- Επειδή οι απόψεις και οι προτάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που διατυπώνονται από πολιτικά πρόσωπα, προκαλούν μεγαλύτερη σύγχυση στην ακαδημαϊκή κοινότητα και ακόμα μεγαλύτερη στους απλούς πολίτες, θεωρούμε πως η συζήτηση πρέπει να σταματήσει εδώ.
- Το νομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με σχολές και ινστιτούτα και στην Καβάλα εισήχθη στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου για επεξεργασία, πριν παρουσιαστεί στην ολομέλεια για να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους.
- Η κυβέρνηση έκανε τη συγκριμένη επιλογή, με την οποία κάποιοι συμφωνούν και άλλοι διαφωνούν. Οι διαφωνούντες σε πολιτικό επίπεδο είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ο βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης, προτείνει να δημιουργηθεί ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα από τις Σέρρες μέχρι τον Έβρο. Δηλαδή, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, να αποκτήσει δεύτερο πανεπιστήμιο, εκτός από το «Δημοκρίτειο» Θράκης. Κι αυτό, γιατί η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει τρία πανεπιστήμια, μετά την αναβάθμιση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
- Η λογική αυτή, δυστυχώς, παραπέμπει σε παλιότερες εποχές, που οι εκπρόσωποι του λαού στο Κοινοβούλιο έταζαν τα πάντα για να εντυπωσιάσουν και να εκλεγούν. Ευτυχώς, η πλειοψηφία των πολιτών έχει «γυρίσει την πλάτη» στην παλαιοκομματική αυτή τακτική και όπως λένε στην καθομιλουμένη γλώσσα, έπαψε να «τσιμπάει το δόλωμα».
- Εάν η Νέα Δημοκρατία έχει διαφορετική άποψη για την αναδιάρθρωση που γίνεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όταν θα αναλάβει, πάλι, τη διακυβέρνηση της χώρας, μπορεί να επιτρέψει, έπειτα από τη σχετική Συνταγματική αλλαγή και με την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Έτσι, μπορεί να εμφανιστεί κάποιος, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση της πρότασης του βουλευτή Δράμας, Δ. Κυριαζίδη, την οποία ενστερνίζεται ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Καβάλας, Γιώργος Καλαντζής, για την ίδρυση ενός ακόμα πανεπιστημίου από τις Σέρρες μέχρι τον Έβρο. Η άποψη μας είναι, ότι δεν θα προσφέρει κάτι η λειτουργία ενός δεύτερου δημόσιου πανεπιστημίου στην περιοχή.
- Η ίδρυση του ιδιωτικού ιδρύματος, όμως, μπορεί να βοηθήσει στον συναγωνισμό και στη βελτίωση των σχολών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Υπό την προϋπόθεση, ότι η κεντρική διοίκηση θα χρηματοδοτεί κανονικά το δημόσιο ίδρυμα, ή θα δώσει την ευελιξία στην πρυτανική αρχή, να εξασφαλίζει την αυτοχρηματοδότηση του.
- Σήμερα, οι κυβερνώντες έχουν τη δυνατότητα και παρεμβαίνουν στη δομή και λειτουργία των δημόσιων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εάν επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών, άραγε, θα μπορούν να επιβάλλουν στον ιδιοκτήτη πόσες, που και ποιες σχολές θα λειτουργήσει; Θα μπορεί, π.χ., ο φίλτατος Δ. Κυριαζίδης, να ζητήσει από τον ιδιοκτήτη του ιδιωτικού πανεπιστημίου ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, να έχει οπωσδήποτε σχολές στη Δράμα, για να ενισχυθεί η τοπική οικονομία; Δεν το νομίζουμε; Αντιθέτως, έχει την πολιτική ευχέρεια να πιέσει τον αρμόδιο υπουργό, ώστε στο δημόσιο πανεπιστήμιο να περιλαμβάνονται σχολές με έδρα στη Δράμα.
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ Εάν η Ν.Δ. θέλει να γίνει δεύτερο πανεπιστήμιο στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., να...