Η ελληνική Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), είναι η τελευταία ελπίδα των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, αλλά και του υπόλοιπου Δήμου Καβάλας, προκειμένου να καμφθεί η αδιάλλακτη και συγχρόνως αλαζονική στάση της κοινοπραξίας των εταιρειών, που κατασκευάζουν τον Διαδρατικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου (Trans Adriatic Pipeline) στο έδαφος της βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα των τεναγών Φιλίππων.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει αναλάβει τον ρόλο της «διαμεσολαβήτριας», μεταξύ της κοινοπραξίας και της τοπικής κοινωνίας, αλλά με σκοπό να κατευνάσει και, τελικά, να άρει τη σθεναρή αντίδραση που υπάρχει στην όδευση που έχει εγκριθεί. Στο κλίμα αυτό διεξήχθη η συνάντηση στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017. Στη συνάντηση αυτή, συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του T.A.P., ενώ την τοπική κοινωνία εκπροσώπησαν ο αντιπεριφερειάρχης, Θόδωρος Μαρκόπουλος και η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, αλλά απουσίαζαν οι βουλευτές του Νομού. «Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο ότι δεν ήταν παρόντες», σχολίασε η δήμαρχος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 και πρόσθεσε ότι επέστρεψε στην Καβάλα ιδιαίτερα προβληματισμένη. «Δεν είμαι ευχαριστημένη από αυτά που άκουσα. Προσπαθήσαμε να εκμαιεύσουμε μία νέα συνάντηση με τους αγρότες, για να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους. Και από την άλλη πλευρά, να ακούσουν τις απαντήσεις των στελεχών του T.A.P. Υπάρχει μία κωλυσιεργία από τον T.A.P. και υποθέτω ότι γίνεται αυτό για να πάρουν τις απαραίτητες άδειες του έργου. Επειδή αλλάζουν τα πρόσωπα στην κυβέρνηση και στον T.A.P., προτείνουμε να γίνει μία ακόμα συνάντηση με τους αγρότες και να επικαιροποιήσουμε το ψήφισμα με τη θέση του δημοτικού συμβουλίου», ανέφερε, ενώ σχετικά με τη συζήτηση που έγινε για τα ανταποδοτικά οφέλη της κατασκευής του αγωγού δήλωσε ότι: «Εμείς, δεν θα ξεπουληθούμε για μερικά ανταποδοτικά οφέλη».
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής αγώνα κατά της όδευσης του αγωγού από τα τενάγη Φιλίππων, εκ μέρους των οποίων μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης, ο οποίος είπε ότι οι πολίτες χρειάζονται μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για να πιέσουν την κατασκευάστρια κοινοπραξία εταιρειών να αλλάξει την όδευση. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας. Πλην του Χρήστου Ποτόλια, που διαχώρισε τη θέση του, οι υπόλοιποι συμφώνησαν με την έκδοση επικαιροποιημένης απόφασης. Τελευταία μίλησε η πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Αναστασία Ιωσηφίδου, η οποία ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης σχετικά με το έργο του T.A.P. Καταρχάς, είπε, αποφασίστηκε να κατατεθεί αίτηση ακύρωσης της μελέτης περιβαλλοντικών όρων του έργου, την οποία ενέκρινε το κράτος, όσον αφορά τη χάραξη στα τενάγη Φιλίππων. Έτσι, στο ΣτΕ θα εκδικαστούν δύο αιτήσεις, μία της «Δημωφέλεια» και αυτή του Δήμου Καβάλας που προηγήθηκε χρονικά. Επίσης, η Αν. Ιωσηφίδου μίλησε για την απόρριψη δύο αιτημάτων από την κοινοπραξία εταιρειών του T.A.P., για την κατασκευή υποδομής που αφορά στο έργο εντός της δημοτικής έκτασης Εσκί Καπού. Η απόφαση, τελικά, για την επικαιροποίηση του παλιότερου ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου, ελήφθη κατά πλειοψηφία.
Προηγουμένως, το δημοτικό συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση, για τη στήριξη του αγώνα των σχολικών καθαριστριών, που διεκδικούν, από την κυβέρνηση, την πληρωμή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και την παροχή των προβλεπόμενων μέσων προστασίας. Η πρόεδρος του σωματείου, μάλιστα, δήλωσε αποφασισμένη να διεκδικήσει το γάλα που δικαιούνται οι σχολικές καθαρίστριες (σ.σ. από τις 31 Ιουλίου του 2017) και δήλωσε ότι θα το προσφέρουν, είτε στους μαθητές των σχολείων (που καθαρίζουν), είτε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καβάλας, είτε όπου αλλού υπάρχει ανάγκη.