Ο Δήμος Καβάλας, με στόχο την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών για την διαχείριση των απορριμμάτων, εφαρμόζει την χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών, σε νοικοκυριά και επιλεγμένες επιχειρήσεις της πόλης. Με δελτίο Τύπου αναφέρει ότι, το αποτέλεσμα, για το σύντομο χρονικό διάστημα που εφαρμόζεται το πρόγραμμα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και προμηνύει πως το νέο αυτό ρεύμα αποβλήτων, θα επιφέρει σημαντική αλλαγή στην περιβαλλοντική ταυτότητα του Δήμου.

Στις 24 Απριλίου 2023, άρχισε η σταδιακή διανομή οικιακών καφέ κάδων στην πιλοτική περιοχή της Νεάπολης. Έως σήμερα, με την βοήθεια εξειδικευμένων συνεργατών, 433 νοικοκυριά (το 70% του συνόλου των νοικοκυριών της περιοχής) παρέλαβαν δωρεάν έναν μικρό καφέ κάδο κουζίνας μαζί με βιοδιασπώμενες σακούλες, για την συλλογή του υλικού, καθώς και το απαραίτητο ενημερωτικό υλικό. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 12 επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν την κεντρική λαχαναγορά, μία ξενοδοχειακή μονάδα, εστιατόρια, supermarket, παντοπωλεία και τα εστιατόρια της φοιτητικής λέσχης και του στρατοπέδου. Συνολικά τοποθετήθηκαν 56 καφέ κάδοι, που εξυπηρετούν όλους τους συμμετέχοντες, ενώ η συλλογή πραγματοποιείται από ειδικό απορριμματοφόρο, με 3 δρομολόγια την εβδομάδα και το υλικό οδηγείται σε μονάδα παραγωγής κόμποστ.

Κατά το πρώτο τετράμηνο (Μάιος-Αύγουστος) εφαρμογής του προγράμματος, οι ποσότητες βιοαποβλήτων που συλλέχθηκαν αγγίζουν τους 42 τόνους. Σημαντική άνοδος παρατηρείται στις μηνιαίες συλλεγόμενες ποσότητες, με την μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται κατά τον μήνα Ιούλιο, όπου συγκεντρώθηκαν κατά 86% υψηλότερες ποσότητες βιοαποβλήτων συγκριτικά με τον μήνα Ιούνιο. Σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιείται έλεγχος της ποιότητας του συλλεγόμενου υλικού. Το αποτέλεσμα δείχνει, πως η καθαρότητα των συλλεγόμενων βιοαποβλήτων είναι υψηλή, υποδεικνύοντας πως οι συμμετέχοντες εφαρμόζουν με ορθό τρόπο την διαλογή στην πηγή. Από την επεξεργασία των συλλεγόμενων βιοαποβλήτων αναμένεται η παραγωγή περίπου 15 τόνων εδαφοβελτιωτικού υλικού (κομπόστ).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα χωριστής συλλογής υπολειμμάτων τροφών (βιοαποβλήτων), μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας www.kavala.gov.gr και στο τηλέφωνο 2513 500 381.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ