Εδώ και αρκετό καιρό, η δημοτική αρχή και προσωπικά η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, δέχονται (σφοδρή) επίθεση, από τις παρατάξεις της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο και τη συντονιστική επιτροπή πολιτών κατά της όδευσης του Διαδριατικού αγωγού (Trans Adriatic Pipeline) από τα τενάγη Φιλίππων, για την αλλαγή της στάσης, όπως ισχυρίζονται, στο ζήτημα, μετά την ανακοίνωση, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι θα γίνουν δύο μεγάλα έργα, ένα ύδρευσης και ένα άρδευσης, στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων, με συγχρηματοδότηση του T.A.P. Σε δελτίο Τύπου, μάλιστα, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής μας», Μάκης Παπαδόπουλος, κάνει λόγο για «ξεπούλημα» του αγώνα των πολιτών της περιοχής από τη δήμαρχο Καβάλας.

Παρά τη δριμεία κριτική και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη δημοτική αρχή, εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής των πολιτών εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας 3 Σεπτεμβρίου 2018 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για να ζητήσει από τον Δήμο Καβάλας να αποστείλει τρεις επιστολές, στις οποίες θα αναφέρονται τα επιχειρήματα για την αλλαγή της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου. Η πρώτη επιστολή θα απευθύνεται στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), η δεύτερη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και η τρίτη επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με επιτακτικό ύφος, επίσης, δήλωσε ότι η συντονιστική επιτροπή θα επανέλθει σύντομα, για να υποδείξει κι άλλες ενέργειες, πιο δυναμικές, για την αποτροπή κατασκευής του αγωγού στα τενάγη Φιλίππων.

Η Δ. Τσανάκα βρήκε την ευκαιρία να απαντήσει, άλλη μια φορά, στην κατηγορία εναντίον της περί μυστικής συμφωνίας με τον Διαδριατικό αγωγό και συγχρόνως, να εκφράσει το παράπονο προς τους πολίτες της συντονιστικής επιτροπής και τους αγρότες των τεναγών Φιλίππων. «Δεν με βλέπετε στα χωράφια και στις συναντήσεις, γιατί δεν με καλούν. Φαίνεται πως δεν με χρειάζονται, με περιφρονούν. Με θυμούνται αλά καρτ», είπε και επανέλαβε ότι: «Ο Δήμος Καβάλας κι εγώ προσωπικά, ήμασταν πάντα «παρών» και στο πλευρό των συμπολιτών που ζητούν την αλλαγή όδευσης του αγωγού», ενώ συμπλήρωσε ότι η στάση του Δήμου Καβάλας έχει μεγάλη βαρύτητα, γι’ αυτό και η συντονιστική επιτροπή επιθυμεί να τον έχει σύμμαχο. Η απάντηση της δημάρχου δεν ικανοποίησε τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας. «Εάν θέλετε να πιστεύετε ότι έκανα μυστική συμφωνία, με γεια σας και χαρά σας», σχολίασε.

Η δημοτική αρχή, πάντως, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πραγματοποίηση του πολύ σημαντικού έργου ύδρευσης στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε η δήμαρχος από την Αθήνα, είναι στα «σκαριά» η συγκρότηση της επιτροπής των τεχνοκρατών, ενώ ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) ετοιμάζονται για την προκήρυξη του έργου.

Ο βασικός λόγος που το συγκεκριμένο έργο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Δήμο Καβάλας, είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος λειψυδρίας και ποιότητας του πόσιμου νερού στη Δ.Ε. Φιλίππων. Για την ποιότητα του πόσιμου νερού, επίσης, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Χαράλαμπος Κουφατζής, έκανε μία ευχάριστη ανακοίνωση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το αποτέλεσμα των μετρήσεων, είπε, έδειξε ότι η περιεκτικότητα σε νιτρικά στην Κοινότητα του Ζυγού, έχει μειωθεί πολύ κάτω από το όριο επιφυλακής. «Τα μέτρα που εφάρμοσε η επιχείρηση έφεραν αποτέλεσμα. Ωστόσο, συνεχίζουμε την προσπάθεια, για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ