-Από το 1982 είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο μνημείο, ωστόσο επί τέσσερις δεκαετίες είναι εγκαταλελειμμένο. Για την ακρίβεια, εγκαταλείφθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν σταμάτησε η λειτουργία των Μεταλλείων του νησιού. Αναφερόμαστε στο αποκαλούμενο «παλατάκι» των Λιμεναρίων, που είναι τμήμα του παλιού βιομηχανικού συγκροτήματος στο νότιο τμήμα της Θάσου. Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε, γιατί δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, προκειμένου να ξαναλειτουργήσει με διαφορετική χρήση το ακίνητο, από το Υπουργείο πολιτισμού και από τον Δήμο Θάσου.
-Πρόσφατα, το διοικητικό συμβούλιο της Θασιακής Ένωσης Καβάλας απέστειλε επιστολή προς την υπουργό πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την οποία καλεί να παρέμβει, για να διασωθεί η κατοικία, το αρχοντικό σπίτι, της οικογένειας του εκλιπόντος Βασίλη Βασιλικού. Το αρχοντικό σπίτι, όπως αναφέρει η διοίκηση της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, είναι «στόχος» Ελλήνων και αλλοδαπών αγοραστών, που θέλουν να το αποκτήσουν είτε για εξοχική κατοικία, είτε για τουριστική χρήση. Δεν θυμόμαστε, τα τελευταία τέσσερα έτη τουλάχιστον, αν η Θασιακή Ένωση Καβάλας ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού πολιτισμού, για να μην καταρρεύσει το αρχιτεκτονικό στολίδι στα Λιμενάρια. Κι ας είναι ακίνητο που έχει την ευθύνη το Υπουργείο. Άραγε, θα στείλει το διοικητικό συμβούλιο της Θασιακής Ένωσης Καβάλας μία σχετική επιστολή προς την υπουργό; Κατά την άποψη μας, προέχει η διάσωση του κτηρίου και του συγκροτήματος των Μεταλλείων στα Λιμενάρια, από ένα παλιό ιδιωτικό αρχοντικό σπίτι. Ο αγοραστής του αρχοντικού σπιτιού, θα συμβάλλει στην διάσωσή του, με την νέα χρήση που θα δώσει.
-Απευθυνόμαστε στην δραστήρια Θασιακή Ένωση Καβάλας, γιατί η δημοτική Αρχή του Δήμου Θάσου, δυστυχώς, δεν κινητοποιείται για το «παλατάκι» και το συγκρότημα των Μεταλλείων, ενώ το Υπουργείο πολιτισμού αγοράζει άλλα βιομηχανικά συγκροτήματα στην Αττική, με σκοπό να δώσει σ’ αυτά νέα ζωή. Υπάρχουν και εκτός Αττικής, στην περιφέρεια, σπουδαία απομεινάρια της βιομηχανικής ιστορίας της Ελλάδας. Σ’ αυτά συγκαταλέγεται και το συγκρότημα των Μεταλλείων στα Λιμενάρια Θάσου.
-Κατά καιρούς, κατατέθηκαν ιδέες και προτάσεις για την επανάχρηση του παλιού μεταλλευτικού συγκροτήματος, ακόμα και από πανεπιστημιακά ιδρύματα, χωρίς να ανταποκριθεί το Υπουργείο πολιτισμού. Αλήθεια, γιατί δεν ενεργοποιείται η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης; Πρόκειται για διατηρητέο μνημείο από το έτος 1982. Έτσι συμπεριφέρεται το ελληνικό Δημόσιο, με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του, σε ένα διατηρητέο μνημείο, που είναι κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου; Λυπούμαστε και συγχρόνως διαμαρτυρόμαστε, για την απουσία ενδιαφέροντος. Σαράντα και πλέον έτη, είναι απαράδεκτο χρονικό διάστημα. Η κοινωνία των Λιμεναρίων, επίσης, οφείλει να ξεσηκωθεί, ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Κάστρο» να συσπειρώσει τους κατοίκους και να απαιτήσουν λύση. Πρωτίστως, να αναδείξουν το ζήτημα στην δημοτική Αρχή, που θα μεταφέρει το αίτημα στην κεντρική διοίκηση.
-Εμπρός δήμαρχε, Λευτέρη Κυριακίδη, αξιοποιήστε την δεύτερη θητεία σας, για να γίνει το «παλατάκι» στα Λιμενάρια ένας ακόμα «πόλος έλξης» επισκεπτών και «καμάρι» της Θάσου. Μην περιμένετε να ασχοληθεί το Υπουργείο πολιτισμού, το οποίο διαχειρίζεται δεκάδες μνημεία σε όλη την χώρα. Ζητήστε την συνδρομή και της νέας διοίκησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Έχει «χρέος» να βοηθήσει στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία του μνημείου. Πέρασε αρκετός καιρός από την τελευταία αναφορά μας για το «παλατάκι». Θα επανερχόμαστε έως ότου κάποιος ευαισθητοποιηθεί και κάνει πράξη το εύλογο και δίκαιο αίτημα. Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σκληρή γλώσσα, για τους φορείς που μοιράζονται την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την λύση.