Η παρέμβαση των γονέων και του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, αν και ετεροχρονισμένη, ανακίνησε το θέμα της συγχώνευσης του 21ου (περιοχή Αγίου Λουκά) με το 18ο νηπιαγωγείο (περιοχή Νεάπολης) Καβάλας. Αντιπροσωπεία γονέων και εκπαιδευτικών παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, όπου ζήτησαν να ανακληθεί η (θετική) γνωμοδότηση για τη συγχώνευση, διότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι. «Όταν κλείνει ένα νηπιαγωγείο, είναι βέβαιο ότι θα κλείσει και το δημοτικό σχολείο», ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Απόστολος Μουμτσάκης, ενώ πρόσθεσε ότι εκτός από το οικονομικό, υπάρχει και ζήτημα ασφάλειας στη μετακίνηση των νηπίων από τον Άγιο Λουκά στη συνοικία της Νεάπολης.

Αρχικά, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, απάντησε ότι η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο δεν αποφασίζουν, ούτε εισηγούνται, για τις μετατροπές των σχολικών μονάδων. Την εισήγηση έκανε, όπως συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος, Ηλίας Καλανταρίδης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας. Η δήμαρχος συμφώνησε με την πρόταση που έκανε ο επικεφαλής της μείζονος παράταξης της μειοψηφίας, Κωστής Σιμιτσής, να διαμορφωθεί χώρος για τη στέγαση του νηπιαγωγείου στο κτίριο του 21ου δημοτικού σχολείου, ο οποίος θα έχει δική του είσοδο και έξοδο. Έπειτα από αίτημα όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας, το θέμα της συγχώνευσης των δύο νηπιαγωγείων θα εισαχθεί πάλι προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, για την ανάκληση της πρώτης γνωμοδότησης.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (δίμηνης διάρκειας), οι οποίοι διεκδικούν την πληρωμή των δεδουλευμένων τριών μηνών, διότι δεν επιτρέπεται στη δημοτική αρχή να τους πληρώσει, με εντολή του επιτρόπου που ελέγχει τις αποφάσεις των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε «ομηρία» και έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, του επιτρόπου και του Δήμου Καβάλας. Αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα και ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο στήριξη», είπε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας, Ευθύμης Μακρογιάννης, μιλώντας εκ μέρους των συμβασιούχων. «Εάν απολυθούν οι άνθρωποι αυτοί χάθηκα. Θα τιναχτεί στον αέρα η καθαριότητα. Αναλαμβάνω την ευθύνη και αύριο θα υπογράψω το ένταλμα, για να εξασφαλίσουμε, καταρχάς, τους εργαζομένους», δήλωσε η Δ. Τσανάκα, ενώ το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε με το ψήφισμα των συμβασιούχων. Παράλληλα, θα ασκηθεί πίεση για να δοθεί πολιτική λύση στο ζήτημα.

Ακόμα, η δήμαρχος Καβάλας αρνήθηκε να «ανοίξει τα χαρτιά της» όσον αφορά την υδροδότηση της πόλης από τις πηγές στο Κεφαλάρι του Δήμου Δοξάτου, λέγοντας μόνο, ότι ο αείμνηστος δήμαρχος, Ευάγγελος Ευαγγελίου, δεν έκανε τη δαπάνη για να κατασκευαστεί το δίκτυο μεταφοράς του νερού και ύδρευσης, χωρίς να έχει διασφαλίσει τη χρήση του νερού από τις πηγές.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Καβάλας πήρε την έγκριση από τον επίτροπο, για να ετοιμάσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης του παλιού στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» στο Περιγιάλι, αν και δεν είναι αρμοδιότητά του και ότι θα «ανοίξει» δημόσια διαβούλευση, εν μέρει, για τη λειτουργία των ιχθυοπωλείων στην  πόλη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ