γίνει μία μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης υδατικών πόρων και αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε, ώστε όλες οι περιοχές να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο αρδευτικό νερό που υπάρχει».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ