-Το περασμένο καλοκαίρι, τον Αύγουστο συγκεκριμένα, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, για την λειτουργία της δομής φιλοξενίας μεταναστών στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» στο Περιγιάλι. Βρισκόμαστε στον Δεκέμβριο και δεν μάθαμε εάν ο υπουργός απάντησε στα (τρία) ερωτήματα του βουλευτή Καβάλας.

-Το (πιο) δυσάρεστο, κατά την άποψη μας, είναι, ότι ο Θόδωρος Μουριάδης αποδέχτηκε την παραμονή της δομής στο παλιό στρατόπεδο και δεν συζητάει καθόλου, είτε για το κλείσιμο, είτε για την μετεγκατάσταση εκτός του αστικού ιστού. Με την αδράνεια που έδειξε τα τελευταία τέσσερα έτη, συνέβαλε στην παράταση της λειτουργίας της δομής εντός της κατοικημένης περιοχής του Περιγιαλίου. Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα εάν γίνονται μεμονωμένες (και αποσπασματικές) κινήσεις, όπως η ερώτηση του Μ. Λαζαρίδη προς τον αρμόδιο υπουργό. Την ερώτηση του βουλευτή έπρεπε να υποστηρίζουν: η δημοτική Αρχή, το δημοτικό συμβούλιο, οι κάτοικοι του Περιγιαλίου, οι σύλλογοι και φορείς και όλη η Καβαλιώτικη κοινωνία. Ο Μ. Λαζαρίδης μετέφερε, μόνο, την ανησυχία των κατοίκων του Περιγιαλίου, ενώ για το ζήτημα υπάρχουν ψηφίσματα και αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας. Δεν είναι μόνο μία απλή «ενόχληση» των περίοικων, αλλά και βούληση του ανώτερου συλλογικού οργάνου, το οποίο εκφράζει τον Καβαλιώτικο λαό, με επίσημο χαρακτήρα. Να μην δημιουργηθεί «γκέτο» μέσα στην πόλη. Εδώ και μία επταετία, ωστόσο, το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» έγινε γκέτο όπου δεν προσεγγίζουν οι Καβαλιώτες και κατά καιρούς αυξομειώνεται ο εσωτερικός πληθυσμός, χωρίς καμία ενημέρωση και την συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας. Νέοι φιλοξενούμενοι μεταφέρονται στο στρατόπεδο νύχτα, για να μη γίνονται αντιληπτοί από τους περίοικους! Οι κάτοικοι ξυπνούν και βλέπουν περισσότερους φιλοξενούμενους να κυκλοφορούν στην περιοχή!

-Πρόκειται για μεγάλη ασέβεια προς την κοινωνία της Καβάλας, την οποία «καταπίνει» ο δήμαρχος, πρωτίστως, αλλά και οι άλλοι ταγοί και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Δεν οφείλει η κεντρική διοίκηση να ερωτά την δημοτική Αρχή, εάν θα μεταφερθούν νέοι μετανάστες στην δομή; Όχι μόνο δεν ρωτάει, αλλά μεταφέρει συνεχώς μετανάστες την νύχτα! Όπως το 2016, χωρίς να εξασφαλιστεί η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, δημιουργήθηκε η δομή στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», με χρονικό ορίζοντα μερικών μηνών. Οι μερικοί μήνες έγιναν επτά έτη και θα γίνουν ακόμα περισσότερα!

-Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν κατασκευάζεται μία καινούργια δομή, είτε στον Δήμο Νέστου, είτε στον Δήμο Παγγαίου, με συγκεκριμένη χωρητικότητα, που δεν θα παραβιάζεται με δόλιο τρόπο από την κεντρική διοίκηση. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει (και θα λάβει) την απαραίτητη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η δημοτική Αρχή του Δήμου Νέστου, ή Παγγαίου, θα παρέχει ένα δημοτικό οικόπεδο. Υπάρχουν δημοτικές εκτάσεις έξω από τα χωριά, στις οποίες δεν δραστηριοποιούνται γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλειας, θα μεριμνήσουν τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να τοποθετηθεί φύλαξη σε 24ωρη βάση από συνοριοφύλακες. Ή, να δημιουργηθεί σταθμός συνοριακών φυλάκων εντός της δομής.

-Αν αντιδράσουν οι δήμαρχοι και οι τοπικές κοινωνίες, κάτι πολύ πιθανό έως σίγουρο, θέλουμε να δούμε πως θα διαχειριστεί την αντίδραση η κεντρική διοίκηση. Θα προχωρήσει στην κατασκευή της δομής, ή θα κάνει πίσω λόγω της αντίδρασης. Πριν καταθέσει νέα ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων ο Μ. Λαζαρίδης, μήπως να κάνει συναντήσεις με τους δημάρχους Νέστου και Παγγαίου, για να βρούνε την κατάλληλη δημοτική έκταση; Στο Περιγιάλι της Καβάλας, δεν μπορεί να παραμείνει άλλο η δομή των μεταναστών. Είναι εμπόδιο στην εφαρμογή του σχεδίου πόλεως.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ