-Αυτό που επιχειρείται να γίνει, δεν είναι τετελεσμένο, με τα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) στην Καβάλα και την Δράμα, είναι μία βίαιη απόσπαση και ένταξη τους στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.). Με το έτσι θέλω, η κυβέρνηση θα αφαιρέσει επτά τμήματα από το ΔΙ.ΠΑ.Ε., για να τα προσφέρει στο Δ.Π.Θ. Προκειμένου να ικανοποιήσει τον (πολιτικό) εγωισμό ενός βουλευτή, του βουλευτή Ροδόπης, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος θα υπερηφανεύεται ότι πέτυχε την διεύρυνση και να κάνει το Πανεπιστήμιο Θράκης, το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα!

-Αναρωτιόμαστε τι θα έλεγε ο λαλίστατος βουλευτής εάν συνέβαινε το αντίστροφο. Δηλαδή, αν η κυβέρνηση προωθούσε την μετακίνηση τμημάτων από το Πανεπιστήμιο Θράκης, σε ένα Πανεπιστήμιο με έδρα την Θεσσαλονίκη. Ασφαλώς δεν θα δεχόταν τέτοιο σχέδιο εις βάρος της ακριτικής Θράκης και θα εξέφραζε δημοσίως την διαμαρτυρία του. Εκμεταλλεύεται την σιωπή των συναδέλφων του, βουλευτών της Καβάλας και της Δράμας, που θεωρούν ότι είναι φυσιολογικό να μεταφέρονται, ή να καταργούνται, πανεπιστημιακά τμήματα. Νομίζουν ότι, επειδή θα γίνει μία μεταφορά τμημάτων από ένα πανεπιστήμιο σε άλλο, δεν θα αλλάξει κάτι.

-Θα ρωτήσουμε τους βουλευτές Καβάλας-Δράμας, αν θα στηρίξουν τυχόν απόφαση των τμημάτων των δύο κόμβων, να παραμείνουν στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. Γιατί πρέπει να εκφραστούν οι διοικήσεις, οι καθηγητές και οι φοιτητές των τμημάτων αυτών, αφού ενημερωθούν για το σχέδιο της κυβέρνησης, αν βλέπουν θετικά την ένταξη στο Πανεπιστήμιο Θράκης. Όπως πρέπει να εκφραστεί, για το ζήτημα αυτό, η διοίκηση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Θέλει να «παραχωρήσει» δύο κόμβους σε άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα; Πρόκειται για μία εύλογη και δημοκρατική διαδικασία, που αφορά τον σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα όργανα των ιδρυμάτων αυτών, δεν υπάρχουν μόνο για να εκλέγουν τις διοικήσεις τους.

-Ένα επιχείρημα για την μετακίνηση των τμημάτων της Καβάλας και της Δράμας στο Πανεπιστήμιο Θράκης, είναι ότι η ανατολική Μακεδονία υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Επομένως, τα τμήματα της Καβάλας και της Δράμας πρέπει να βρίσκονται στο πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Θα ρωτήσουμε, λοιπόν, τους διοικούντες το πρώην Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Δ.Π.Θ., γιατί δεν κατέθεσαν το επιχείρημα αυτό στην διαβούλευση πριν από την ένταξη του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στο ΔΙ.ΠΑ.Ε.; Εάν ζητούσαν τότε, να γίνουν η Καβάλα και η Δράμα κόμβοι του Δ.Π.Θ., θα μπορούσε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ανεξάρτητων Ελλήνων να επιβάλλει την βούλησή της, για ένταξη των τμημάτων του Τ.Ε.Ι. στο νέο ΔΙ.ΠΑ.Ε.; Σχετικά με την χρηματοδότηση των έργων και την προμήθεια εξοπλισμού, νομίζουμε ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι κόμβοι της Καβάλας και της Δράμας ανήκουν στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. Το ΔΙ.ΠΑ.Ε. εδρεύει στην Θεσσαλονίκη. Η διοίκηση του ιδρύματος απευθύνεται, για οποιαδήποτε χρηματοδότηση των αναγκών του, είτε στο Υπουργείο παιδείας, είτε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν αφορά τα τμήματα των κόμβων της Καβάλας και της Δράμας, από πού θα χρηματοδοτηθούν τα έργα και ο εξοπλισμός.

-Θα σεβαστούμε (και θα αποδεχτούμε) την απόφαση των εκπαιδευτικών κοινοτήτων των κόμβων της Καβάλας και της Δράμας και της διοίκησης του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Η δική μας άποψη είναι, ότι η Καβάλα δεν μπορεί να είναι «κόμβος» ούτε στο ΔΙ.ΠΑ.Ε., ούτε στο Δ.Π.Θ. Την άποψη αυτή, δυστυχώς, δεν στηρίζουν οι τοπικοί άρχοντες, που συμβιβάζονται με την μετριότητα, δηλαδή την (συνεχή) υποβάθμιση του τόπου. Ενώ, ο βουλευτής Ροδόπης έβαλε ψηλά τον πήχη της διεκδίκησης και θέλει να κάνει το Πανεπιστήμιο Θράκης, ένα από τα τρία μεγαλύτερα στην Ελλάδα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ