Δεν βρήκε τον “βηματισμό” του, το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Καβάλας

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Ευελπιστούσαμε ότι το νέο δημοτικό συμβούλιο, που προέκυψε από το εκλογικό σύστημα του «Κλεισθένη», θα είναι πιο «ευέλικτο» και ουσιαστικό στη λειτουργία του. Εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, λόγω αλλαγής της νομοθεσίας, που απαιτούν μία περίοδο προσαρμογής, διακρίνουμε και μία απειρία από την πλευρά του προέδρου του οργάνου, Κώστα Πεφάνη, που δυσχεραίνει την κατάσταση. Είναι προφανές ότι το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση υποβάθμισε με την «μεταρρύθμιση» που ψήφισε, δεν έχει βρει τον «βηματισμό» του στις πρώτες συνεδριάσεις.
  • Ο Κ. Πεφάνης καλείται να βρει λύση, ώστε η ομαλότητα να αποκατασταθεί σύντομα και το κυριότερο, να μη χάσει τον έλεγχο από την αρχή της θητείας του. Πρέπει να καταστήσει σαφές στους δημοτικούς συμβούλους, ότι ο χρόνος των συνεδριάσεων είναι πολύτιμος και οφείλουν να τον σέβονται και να τον αξιοποιούν. Μερικοί είναι «πειθαρχημένοι», αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, που έχουν την εντύπωση ότι οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, είναι η κατάλληλη ευκαιρία, για να ανοίγουν συζητήσεις «φιλοσοφικού» χαρακτήρα.
  • Περιμέναμε, επίσης, από τον πρόεδρο να βάλει την «πινελιά» του στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Να εφαρμόσει, δηλαδή, κάποιο νέο στοιχείο, το οποίο θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του οργάνου. Κάτι που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή στην προ ημερήσιας διάταξης συνεδρίαση. Όταν η πρώην δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, δεχόταν τις ερωτήσεις από τους επικεφαλής και τους δημοτικούς συμβούλους και απαντούσε αμέσως σ’ αυτές.
  • Η σημερινή δημοτική αρχή επέστρεψε στο παλιότερο καθεστώς, που ο δήμαρχος άκουγε όλες τις ερωτήσεις και απαντούσε συνολικά. Θεωρούμε ότι είναι πολύ κουραστικό να διατυπώνονται είκοσι με τριάντα συνεχόμενα ερωτήματα, τα οποία διανθίζονται με τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα να κάνει «κοιλιά» η συνεδρίαση, να περνάει ο χρόνος και να χάνεται η ουσία.
  • Εάν δεν μπορούν να καταλάβουν οι επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι, ότι πρέπει να είναι σύντομοι, σαφείς και περιεκτικοί στις ερωτήσεις τους, πρέπει να παρέμβει ο πρόεδρος και να βάλει το μέτρο. Δεν γίνεται ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να «αραδιάζει» τέσσερα, πέντε, έξι, ή περισσότερα ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή και να περιμένει να απαντηθούν σύντομα και περιεκτικά από τον δήμαρχο, ή τους αρμόδιους αντιδημάρχους. Ίσως είναι «αντιδημοκρατικό» αυτό που θα προτείνουμε, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη των συνεδριάσεων. Να ορίσει το προεδρείο, κατόπιν συνεννόησης με όλες τις παρατάξεις, ένα όριο στον αριθμό των ερωτήσεων, πέρα από το χρονικό όριο που έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι για να τις διατυπώσουν.
  • Έτσι, θα μάθουν να ιεραρχούν τα θέματα και να προσέρχονται στις συνεδριάσεις προετοιμασμένοι για τα ζητήματα που θα ρωτήσουν. Περιμένουμε από τον Κ. Πεφάνη να αλλάξει το κλίμα και να συμβάλλει ώστε οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, να γίνουν στην πράξη ένα πεδίο γόνιμού διαλόγου και πολιτισμένης πολιτικής αντιπαράθεσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ