• Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, που μείωσαν τη δασική κάλυψη και το «μπάζωμα» ρεμάτων, για να ενισχυθεί η τουριστική ανάπτυξη, που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις, είναι αστείο ο συνδυασμός «Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε μαζί», να αναφέρεται στην «πράσινη ταυτότητα» της Θάσου και να θεωρεί αποκλειστική υπαίτια για τα περιβαλλοντικά προβλήματα στο νησί τη λατομική δραστηριότητα.
  • Αλίμονο αν τα τελευταία έτη, μόνο, η εντατική λατόμευση των μαρμαροφόρων εκτάσεων προκάλεσε σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως η καταστροφή πολύτιμων δασικών εκτάσεων, η υποβάθμιση των επιφανειακών νερών και του υδροφόρου ορίζοντα. Κι αλίμονο, η «Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε μαζί», να καλεί τη δημοτική Αρχή του Δήμου Θάσου, να κάνει έλεγχο στις επιχειρήσεις εξόρυξης μαρμάρου, για να συγκεντρώσει «ενοχοποιητικά στοιχεία» και να τα παρουσιάσει στην ερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου!
  • Και τρις αλίμονο, αν ο Δήμος Θάσου αρνηθεί την έκδοση νέων αδειών λατομείων στο νησί! Φαίνεται πως μερικοί κι αναφερόμαστε στα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του συνδυασμού «Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε μαζί», δεν αντιλαμβάνονται, ή δεν θέλουν να αντιληφθούν, ότι στο ελληνικό κράτος υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και νόμοι. Ο Δήμος Θάσου γνωμοδοτεί στη χορήγηση άδειας λατομείου. Κι όταν η επιχείρηση που αιτείται την άδεια έχει όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά, δεν μπορεί να αρνηθεί την έγκριση.
  • Όσον αφορά την τήρηση των προβλεπόμενων από τον νόμο όρων λειτουργίας μιας λατομικής επιχείρησης, αρμόδιες είναι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εάν τα μέλη του συνδυασμού έχουν αποδείξεις, ότι κάποιες επιχειρήσεις παραβιάζουν τη νομοθεσία και προκαλούν περιβαλλοντική καταστροφή, έχουν το δικαίωμα (και την υποχρέωση) να καταγγείλουν τους παραβάτες στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Κι αν αποδειχτεί πως μερικοί συνειδητά καταστρέφουν το περιβάλλον, θα κινηθεί η διαδικασία για την ανάκληση της άδειας που χορηγήθηκε.
  • Δεν κατανοούμε την παρέμβαση της δημοτικής κίνησης για τα λατομεία μαρμάρου. Θεωρούμε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα από τους αιρετούς και να μη καλούν τους πολίτες σε ξεσηκωμό, για κάθε ζήτημα που προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση. Μάλλον, η «Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε μαζί» αισθάνεται πως είναι η «θεματοφύλακας» της «πράσινης ταυτότητας» της Θάσου και όλοι οι υπόλοιποι θέλουν την περιβαλλοντική καταστροφή της.
  • Ίσως, πάλι, η συγκεκριμένη δημοτική κίνηση προσπαθεί να αναδείξει την παρουσία της στο δημοτικό συμβούλιο και να δείξει, συγχρόνως, ότι είναι διαφορετική από τη διοίκηση του Δήμου Θάσου. Η εξόρυξη μαρμάρου προσφέρει σημαντικό μερίδιο στην οικονομία, αλλά και στην προβολή του νησιού. Διότι, εκτός από την ελιά και το ελαιόλαδο, φημισμένο (εξαγώγιμο) προϊόν στον κόσμο, είναι και το μάρμαρο. Νομίζουμε ότι δικαιούνται όλα τα (δυναμικά) προϊόντα της ίδιας προβολής και προστασίας από την τοπική κοινωνία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ