-Η επίσκεψη των προκαθήμενων της Ορθοδοξίας, του οικουμενικού πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και των Εκκλησιών της Ελλάδας και της Ουκρανίας, του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου και του μητροπολίτη κ. Επιφάνιου αντίστοιχα, στην Θάσο, την Χρυσούπολη και την Καβάλα στις 3 έως και τις 6 Σεπτεμβρίου 2022, δυστυχώς, έχει και πολιτική χροιά.
-Οι τρεις αρχιερείς έρχονται για τον πρώτο επίσημο εορτασμό των αγίων της Θάσου, έπειτα από πρόσκληση του μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στεφάνου. Οι τοπικές δημοτικές Αρχές εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία των αρχιερέων, για να τους «τιμήσουν» με βραβεύσεις και αναγορεύσεις. Η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας αποφάσισε (σ.σ. και με την ομόφωνη έγκριση του δημοτικού συμβουλίου) να αναγορεύσει τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμο, σε επίτιμο δημότη του Δήμου. Ωστόσο, ο αρχιεπίσκοπος δεν θα παραστεί στην τελετή και μετά την επίσκεψη στην Θάσο, θα επιστρέψει στην Αθήνα. Έτσι, η αναγόρευση σε επίτιμο δημότη θα μετατραπεί σε απλή βράβευση την οποία θα παραλάβει εκπρόσωπος του επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδας. Κατά την άποψη μας, όταν γίνεται σε κάποιο πρόσωπο μία σημαντική τιμητική διάκριση, όπως η αναγόρευση σε επίτιμο δημότη, πρέπει να παραβρίσκεται στην τιμή που του γίνεται, για να ανταποδώσει τουλάχιστον. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν χρειάζεται μετριοφροσύνη από το πρόσωπο που τιμάται.
-Όσον αφορά τις βραβεύσεις του κ. Βαρθολομαίου και του μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, κ. Επιφάνιου, έχουν, αναμφίβολα, πολιτική σκοπιμότητα. Το δήλωσε, άλλωστε, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία συζητήθηκε το θέμα. Το σχολίασε και ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστος Ποτόλιας, ο οποίος είπε ότι, ο οικουμενικός πατριάρχης θέλει να πάρει πολιτική θέση, για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Και συμπλήρωσε ότι, η κοινή επίσκεψη με τον μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας στην περιοχή είναι «ύποπτη». Δεν γνωρίζουμε εάν η κοινή παρουσία του κ. Επιφάνιου με τον οικουμενικό πατριάρχη στην Ελλάδα είναι «ύποπτη», το σίγουρο είναι πως η πρόσκληση να συμμετάσχει και ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Ουκρανίας στον εορτασμό των αγίων της Θάσου, δεν έγινε τυχαία. Πιστεύουμε πως είναι «εντολή» του κ. Βαρθολομαίου, στην οποία «πειθάρχησαν» ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας και ο μητροπολίτης Φ.Ν.Θ.
-Ο πόλεμος που γίνεται στην Ουκρανία συνδέεται με την απόφαση του οικουμενικού πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, να αναγνωρίσει την αυτονομία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό και θρησκευτικό πλαίσιο. Ο οικουμενικός πατριάρχης θέλει να επιβάλλει την απόφαση του, με την οποία δυσαρεστήθηκε έντονα ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας. Θεωρούμε ότι ή Εκκλησία της Ελλάδας και πολύ περισσότερο η Ιερά Μητρόπολη Φ.Ν.Θ., δεν έπρεπε να εμπλακούν στην διένεξη μεταξύ του οικουμενικού πατριάρχη και του πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας. Ούτε, βεβαίως, να συμπλεύσουν με την πολιτική που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στην Ρωσο-Ουκρανική πολεμική σύγκρουση.