Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας, με την υποστήριξη και χρηματοδότηση από το Υπουργείο πολιτισμού, διοργανώνει για 8ο συνεχόμενο έτος το εργαστήριο αρχαίου δράματος, το οποίο είναι μέρος του προγράμματος του φεστιβάλ Φιλίππων.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου: «Το 67ο φεστιβάλ Φιλίππων ολοκληρώνει τις φετινές του παρουσιάσεις με έναν πολύ σημαντικό θεσμό, που τα τελευταία χρόνια δίνει μία νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή του αρχαίου θεάτρου, το 8ο εργαστήριο αρχαίου δράματος. Ένα ερευνητικό δημιουργικό camp στην περιοχή των Κρηνίδων, που άρχισε με αφορμή την συμπλήρωση των 60 χρόνων του φεστιβάλ Φιλίππων το 2017, επιστρέφει φέτος με ένα εργαστήριο, το οποίο τοποθετεί στο κέντρο του την όλη διαδικασία της μάθησης και επιτρέπει ένα νέο ανανεωτικό βλέμμα πάνω στο αρχαίο δράμα. Δίνοντας και φέτος μεγαλύτερη έμφαση στην διδασκαλία και στην έρευνα και λιγότερη στο τελικό αποτέλεσμα, καλεί τρεις καταξιωμένους σκηνοθέτες-δασκάλους, να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας και όλοι μαζί να δουλέψουν για δέκα μέρες, συνθέτοντας με τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τα σώματα και τις φωνές τους, έναν νέο κόσμο.

Στην φετινή εκδοχή, μία 18μελής ομάδα σπουδαστών, η οποία θα προκύψει από ανοιχτό κάλεσμα, συνομιλώντας με την τριλογία της δυστοπίας του Βασίλη Βασιλικού (Το Φύλλο, Το πηγάδι, Το αγγέλιασμα), αναζητά τις ευτοπίες και τις δυστοπίες που εμφανίζονται στα κείμενα του αρχαίου δράματος. Έχοντας ως διδάσκοντες τρεις καταξιωμένους δημιουργούς, το εργαστήριο επιχειρεί να προσεγγίσει νέους τρόπους αφήγησης με γνώμονα το σήμερα και δημιουργεί ως chorus τα σώματα που θα τις κατοικήσουν. Στο 8ο εργαστήριο αρχαίου δράματος θα διδάξουν οι: Κωνσταντίνος Ντέλλας, Κώστας Φιλίππογλου, Violet Louise.

Το ανοιχτό κάλεσμα απευθύνεται σε: τελειόφοιτους και απόφοιτους δραματικών σχολών, σχολών σκηνοθεσίας και θεατρολογικών πανεπιστημιακών τμημάτων (πρακτικής κατεύθυνσης). Τα μαθήματα θα λάβουν χώρα από τις 29 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2024, ενώ το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024, θα γίνουν οι παρουσιάσεις των παραστάσεων που θα έχουν προκύψει, με ελεύθερη είσοδο. Το κόστος συμμετοχής στο εργαστήριο ανέρχεται σε 100 ευρώ/άτομο και καλύπτει δίδακτρα, διαμονή και ημιδιατροφή (πρωινό και μεσημεριανό). Τα μαθήματα θα είναι καθημερινά και θα περιλαμβάνουν τόσο πρακτικές ασκήσεις, όσο και masterclasses με όλους τους διδάσκοντες.

Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τους διδάσκοντες βάσει βιογραφικού σημειώματος. Αιτήσεις συμμετοχής (με απαραίτητο βιογραφικό σημείωμα) στο thkavala@otenet.gr έως και την Κυριακή 5 Αυγούστου 2024, με θέμα «Αίτηση συμμετοχής στο 8ο εργαστήριο αρχαίου δράματος». Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα 12 Αυγούστου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ