OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • «Επιθυμούμε να ενισχύσουμε έναν καθιερωμένο, πλέον, θεσμό της πόλης, δίνοντάς του τον δικό του αποκλειστικό χρόνο στο πολιτιστικό καλεντάρι και αναζητώντας νέες θέσεις για τις εκδηλώσεις του. Αποτελεί πεποίθησή μας, ότι η σοβαρή μουσική, σε όλες τις εκφάνσεις, δεν πρέπει να είναι υπόθεση των λίγων, ή των μεγαλύτερων ηλικιών». Αυτή είναι η εκπεφρασμένη και επίσημη θέση της δημοτικής αρχής του Δήμου Καβάλας, δια στόματος της δημάρχου, για το φεστιβάλ «Γ. Παπαϊωάννου», την παραμονή της 17ης διοργάνωσης, στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου του έτους 2016.
  • Προκαλεί, επομένως, απορία το ζήτημα που προέκυψε, έπειτα από ρεπορτάζ τοπικού Μέσου Ενημέρωσης, για την μη πραγματοποίηση, ή στην καλύτερη περίπτωση, χρονική μετάθεση της διοργάνωσης του 2017. Στο ρεπορτάζ, επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, Άκης Τελίδης, φέρεται ότι ανακοίνωσε στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι, να μη διοργανώσει φέτος το φεστιβάλ, για οικονομικούς λόγους. Διαβάζοντας τη σαφή (και κατηγορηματική) δήλωση της δημάρχου Καβάλας, στον καθιερωμένο χαιρετισμό πριν από μία σημαντική διοργάνωση και την είδηση, ότι ο πρόεδρος του Δ.Ω.Κ. ανακοίνωσε πως η δημοτική αρχή δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει το φεστιβάλ του 2017, τι από τα δύο θα πιστεύατε; Εμείς θα πιστεύαμε την επίσημη θέση της δημάρχου Καβάλας.
  • Τι μπορεί να μεσολάβησε, άραγε, μέσα σε μερικούς μήνες (από το φθινόπωρο του 2016), ώστε η δημοτική αρχή να άλλαξε γνώμη και αντί να ενισχύσει τον καθιερωμένο αυτό μουσικό και πολιτιστικό θεσμό της πόλης, να θέλει να τον σταματήσει; Θεωρούμε πως δεν τίθεται κανένα θέμα συνέχισης του φεστιβάλ. Αυτό που θα γίνει αναφέρεται ξεκάθαρα στην παραπάνω δήλωση της δημάρχου Καβάλας, η οποία είπε ότι επιθυμία της διοίκησης του Δήμου, είναι να ενισχύσει τον θεσμό και να του δώσει τον δικό του αποκλειστικό χρόνο διεξαγωγής στο πολιτιστικό καλεντάρι.
  • Μετά την αναβίωση του φεστιβάλ cosmopolis και τον εμπλουτισμό του προγράμματος των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων την περίοδο του καλοκαιριού στην Καβάλα, το φεστιβάλ «Παπαϊωάννου» κινδυνεύει να «χαθεί» μέσα σ’ αυτή την καλοκαιρινή πολιτισμική κοσμογονία. Και θα ήταν πολύ άδικο να συμβεί αυτό, για το κύρος μιας διοργάνωσης που έχει συμπεριληφθεί στα καλύτερα διεθνή φεστιβάλ του είδους. Πολύ απλά, δεν μπορείς να καταργήσεις ένα τέτοιο φεστιβάλ!
  • Το φεστιβάλ «Γ. Παπαϊωάννου», επομένως, βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού, ώστε να αναδειχθεί και να αποκτήσει τη θέση που του αρμόζει στο πολιτιστικό καλεντάρι της Καβάλας. Δεν του αξίζει να βρίσκεται στη «σκιά» των άλλων διοργανώσεων, γι’ αυτό και χρειάζεται νέα ώθηση. Είμαστε βέβαιοι, ότι οι διοικήσεις του Δήμου και του Δημοτικού Ωδείου, θα πάρουν τη σωστή απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ