-Είμαστε βέβαιοι ότι, αν υπήρχε θαλάσσια σύνδεση της Καβάλας με την Σαμοθράκη αυτό το καλοκαίρι, χιλιάδες επιβάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα επισκέπτονταν το όμορφο νησί στο Θρακικό πέλαγος. Τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, κάθε καλοκαίρι, δείχνουν την μεγάλη προτίμηση των επιβατών στα νησιά της Θάσου και της Λήμνου. Η Σαμοθράκη λείπει από το «τρίγωνο» των νησιών του βορείου Αιγαίου, που πρέπει να συνδέονται (και) με την Καβάλα. Ενώ το Υπουργείο ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής προκηρύσσει διαγωνισμό, για την ανάθεση του μεταφορικού έργου στην γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Λήμνο, δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν πράττει το ίδιο για την γραμμή Καβάλα-Θάσος-Σαμοθράκη στην διάρκεια της θερινής δρομολογιακής περιόδου.

-Πιστεύουμε ότι έτσι θα τονωθεί η σύνδεση της Καβάλας με την Θάσο, που έγινε συμπληρωματική γραμμή και θα «ανοίξει» ένας ακόμα προορισμός από το λιμάνι «απόστολος Παύλος». Η σύνδεση της Καβάλας με την Θάσο πρέπει να πάψει να εξαρτάται από την γραμμή Κεραμωτή-Θάσος, αλλιώς θα παραμείνει υποβαθμισμένη. Εάν οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορούσαν να καταργήσουν τα δρομολόγια Καβάλα-Πρίνος, θα τα καταργούσαν αμέσως! Αλλά, δεν γίνεται να μην υπάρχει απευθείας σύνδεση του νησιού με την πρωτεύουσα του Νομού. Έτσι, οι ναυτιλιακές εταιρείες εκτελούν τον ελάχιστο αριθμό δρομολογίων, που δεν ζημιώνει το «ταμείο» τους. Για να «σπάσει» το μονοπώλιο και το «δίπολο» των τοπικών πορθμειακών γραμμών, πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα γραμμή (Καβάλα-Θάσος-Σαμοθράκη) που θα προκηρύσσεται χωριστά, όπως η γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Λήμνος.

-Το Υπουργείο ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής επιδοτεί το πλοίο για να ταξιδεύει χειμώνα-καλοκαίρι από την Καβάλα μέχρι το Λαύριο (και αντιστρόφως), ενώ θα έπρεπε να επιδοτεί την γραμμή Καβάλα-Θάσος-Σαμοθράκη 365 ημέρες το έτος. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι δήμαρχοι Καβάλας, Θάσου και Σαμοθράκης δεν ζήτησαν να συναντήσουν τον υπουργό, για να καταθέσουν το αίτημα αυτό. Που είναι η ενδοπεριφερειακή συνείδηση κύριοι δήμαρχοι; Δεν πρέπει τα δύο νησιά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να συνδέονται μεταξύ τους; Είναι πιο σημαντικό να συνδεθεί η Σαμοθράκη με την Λήμνο, που υπάγεται σε άλλη Περιφέρεια; Ευθύνη φέρει, σαφώς και η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά των δημάρχων είναι μεγαλύτερη. Εάν δεν κινητοποιηθούν εκείνοι, δεν θα «ξυπνήσουν» τον περιφερειάρχη, τους βουλευτές και τον υπουργό.

-Εάν οι σημερινοί δήμαρχοι δεν κάνουν κάτι έως το τέλος της θητείας τους, στις 31 Δεκεμβρίου 2023, εναποθέτουμε την ελπίδα μας στους επόμενους, που θα αναδειχτούν στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ίσως οι νέοι δήμαρχοι κατανοήσουν την σημασία του ζητήματος και κάνουν πράξη την ενδοπεριφερειακή συνείδηση. Γιατί οι σημερινοί ασχολούνται με τον «μικρόκοσμο» του Δήμου τους. Κι αυτό ισχύει κυρίως για τους δημάρχους Καβάλας και Θάσου. Ο δήμαρχος Θάσου, μάλιστα, είναι «μεθυσμένος» από το τουριστικό success story που ζει το νησί κι αυτό το καλοκαίρι!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ