-Όσες διακηρύξεις φιλίας και καλής και μνημόνια συνεργασίας γειτονίας να υπογραφούν, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, καμία διακήρυξη και κανένα μνημόνιο δεν θα έχει ισχύ χωρίς το πρώτο και βασικό άρθρο! Την ΑΡΣΗ της απειλής πολέμου από την Τουρκία, αν η Ελλάδα ασκήσει το νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων (και του εναέριου χώρου) στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο πέλαγος. Το λεγόμενο casus belli.

-Για ποια φιλία και καλή γειτονία μιλάμε καρντάσια, όταν ο «γείτονας» απειλεί ότι θα κηρύξει πόλεμο, επειδή η Ελλάδα θα πράξει αυτό που δικαιούται, όπως ορίζει το διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας; Στην διακήρυξη που υπέγραψαν, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023, ο Κυριάκος (Μητσοτάκης) και το καρντάσι ο Ρετζέπ (Ταγίπ Ερντογάν), αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «Τα Μέρη (η Ελλάδα και η Τουρκία) δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

-Αν αύριο, ας πούμε, η Ελλάδα ανακοινώσει ότι επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια, ο Ρετζέπ θα θεωρήσει την δήλωση αυτή, ότι είναι ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή; Το αστείο είναι, καρντάσια, ότι δεν θα τολμήσει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει τέτοια ενέργεια, γιατί εκείνη θεωρεί την επέκταση των χωρικών υδάτων αιτία που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα!

-Ο Κυριάκος απάντησε στον Ρετζέπ, ότι στην Θράκη υπάρχει θρησκευτική (μουσουλμανική) και όχι εθνοτική (τουρκική) μειονότητα, όπως αναφέρει η Συνθήκη της Λωζάνης. Δεν είπε, ακόμα, στο καρντάσι Ρετζέπ, ότι σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας, έχουν και τα νησιά υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.). Και σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, ένα θαλάσσιο κράτος έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα έως και τα 12 ναυτικά μίλια.

-Είπε, ακόμα, ο Κυριάκος, ότι η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, θα γίνει στην βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αλλά, πως θα εφαρμοστούν τα ψηφίσματα αυτά, όταν υπάρχει στρατιωτική δύναμη κατοχής και εποικισμός στο κατεχόμενο έδαφος ανεξάρτητου κράτους και μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

-Για πενήντα έτη, καρντάσια, η Ελλάδα και η Τουρκία συνομιλούν ατέρμονα. Δηλαδή, να ‘χαμε να λέγαμε! Κι αυτό, μερικοί, το λένε «διπλωματία»! Ο Κυριάκος έπρεπε να πει στον Ρετζέπ, ξεπροβοδίζοντας τον την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023, να μην κάνει τον κόπο να έρθει στην Ελλάδα, πάλι, αν δεν άρει το casus belli και δεν απομακρύνει την τουρκική στρατιωτική δύναμη κατοχής από την Κύπρο. Αυτά είναι, πραγματικά, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ