-Η πυρκαγιά στο Παγγαίο όρος μαίνεται για μία εβδομάδα! Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί, ωστόσο, η δήλωση που έκανε ο δήμαρχος, Φίλιππος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε ότι: «Μόνο μια βροχή θα μας σώσει»! Συγνώμη, καρντάσι δήμαρχε, στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας που συγκαλείται κάθε έτος δύο φορές, μία πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και μία πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, τέτοια λόγια λέτε; Ποιο είναι, επομένως, το νόημα ύπαρξης του Σ.Ο.Π.Π. και των συνεδριάσεων που γίνονται.

-Αν πρόκειται να περιμένουμε από τον ουρανό να βρέχει συχνότερα το καλοκαίρι, για να σβήνουν οι δασικές πυρκαγιές, γιατί διάολε υπάρχουν τα συντονιστικά όργανα και γιατί συνεδριάζουν; Και τον χειμώνα, δηλαδή, θα παρακαλάμε να είναι ήπιες οι βροχοπτώσεις, για να μη πλημμυρίζουμε και λιγότερες οι χιονοπτώσεις, για να μην αποκλειστούν πόλεις, χωριά και δρόμοι;

-Εγώ θα ρωτήσω το καρντάσι τον δήμαρχο, υπάρχει σωστό οδικό δίκτυο για γρήγορη πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων πάνω στο Παγγαίο όρος. Απ’ όσο γνωρίζω, υπάρχει ένας δρόμος της κακιάς ώρας, για να φτάσει ένα όχημα μέχρι το παλιό χιονοδρομικό κέντρο. Μέσα στο δάσος και στις πλαγιές διανοίχθηκαν δρόμοι, για να είναι προσβάσιμα όλα τα σημεία του βουνού; Αν έγινε αυτό, θα αναζητήσουμε αλλού την αιτία που δημιουργεί μεγάλη δυσκολία στους πυροσβέστες και στα οχήματα να πλησιάσουν τις εστίες της πυρκαγιάς.

-Η δήλωση του δημάρχου Παγγαίου, καρντάσια, είναι μία ομολογία της αποτυχίας του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Στα οργανωμένα κράτη, οι πολιτικοί δεν λένε δημοσίως ότι για να σβήσει μία δασική πυρκαγιά πρέπει να βρέξει! Ζούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά περιμένουμε ακόμα να βρέξει, για να σβήσει μία πυρκαγιά που μαίνεται επί μία εβδομάδα στο βουνό! Αλίμονο!

-Εάν ο σημερινός μηχανισμός δεν επαρκεί, ή είναι ακατάλληλος, για τέτοιες επιχειρήσεις, πρέπει να εκσυγχρονιστεί με την βοήθεια της νέας τεχνολογίας. Η δασική πυρκαγιά δεν είναι σεισμός, που δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ακόμα και στην πιο βαθιά χαράδρα να ξεσπάσει πυρκαγιά, πρέπει να έχουμε σχέδιο και τα μέσα να την σβήσουμε μέσα στο πρώτο 24ωρο. Είναι αδιανόητο να μαίνεται πυρκαγιά για ημέρες και εβδομάδες. Έτσι επιβαρύνεται ο μηχανισμός και ζημιώνεται οικονομικά το κράτος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ