-Γιατί δεν έβγαλε «φιρμάνι» η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.), ότι δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχει ποδοσφαιριστής στις διοργανώσεις των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων (Ε.Π.Σ.), εάν δεν προσκομίσει στην διοργανώτρια Αρχή ιατρική βεβαίωση καρδιολογικής εξέτασης;
-Η υγεία κάθε ερασιτέχνη αθλητή, κατά την άποψη μου, δεν είναι αρμοδιότητα της Ε.Π.Ο., της Ε.Π.Σ., του σωματείου, ούτε του Δήμου, αλλά ατομική ευθύνη! Αν οι αθλητές περιμένουν από τις παραπάνω Αρχές να προστατέψουν την υγεία και την ζωή τους, λυπάμαι αλλά θα υπάρξουν κι άλλες απώλειες αθλητών στα γήπεδα και τα γυμναστήρια.
-Η παρουσία γιατρού και η παροχή απινιδωτή, δεν θα δώσουν την λύση στο σοβαρό πρόβλημα της απώλειας ανθρώπινων ζωών. Είναι μία καλή αφορμή, για να γίνεται αντιπαράθεση, εγώ το χαρακτηρίζω «τζέρτζελο», μεταξύ των αρμόδιων-αναρμόδιων φορέων, όπως είναι η Ε.Π.Ο., η Κ.Ε.Δ.Ε. και η κυβέρνηση. Όπως γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τα δύο περιστατικά θανάτων ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών και τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν, η εκτελεστική επιτροπή της Ε.Π.Ο. και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).
-Αυτό που πρέπει να γίνει, με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλη την χώρα. Αντί να υπάρχουν γιατροί και απινιδωτές σε όλα τα γήπεδα και γυμναστήρια, όπου διεξάγονται αγώνες με ερασιτέχνες αθλητές, να υπάρχουν στελεχωμένα και εξοπλισμένα Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία και άλλες δομές παροχής πρώτων βοηθειών, που θα μπορούν να απευθύνονται οι ερασιτέχνες αθλητές και τα ερασιτεχνικά σωματεία για ζητήματα υγείας.
-Συγκεκριμένα, ο ερασιτέχνης αθλητής θα πραγματοποιεί (δωρεάν) την καρδιολογική εξέταση όχι μία φορά, αλλά και μετά την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων του και έως ότου τελειώσουν αυτές, ώστε να έχει ο ίδιος και το σωματείο που ανήκει πλήρη γνώση της φυσικής του κατάστασης.
-Διότι, όπως λένε ορθώς, η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας. Η αντιμετώπιση μιας ανακοπής ερασιτέχνη αθλητή στον αγωνιστικό χώρο, από τον γιατρό του αγώνα, ή με την χρήση απινιδωτή, δεν είναι πρόληψη. Η έγκαιρη διάγνωση του καρδιολογικού προβλήματος του αθλητή, ώστε να μην αγωνιστεί και καταρρεύσει στο γήπεδο, είναι η πρόληψη.
-Υ.Γ. Δεν θα αναφερθώ στο ανέκδοτο, πραγματικά, να υπάρχει απινιδωτής στο γήπεδο, αλλά κανείς να μη γνωρίζει πως χρησιμοποιείται! Λοιπόν, ας αφήσουν το θέατρο, η Ε.Π.Ο. και οι λοιποί αρμόδιοι-αναρμόδιοι.