Η συντονιστική επιτροπή του συνδυασμού «Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε μαζί» απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Η Θάσος, από τα αρχαία χρόνια, διατηρεί μία «πράσινη ταυτότητα», εξαιτίας της εκτεταμένης δασοκάλυψης του ορεινού της όγκου, κυρίως από μαύρη και τραχεία πεύκη, που τον καθιστά ένα αξιόλογο οικοσύστημα. Την «πράσινη ταυτότητα» του νησιού μας συμπληρώνουν τα άφθονα νερά, η εύφορη γη, με τους ελαιώνες, η καταγάλανη θάλασσα και οι χρυσές αμμουδιές του. Ειδικότερα, τα πλούσια δάση στο νησί συμβάλουν τα μέγιστα στην αντιπλημμυρική προστασία συγκρατώντας μεγάλες ποσότητες υδάτων βροχής, που τροφοδοτούν τις πηγές, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχρονική επιβίωση των ορεινών και των παράκτιων οικισμών του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, ο ορεινός όγκος της Θάσου χαρακτηρίζεται από ασβεστολιθικά πετρώματα, με κυριότερο το λευκό μάρμαρο. Οι μαρμαροφόρες περιοχές αποτελούν τον μεγαλύτερο συλλέκτη νερού του νησιού, από τον οποίο εξασφαλίζεται το 80% του νερού ύδρευσης των κατοίκων του. Εύκολα γίνεται αντιληπτό σε όλους ότι, όσο συνεχίζουμε να διατηρούμε την «πράσινη ταυτότητα» της Θάσου, με την ορθολογική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της, τόσο θα εξασφαλίζουμε εργασία και ευημερία στους κατοίκους, αλλά και θα προσελκύουμε πλήθος επισκεπτών.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η εντατική λατόμευση των μαρμαροφόρων εκτάσεων του νησιού έχει προκαλέσει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς έχει καταστρέψει πολύτιμες δασικές εκτάσεις και έχει υποβαθμίσει τα επιφανειακά νερά, τα υδατικά αποθέματα και τους υδροφόρους ορίζοντες. Επίσης, η εντατική εξόρυξη μαρμάρου, χωρίς κανένα σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, επιφέρει σοβαρές συνέπειες σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία. Αυτή η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος γίνεται μη αναστρέψιμη, γιατί οι ιδιοκτήτες των λατομείων δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους και δεν προβαίνουν σε φυτοκομικές εργασίες (αναδασώσεις) για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Ως «Δημοτική Θασιακή Κίνηση» ζητούμε από το Δήμο Θάσου να ακολουθήσει μία ολοκληρωμένη προστασία και ανάδειξη του ορεινού όγκου του νησιού. Επίσης, ο Δήμος ως ιδιοκτήτης των μαρμαροφόρων εκτάσεων, να προχωρήσει άμεσα στον αυστηρό έλεγχο της λειτουργίας των λατομικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, να ελέγξει ποια από τα λατομεία λειτουργούν χωρίς άδεια, ποια προβαίνουν σε παράνομη εξόρυξη μαρμάρου εκτός των αδειοδοτημένων εκτάσεων, ποια δεν εφαρμόζουν τους περιβαλλοντικούς όρους, ποια υδροδοτούνται χωρίς άδεια από τη Δ.Ε.Υ.Α.Θ., ποια δεν πληρώνουν στον Δήμο, ή αποδίδουν μικρά ποσά δυσανάλογα με τα κυβικά εξόρυξης μαρμάρου και ποια δεν προχωρούν, παράλληλα με τις λατομικές εργασίες και στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Τέλος, ο Δήμος να διενεργήσει μία ανεξάρτητη έρευνα και μελέτη του υδατικού δυναμικού και των επιπτώσεων σ’ αυτό από τις λατομικές δραστηριότητες.

Αφού ελεγχθούν όλα τα παραπάνω στοιχεία, να παρουσιαστούν στο δημοτικό συμβούλιο, μαζί με τα μέτρα που θα ληφθούν, εφόσον διαπιστωθούν παρανομίες. Μέχρι να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες, ζητάμε από τη νέα διοίκηση του Δήμου, να μη χορηγήσει ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΑΔΕΙΑ λατομικής δραστηριότητας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Τρίτη 3-3-2020 στις 19:00. ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους συνδημότες μας, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και την ποιότητα της ζωής μας, των παιδιών μας και των μελλοντικών γενιών, να διατρανώσουν με την παρουσία τους το «ΟΧΙ» σε ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ λατομείων στη Θάσο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ