• Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον τρόπο σκέψης του ιδιοκτήτη του όμορφου νεοκλασικού κτιρίου στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, δίπλα στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, το οποίο είναι απορίας άξιο πως δεν κατέρρευσε ακόμα, έπειτα από τόσα έτη εγκατάλειψης.
  • Ο λόγος που ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο κτίριο, είναι γιατί δεν επιθυμούμε να κατεδαφιστεί, ή να καταρρεύσει από την προκλητική αδιαφορία του ιδιοκτήτη, αλλά και των αρμόδιων, για τη διάσωσή του, φορέων.
  • Απ’ όσο θυμόμαστε, η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, επιχείρησε να συζητήσει με τον ιδιοκτήτη, τη δυνατότητα να περιέλθει το ξεχωριστό αυτό αρχιτεκτονικό μνημείο στον Δήμο Καβάλας. Προφανώς, η απόπειρα συνεννόησης ήταν άκαρπη.
  • Ο Δήμος Καβάλας θα μπορούσε να διασώσει το κτίριο και να του δώσει νέα χρήση, όπως έκανε με το παρακείμενο Δημοτικό Ωδείο. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να στεγάσει εκεί τη συλλογή με τους πίνακες ζωγραφικής, δηλαδή τη δημοτική πινακοθήκη, μιας και έγινε συζήτηση για το θέμα αυτό. Θα μπορούσαν να δοθούν κι άλλες χρήσεις, αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι, να πειστεί, επιτέλους, ο ιδιοκτήτης ώστε να «απελευθερώσει» το «περήφανο» κτίσμα.
  • Από την άλλη πλευρά, ο ιδιοκτήτης μπορούσε να αξιοποιήσει το περιουσιακό αυτό στοιχείο. Διανύουμε μία περίοδο, που η ζήτηση σε τουριστικά καταλύματα είναι μεγάλη. Με μία επιδότηση, επομένως, θα μεταμόρφωνε το πανέμορφο νεοκλασικό σε μία μικρή ξενοδοχειακή μονάδα πολυτελείας (boutique hotel), που θα γινόταν «σημείο αναφοράς» για την πόλη. Δεν το έπραξε. Τι αναμένει άραγε; Να καταρρεύσει το κτίριο, για να απαλλαγεί από τον «μπελά» του διατηρητέου; Προς δυσάρεστη γι’ αυτόν έκπληξη, το κτίριο αντέχει και ίσως πρέπει να εφαρμόσει το σχέδιο της ανατίναξής του!
  • Για να σοβαρευτούμε, όμως, πρέπει οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβουν δράση, πριν συμβεί το αναπόφευκτο. Η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στην άρση της άρνησης του ιδιοκτήτη να διασώσει το κτίριο. Εάν δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με το ακίνητο, να του προταθεί η ανταλλαγή με ένα άλλο ακίνητο του ελληνικού δημοσίου, της ίδιας αξίας, το οποίο δεν έχει τους περιορισμούς του διατηρητέου, προκειμένου να το εκμεταλλευτεί όπως θέλει.
  • Έτσι, το νεοκλασικό θα περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο (Υπουργείο Πολιτισμού), για να ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης. Και εν συνεχεία, είτε να δώσει τη χρήση που εξυπηρετεί τους σκοπούς και τις ανάγκες του, είτε να το παραχωρήσει στην τοπική κοινωνία, δηλαδή στον Δήμο Καβάλας, για να στεγάσει τη δημοτική πινακοθήκη, ή να προστεθεί στο διπλανό Δημοτικό Ωδείο.
  • Ευελπιστούμε πως ο προϊστάμενος της αρμόδιας τοπικής Υπηρεσίας, θα υποβάλλει το σχετικό αίτημα απευθείας στη νέα υπουργό πολιτισμού, για να κινηθεί η γραφειοκρατική διαδικασία. Αν η υπουργός καλέσει τον ιδιοκτήτη στο γραφείο της, στην Αθήνα, για να του δείξει πόσο ενδιαφέρεται για τη διάσωση του ακινήτου, θα είναι σημαντικό βήμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ