Διον. Κλάδης (περιφερειακός σύμβουλος Α.Μ.-Θ.): Πληρώνει τον «περιφερειακό φόρο» η Energean;

0

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Διονύσης Κλάδης, επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», ζητάει να μάθει από την περιφερειακή διοίκηση, εάν η εταιρεία Energean καταβάλλει προς το ελληνικό Δημόσιο τον λεγόμενο «περιφερειακό φόρο», που αφορά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Θρακικό πέλαγος.

Στην επερώτηση που κατέθεσε προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου αναφέρει αναλυτικά τα ακόλουθα: «Στις 27/6/2024 κυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η έβδομη τροποποίηση της από 23 Νοεμβρίου 1999 σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή του Θρακικού πελάγους, που υπογράφηκε στην Αθήνα την 19η Μαρτίου 2024 μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ENERGEAN OIL AND GAS-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ.

Πρόκειται για σύμβαση «κομμένη και ραμμένη» στις επιταγές της εταιρείας-αναδόχου. Προκλητικά προνόμια, επιχορηγήσεις, επισημοποίηση του θαλασσοδανείου των 100 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης και από κοινοτικά κονδύλια. Μία σύμβαση που μετατρέπει την αλλαγή χρήσης του εξαντλημένου κοιτάσματος «Νότια Καβάλα», από υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου που προοριζόταν, σε αποθήκη δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2), σύμφωνα με τα επιχειρηματικά σχέδια της «Ενεργειακής». Μία σύμβαση που για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια, φορτώνει τα έξοδα συντήρησης του σχεδόν εξαντλημένου κοιτάσματος και της εξέδρας «ΚΑΠΠΑ»  στο ελληνικό Δημόσιο! Υπενθυμίζουμε ότι, μιλάμε για έναν ενεργειακό κολοσσό που απέλυσε ομαδικά 185 έμπειρους και εξειδικευμένους εργαζόμενους, γιατί πάλεψαν για να μην κατακρεουργηθούν οι συμβάσεις τους, να μην μειωθούν ακόμα περισσότερο τα μεροκάματά τους, να μη διαλυθεί το σωματείο τους, να εξασφαλιστούν οι όροι ασφαλούς λειτουργίας των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων.

Σε αυτή την εταιρεία, η κυβέρνηση έδωσε «γη και ύδωρ» και πάνω απ’ όλα, την δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου, που αποτελούν περιουσία του λαού, που κάτω από άλλες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν υπέρ του λαού που στενάζει από την ενεργειακή φτώχεια. Στην εν λόγω σύμβαση προβλέπεται ως «φύλλο συκής», η καταβολή εκ μέρους της «Ενεργειακής»:

1. «Στρεμματικών αποζημιώσεων» της εταιρείας προς το ελληνικό Δημόσιο, ετησίως 50 ευρώ για κάθε 1.000 στρέμματα από τις παραχωρούμενες περιοχές και 200 ευρώ για κάθε 1.000 στρέμματα των περιοχών εκμετάλλευσης. Με λίγα λόγια, ψίχουλα ως «φερετζές» για όλα τα προκλητικά «δωράκια» προς την «Ενεργειακή».

2. Μεριδίων προς το ελληνικό Δημόσιο (Royalties) ανάλογα με τις παραγόμενες ποσότητες και τις πωλήσεις, από 0 έως 10%, για πετρέλαιο που εξορύσσουν οι εργαζόμενοι με τον μόχθο τους και που αποτελεί περιουσία όλου του ελληνικού λαού. Επισημαίνουμε ότι, όλα τα τελευταία χρόνια, η απόδοση των μεριδίων βρίσκεται στο 0%, αφού η παραγωγή δεν ξεπερνά τα 2.500 βαρέλια ημερησίως, εκτός των άλλων και λόγω της μη ανάπτυξης του κοιτάσματος «Έψιλον» από την «Ενεργειακή», για την οποία ωστόσο έχει δεσμεύσεις και συμβατικές υποχρεώσεις!

3. «Ειδικού φόρου εισοδήματος 20%», του οποίου ο τρόπος υπολογισμού είναι τουλάχιστον προκλητικός.

4. «Περιφερειακού φόρου 5%», που υποτίθεται καταλήγει στα ταμεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για τις ανάγκες της.

Φυσικά, ο ελληνικός λαός γνωρίζει τα κάθε λογής λογιστικά και χρηματιστηριακά τερτίπια εταιρειών κολοσσών, όπως η «Ενεργειακή», με τα οποία καταφέρνουν να μη καταβάλλουν ούτε μερίδια, αλλά ούτε και φόρους.

Παρόλα αυτά και με βάση τα παραπάνω, επερωτάται ο κ. περιφερειάρχης:

-Καταβάλλεται και με ποιο τρόπο, ο περιβόητος περιφερειακός φόρος 5%;

-Αν όχι ,για ποιον λόγο; Υπάρχει περίπτωση καταβολής από την εταιρεία και παράνομης παρακράτησής του από το κεντρικό κράτος;

-Τι προτίθεστε να κάνετε, ώστε να καταβληθούν τα ποσά που αναλογούν στον φόρο αυτό και αναδρομικά;».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ