-Απ’ όσο γνωρίζουμε, γιατί δεν κατέχουμε την νομική τέχνη, η μη αποδοχή της σεξουαλικής προτίμησης ενός ανθρώπου, από έναν άλλο άνθρωπο, δεν διώκεται και δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα. Αν δεν κάνουμε λάθος, επίσης, το να αποκαλέσει κάποιος ομοφυλόφιλο κάποιον άλλο, δεν είναι εξύβριση, ούτε συκοφαντική δυσφήμηση. Αυτό που ξέρουμε είναι, ότι στην Ελλάδα ισχύει, ακόμα, η ελευθερία του λόγου και έκφρασης της προσωπικής άποψης.

-Ωστόσο, φαίνεται πως για ορισμένους, όπως ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, δεν επιτρέπεται στους πολίτες να εκφράζουν ελεύθερα την άποψη τους. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος αντέδρασε και με «συνοπτική διαδικασία», ανακοίνωσε την διαγραφή υποψήφιας (τοπικής συμβούλου) από τον συνδυασμό «Σύγχρονος Δήμος», που είναι επικεφαλής. Η αιτία είναι, το «ανάρμοστο» σχόλιο που έγραψε η πρώην υποψήφια στο διαδίκτυο, για την επικείμενη επίσκεψη στην Καβάλα, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, του υποψήφιου προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη. Ο δήμαρχος θεώρησε το σχόλιο «ρατσιστικό» και «ομοφοβικό» και έθεσε την υποψήφια εκτός συνδυασμού.

-Εμείς θεωρούμε πως, ο Θόδ. Μουριάδης πήρε μία βιαστική, άστοχη και αντιδημοκρατική απόφαση, υπό την (έντονη) πίεση που αισθάνεται στην προεκλογική περίοδο. Επειδή άλλος υποψήφιος δήμαρχος καταδίκασε το σχόλιο και για να αποφύγει την κριτική και το «στίγμα», ότι στον συνδυασμό του «υποθάλπει» άτομα που έχουν «ακραίες» απόψεις, έσπευσε να «καρατομήσει» μία υποψήφια. Έτσι, όμως, αφαίρεσε από μία πολίτη, το συνταγματικό δικαίωμα (σ.σ. κατοχυρωμένο και στον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) του εκλέγεσθαι. Δεν επέτρεψε, δηλαδή, σε ένα ενεργό άτομο της κοινωνίας, να συμμετέχει στην κορυφαία πράξη της δημοκρατίας, τις εκλογές, για να προσφέρει, εάν εκλεγεί, στον τόπο και στους συμπολίτες του. Η πράξη αυτή, του δημάρχου, είναι κατακριτέα και πρέπει να αξιολογηθεί από τον Καβαλιώτικο λαό.

-Κατακριτέος θα ήταν και ο αποκλεισμός (από τον συνδυασμό) ενός ατόμου που είναι ομοφυλόφιλο. Θα διέγραφε, ο Θόδ. Μουριάδης, από τον συνδυασμό έναν υποψήφιο, ή μία υποψήφια, που θα του έλεγε ανοιχτά ότι έχει την συγκεκριμένη σεξουαλική προτίμηση; Όχι. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι σαφής διαχωρισμός των ανθρώπων αναλόγως της σεξουαλικής προτίμησης που έχουν. Αυτό σημαίνει «ρατσισμός» στην διαφορετική άποψη. Σε ένα κόμμα, συνδυασμό, ομάδα, σύλλογο, πρέπει να συνυπάρχουν άνθρωποι διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, φύλων, θρησκευτικών αντιλήψεων, χρώματος του δέρματος, εθνικότητας, επαγγέλματος, οικονομικής και κοινωνικής θέσης. Για να αποκλειστεί κάποιος, ή κάποιο, πρέπει να έχει καταδικαστεί για σοβαρό αδίκημα και να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση.

-Είναι πιθανό μέσα στον συνδυασμό που είναι επικεφαλής ο Θόδ. Μουριάδης, να υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν την δική τους άποψη για την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, για τους αλλοδαπούς που εισέρχονται παράνομα στην χώρα, για παράδειγμα και θέλουν να τις εκφράσουν δημοσίως. Θα τους διαγράψει κι αυτούς;

-Υ.Γ. Μπορεί ο δήμαρχος να χαρακτήρισε ομοφοβική την υποψήφια που διέγραψε από τον συνδυασμό, αλλά εκείνος διακατέχεται από φοβία στην διαφορετική άποψη και την δημοκρατική έκφραση. Οι ψηφοφόροι μπορούσαν να «καταδικάσουν» στις εκλογές την υποψήφια, για την άποψη που εξέφρασε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ