Η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και ειδικότερα για τη λειτουργία της δομής φιλοξενίας στο Περιγιάλι πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου 2019. Δυστυχώς, το ζήτημα έγινε αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους, ενώ ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, φάνηκε αναποφάσιστος! Δεν είναι ρεαλιστικό, είπε, να βρεθεί ένας άλλος χώρος, εκτός του αστικού ιστού, όπου θα μεταφερθεί η δομή που λειτουργεί στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Έως τότε, συμπλήρωσε, θα έχει τελειώσει το μεταναστευτικό. Σε παλιότερη δήλωσή του, ωστόσο, ανέφερε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που «ήρθε για να μείνει».
Κατά την άποψη μας, η μεταφορά της δομής εκτός του αστικού ιστού, όπως ισχύει σε άλλες περιοχές της χώρας, θα «ανοίξει το δρόμο» για την παραχώρηση του στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία, την εγγραφή του στο εθνικό κτηματολόγιο, την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών και γενικότερα για την αξιοποίηση του Περιγιαλίου. Η εύρεση χώρου δεν είναι ανέφικτη, όπως ισχυρίστηκε ο δήμαρχος, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση. Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, για παράδειγμα, το κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.).
Ο δήμαρχος Καβάλας δεν είναι διατεθειμένος, μάλλον, να «βάλει στο παιχνίδι» της εξεύρεσης λύσης την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τους Δήμους του χερσαίου τμήματος του Νομού Καβάλας (Νέστου, Παγγαίου). «Δεν ενδιαφέρεται ο περιφερειάρχης, που θα φιλοξενήσει το ένα τοις εκατό (σ.σ. των προσφύγων και των μεταναστών) που αναλογεί στην Περιφέρεια;», ρώτησε η Δήμητρα Τσανάκα, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάσα για τον Δήμο» και κάλεσε τον δήμαρχο να πιέσει τον περιφερειάρχη, ώστε να κάνουν το «καθήκον» τους και οι Δήμοι Νέστου, Παγγαίου.
Ο Μάκης Παπαδόπουλος ανέγνωσε το αίτημα των τριών συνδυασμών που ζήτησαν την ειδική συνεδρίαση, «Ο Τόπος της Ζωής μας», «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση», «Συνεργασία για την Καβάλα», ενώ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων της λεγόμενης κίνησης «Ενεργών πολιτών για την αλληλεγγύη». Ο ένας εξ’ αυτών κάλεσε τον Δήμο Καβάλας να ενεργοποιήσει την επιτροπή διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος και πρόσθεσε: «Πρέπει να καλοδεχτούμε τους ανθρώπους αυτούς. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις επαναπροωθήσεις». Ακολούθησε συζήτηση για τη σύνταξη του κειμένου της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.