Η συζήτηση για τη λήψη δανείου, επιχορήγησης, οικονομικής διευκόλυνσης, ή όπως αλλιώς θέλετε να χαρακτηρίσετε το 1,8 εκατομμύριο ευρώ, που θα λάβει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.), με μεσολαβητή και «εγγυητή» τον Δήμο Καβάλας, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, εξελίχθηκε σε ένα ακόμα «Βατερλό» για τη δημοτική Αρχή.

Δεν ήταν, μόνο, το αποτέλεσμα της (ονομαστικής) ψηφοφορίας, που έγινε μετά την πολύωρη αντιπαράθεση (14 υπέρ και 24 κατά της εισήγησης), αλλά και το πολιτικό σκέλος. Η διοίκηση του Δήμου εμφανίστηκε, άλλη μια φορά, πολύ πρόχειρη να επιχειρηματολογήσει στην κριτική που δέχτηκε και προσπάθησε να επιβάλλει τη βούλησή της στο κορυφαίο θεσμικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης, το δημοτικό συμβούλιο, χρησιμοποιώντας ως «όπλο» το συναίσθημα. «Άκουσα μεγάλες οικονομικές θεωρίες. Εδώ έχουμε απλά μαθηματικά. Όσοι δεν ψηφίσουν την εισήγηση, είναι ενάντια στην κοινή λογική. Σας παρακαλώ να συναινέσετε, για να σώσουμε τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ.», είπε ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, ενώ ο πρόεδρος της επιχείρησης, Απόστολος Χρόνης, πρόσθεσε: «Μη μπαίνετε εμπόδιο στη λειτουργία της επιχείρησης».

Ο Απ. Χρόνης βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής που άσκησε η επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάσα για τον Δήμο», Δήμητρα Τσανάκα, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τα αριθμητικά δεδομένα στα οποία βασίστηκε η εισήγηση της διοίκησης είναι λανθασμένα, παραπλανητικά, επιλεκτικά και στοχευμένα. Δεν είμαστε καθόλου πεπεισμένοι, για την αναγκαιότητα αυτού του παράνομου δανείου. Κι ούτε, ότι ο Δήμος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του. Να ρίξουμε έξω τον Δήμο, για τα μούτρα του Χρόνη; Είναι ντροπή».

Αρνητικός στην εισήγηση της δημοτικής Αρχής ήταν και ο Μάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος σχολίασε ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. είναι «βαρέλι χωρίς πάτο» και ότι χρειάζεται επειγόντως εξυγίανση. «Ο πεθαμένος δεν θα αναστηθεί με το φιλί της ζωής», σημείωσε.

Ο Βαγγέλης Παππάς θέλησε να φανεί «ενωτικός», παρά τις δηλώσεις του δημάρχου και του προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., που ακύρωσαν, όπως ανέφερε, τη συνεννόηση και «θανάτωσαν» τη συνεργασία. «Είναι γεγονός ότι, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την επιχείρηση. Αλλά αυτή την ώρα, πρέπει να τη βοηθήσουμε να επιβιώσει. Εμείς ψηφίζουμε την εισήγηση», είπε στην τοποθέτηση του.

«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Από το 2003, που εκλέγομαι δημοτικός σύμβουλος, ακούω από την εκάστοτε διοίκηση του Δήμου, ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. έχει προβλήματα και άδεια ταμεία», σημείωσε ο Άρης Βέρρος, επικεφαλής του συνδυασμού «Συμπαράταξη Πολιτών» και κάλεσε τους διοικούντες, να καταθέσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης της δημοτικής επιχείρησης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης καταψήφισαν την εισήγηση, όπως και οι επικεφαλής των συνδυασμών «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστος Ποτόλιας και «Συνεργασία για την Καβάλα», Νίκος Ξανθόπουλος. Υπέρ ψήφισε ο Δημήτρης Βογιατζής, επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Αυγή», όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Σύγχρονος Δήμος» του Θ. Μουριάδη.

Ιδιαίτερη εντύπωση, θετική όπως αναφέρθηκε, προκάλεσε η οικονομοτεχνική προσέγγιση του ζητήματος από τους δημοτικούς συμβούλους Χαράλαμπο (Μπάμπη) Δράκο και Γιάννη Προμούσα, του συνδυασμού «Ανάσα για τον Δήμο», που βασίστηκε σε επίσημα στοιχεία της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Ο πρώτος, μάλιστα, εξήγησε ότι η επιχείρηση αντιμετωπίζει έλλειμμα ταμειακών διαθεσίμων και όχι ρευστότητας, ενώ το δάνειο θα προκαλέσει οικονομικό ντόμινο και στη Δ.Ε.Υ.Α. και στον Δήμο Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ