-Πριν υλοποιηθεί η πρόταση που έκανε ο Μπάμπης Χρυσανίδης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Καβάλας και επικεφαλής του συνδυασμού «Έργο Τώρα», για την «διασπορά» των μεταναστών που διαμένουν στην δομή φιλοξενίας στην Καβάλα και τους οικισμούς του Νομού, να απαντηθούν μερικά σημαντικά ερωτήματα.

-Καταρχάς, θέλουμε να μάθουμε από το 2016, που λειτούργησε η δομή μέσα στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», πόσοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Καβάλα, ή στους οικισμούς του Νομού; Δηλαδή, πόσοι από τους φιλοξενούμενους και τις φιλοξενούμενες, που εισήλθαν παρανόμως στην Ελλάδα, αφού εξασφάλισαν την άδεια παραμονής στην χώρα, επέλεξαν την Καβάλα για να ζήσουν την νέα ζωή τους; Εμείς δεν γνωρίζουμε τέτοιες περιπτώσεις. Εάν έχει στοιχεία, που είμαστε σίγουροι ότι έχει, η διοίκηση της δομής φιλοξενίας, παρακαλούμε να τα δημοσιοποιήσει. Διότι, θα δείξουν εάν μπορεί να εφαρμοστεί η πρόταση του Μπάμπη Χρυσανίδη, η οποία, να σημειώσουμε, δεν είναι τωρινή. Πριν λειτουργήσει η δομή στο Περιγιάλι, ζητήθηκε από την τότε δημοτική Αρχή και το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Καβάλας, να βρεθούν κατοικίες στην πόλη και στα χωριά, στις οποίες να διαμείνουν οι Σύριοι μετανάστες, ώστε να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία. Αυτό δεν έγινε, αλλά ούτε και οι Σύριοι που ήρθαν το έτος 2016 παρέμειναν στην Καβάλα. Εκτός κι αν υπάρχουν μετανάστες από τότε στην δομή! Αν υπάρχουν, σημαίνει ότι η δομή δεν είναι βραχύβιας παραμονής, αλλά έγινε κυριολεκτικά γκέτο στην ανατολική πλευρά της πόλης.

-Το δεύτερο ερώτημα είναι, πόσο καιρό παραμένουν οι μετανάστες στην δομή. Έναν μήνα, έξι μήνες, ένα έτος, περισσότερο; Το τρίτο ερώτημα είναι, πόσοι και πόσες κατέθεσαν αίτηση για την χορήγηση ασύλου; Το τέταρτο ερώτημα είναι, πόσο χρόνο χρειάζεται η εξέταση της αίτησης; Το πέμπτο ερώτημα είναι, πόσες αιτήσεις εγκρίθηκαν από το έτος 2016 έως σήμερα; Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα μπορεί να δώσει απαντήσεις η διοίκηση της δομής φιλοξενίας, η οποία «τηρεί σιγή ιχθύος». Μπορεί να δώσει και το αρμόδιο Υπουργείο (μετανάστευσης και ασύλου), που έχει την επίβλεψη των δομών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Αλλά, για να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός, σήμερα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρέπει να υποβάλλουν σχετική Ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές Καβάλας. Από το 2016, ωστόσο, κανείς και καμία βουλευτής δεν κατέθεσε την Ερώτηση, για να ενημερωθεί ο Καβαλιώτικος λαός. Ευελπιστούμε πως θα φιλοτιμηθούν να το κάνουν στο μέλλον.

-Αμφιβάλλουμε εάν μπορεί να εφαρμοστεί η πρόταση του Μπάμπη Χρυσανίδη, διότι οι διαμένοντες στην δομή του Περιγιαλίου, δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Καβάλα και την Ελλάδα. Αν πρόκειται για δύο-τρεις οικογένειες, ή για πέντε-δέκα μεμονωμένα άτομα, δεν τίθεται ζήτημα. Χρειάζεται σκέψη, όμως, αν πρόκειται να «διασπαρθούν» 500 και 800 άτομα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τόσο πιο δύσκολη θα γίνει η ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον, πρόκειται για ανθρώπους με εντελώς διαφορετική κουλτούρα από την ελληνική. Το παράδειγμα της ενσωμάτωσης των Αλβανών μεταναστών, που ανέφερε ο Μπάμπης Χρυσανίδης, δεν είναι το ίδιο. Και τότε, την δεκαετία του 1990, εισήλθαν χιλιάδες μετανάστες παράνομα στην Ελλάδα. Δεν ενσωματώθηκαν όλοι (και όλες) στην ελληνική κοινωνία. Παρέμειναν μόνο εκείνοι και εκείνες που ήθελαν να ζήσουν και να εργαστούν νόμιμα. Έμαθαν την ελληνική γλώσσα και ζούνε αρμονικά μέσα στους ντόπιους πληθυσμούς.

-Δεν είναι το ίδιο με τους μετανάστες από την Μέση Ανατολή και την Αφρική. Προέρχονται από έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Κι αυτό φαίνεται από την αδυναμία των Ελλήνων και άλλων δυτικών, να ζήσουν στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Ενώ υπάρχουν μεγάλες ελληνικές κοινότητες στην Ευρώπη, στην βόρειο Αμερική, την Αυστραλία, οι ομογενείς έχουν μικρές κοινότητες στις αραβικές και αφρικανικές χώρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ