Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.), η διοίκηση της επιχείρησης αποφάσισε μία σημαντική τροποποίηση στην τιμολογιακή πολιτική. Συγκεκριμένα, έπειτα από εισήγηση των προϊσταμένων των αρμόδιων τμημάτων, το τέλος για την ελάχιστη κατανάλωση θα αντικατασταθεί από ένα μηνιαίο τέλος τριών ευρώ, για τη συντήρηση των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης και την αντικατάσταση των υδρομέτρων (σ.σ. κάθε πέντε χρόνια).

«Τις τελευταίες ημέρες προέκυψε ένα ζήτημα κοινωνικού χαρακτήρα, το οποίο αδικήθηκε με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Ο τρόπος αυτός, θεωρώ, δεν προσέθεσε στην ενημέρωση των πολιτών», σχολίασε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., Νίκος Ξανθόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Μαρτίου 2017. Εν συνεχεία, έδωσε τον λόγο στον Άγγελο Λογκάρη, προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., ο οποίος εξήγησε, με συντομία, ότι η Δ.Ε.Υ.Α. έχει την υποχρέωση έως το τέλος του τρέχοντος έτους, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, να κοστολογήσει τις υπηρεσίες που παρέχει με ορισμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά, είναι: το χρηματοοικονομικό κόστος, το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος του φυσικού πόρου. Για το πρώτο είναι υπεύθυνη η Δ.Ε.Υ.Α., ενώ στη διαμόρφωση της νέας τιμολογιακής πολιτικής θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι άλλες δύο παράμετροι, για τις οποίες θα εισηγηθεί η αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων.

Όπως αναφέρθηκε, ακόμα, η επιβάρυνση των λογαριασμών με το τέλος ελάχιστης κατανάλωσης δεν έχει νομικό έρεισμα, γι’ αυτό και πρέπει να αντικατασταθεί με ένα άλλο τέλος, το οποίο είναι η πάγια μηνιαία εισφορά για τη συντήρηση των δικτύων και την αντικατάσταση των υδρομέτρων.

«Έως πρότινος, η τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α. ήταν εντελώς διαφορετική και πολύ πιο εύκολη. Όμως, πρέπει να εναρμονιστούμε με την κείμενη νομοθεσία και με τα νέα δεδομένα», συμπλήρωσε η Ελένη Σοφιανίδου, προϊσταμένη του τμήματος προσωπικού και εσόδων της επιχείρησης. Εκτός από την εναρμόνιση με τη νομοθεσία, η παραπάνω απόφαση έχει στόχο, ακόμα, την εναρμόνιση της τιμολογιακής πολιτικής σε όλη την επικράτεια του Δήμου Καβάλας, καθώς και την άρση των αδικιών στην επιβάρυνση των δημοτών.

Το κοινωνικό πρόσωπο, είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα, η οποία παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου και «βομβάρδισε» με ερωτήσεις τον πρόεδρο και τα στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Θέλοντας να τονίσει πόσο σοβαρό είναι το θέμα να μην επιβαρυνθούν οικονομικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με χαμηλές καταναλώσεις, δήλωσε ότι: «Δεν θα φορτώσω το επιπλέον κόστος μιας νέας τιμολογιακής πολιτικής στους «μικρούς» καταναλωτές».

Η εισήγηση της διοίκησης συζητήθηκε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας, Χρήστος Τσοχαταρίδης, ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και να επανέλθει με μία πιο δίκαιη πρόταση, μαζί με πλήρη αριθμητικά στοιχεία. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την εισήγηση, που θα εισαχθεί και στο δημοτικό συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ