-Ο Παναγιώτης Μαμτσαδέλης είναι νέος άνθρωπος, δικηγόρος στο επάγγελμα και ανερχόμενος στην πολιτική. Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Καβάλας, με τον συνδυασμό «Σύγχρονος Δήμος» του Θόδωρου Μουριάδη. Σε δήλωση που έκανε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, έδωσε την δική του νομική ερμηνεία για το ζήτημα της ακτής «Καλαμίτσα». Είπε, συγκεκριμένα, ότι η ακτή περιήλθε στον Δήμο Καβάλας με τον νόμο 1337/1983, ή νόμο Τρίτση, που έλεγε ότι, αν μία ιδιωτική έκταση δεν είναι περιφραγμένη, μπορούν να την χρησιμοποιούν οι δημότες. Όταν έγιναν οι δηλώσεις στο εθνικό κτηματολόγιο, πρόσθεσε, πολλά ακίνητα στην Καβάλα δηλώθηκαν στον Δήμο Καβάλας με την παραπάνω ερμηνεία.

-Καταρχάς, η ακτή «Καλαμίτσα» δεν είναι ιδιωτική ακτή. Κάποτε χαρακτηρίστηκε «δημόσιο τουριστικό ακίνητο» και δόθηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.). Η παραχώρηση στον Ε.Ο.Τ. δεν έγινε με τίτλο ιδιοκτησίας, αλλά με νομοθετική ρύθμιση. Επίσης, ένα μεγάλο τμήμα της ακτής έχει εξωτερική περίφραξη, δηλαδή δεν είναι όπως οι ακτές Περιγιαλίου και Ραψάνης. Είπε, ακόμα, ο Π. Μαμτσαδέλης, πως αν ο Δήμος Καβάλας διεκδικήσει την ακτή από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.), θα βγει χαμένος. Η «Καλαμίτσα», πάλι με νομοθετική ρύθμιση, μεταβιβάστηκε από τον Ε.Ο.Τ. στην ΕΤ.Α.Δ. Προσοχή, όμως,, δεν μεταβιβάστηκε η κυριότητα, αλλά η διαχείριση του «δημόσιου τουριστικού ακίνητου». Ο αιγιαλός και η παραλία ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και η χρήση τους είναι ελεύθερη από τους πολίτες. Επομένως, μεταβιβάστηκε η διαχείριση των παλιών και αυθαίρετων εγκαταστάσεων που κατασκεύασε ο Ε.Ο.Τ., όταν πήρε από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα να αξιοποιήσει τουριστικά την ακτή. Πως θα βγει «χαμένος» ο Δήμος Καβάλας, όταν η ΕΤ.Α.Δ. δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας, ούτε φαίνεται δικαιούχος της ακτής στο Κτηματολόγιο;

-Ακόμα κι αν κερδίσει την ακτή ο Δήμος Καβάλας, συμπλήρωσε ο Π. Μαμτσαδέλης, το ελληνικό δημόσιο θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση, όπως ο ιδιώτης που «έχασε» το ακίνητο του με τον νόμο Τρίτση. Το μόνο που έκανε η ΕΤ.Α.Δ., το έτος 2021, ήταν να προσφύγει στο Πρωτοδικείο Καβάλας, όπου ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας «ελαφρά τη καρδία» και αγνοώντας ότι το 2005 ο Στάθης Εριφυλλίδης έγραψε στο κτηματολόγιο την «Καλαμίτσα» υπέρ του Δήμου, δεν πρόβαλε αντίδραση στον ισχυρισμό της ΕΤ.Α.Δ.! Ούτε η ΕΤ.Α.Δ., ούτε ο Ε.Ο.Τ., ούτε το ελληνικό δημόσιο, ζήτησαν (και) αποζημίωση από τον Δήμο Καβάλας.

-Ας υποθέσουμε πως, η εγγραφή της «Καλαμίτσας» στο κτηματολόγιο, υπέρ του Δήμου Καβάλας, έγινε με βάση τον νόμο Τρίτση και όχι με τίτλο ιδιοκτησίας. Ο Ε.Ο.Τ. και η ΕΤ.Α.Δ., στην συνέχεια, πήραν την διαχείριση της ακτής επίσης με νομοθετικές πράξεις και όχι τίτλο ιδιοκτησίας. Γιατί, λοιπόν, να μην ισχύει η εγγραφή στο κτηματολόγιο; Έκανε κάτι παράνομο ο Δήμος Καβάλας; Όχι. Αξιοποίησε έναν νόμο και το δικαίωμα που απέρρεε από τα 20 συνεχόμενα έτη χρήσης της ακτής (από το έτος 1985). Την περίοδο αυτή, ο Δήμος Καβάλας φρόντιζε την ακτή, χωρίς να πληρώνει ενοίκιο. Επομένως, το 2015 δεν έληξε η μίσθωση, αλλά η παραχώρηση κατά χρήση της ακτής από τον Ε.Ο.Τ. προς τον Δήμο Καβάλας. Γι’ αυτό, αγαπητέ Π. Μαμτσαδέλη, μη βιάζεσαι για (τελικό) συμπέρασμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ